Gå till innehållet

Läcksökning i fjärrvärmenätet

Under vecka 21 genomför vi en läcksökning i vårt fjärrvärmenät. Läcksökningen görs genom att vi tillsätter färgämnen pyranin i fjärrvärmevattnet. Varmvattnet kan därmed färgas lätt grönt om det finns en läcka.

Vecka 21 påbörjas läcksökning i Mälarenegis fjärrvärmenät i Västerås, Hallstahammar, Surahammar, Skultuna och Kolbäck genom att vi tillsätter färgämnet pyranin i fjärrvärmevattnet. Läckor utomhus spåras med hjälp av UV-lampa i dagvattenbrunnar och vattensamlingar. Inomhus upptäcks läckage i en trasig varmvattenväxlare genom att fjärrvärmevattnet och varmvattnet blandas och därmed färgas svagt grönt. Det är bara varmvattnet som kan bli grönt, kallvattnet påverkas inte alls eftersom det går i andra ledningar.


Du som upptäcker grönfärgat varmvatten i din bostad bör kontakta hyresvärden om du bor i en hyresrätt eller bostadsrättsföreningen om du bor i en bostadsrätt. Bor du i villa kontaktar du vår felanmälan på 021-18 19 00.


Vad är pyranin?
Pyranin är ett natriumsalt med en lätt grön färg och fluorescerande egenskaper som är ofarligt och godkänt för läcksökning. Metoden har använts av fjärrvärmeföretag sedan slutet av 80-talet. Ämnet används också till bland annat schampo och för att färga diskmedel grönt. Det är inte farligt att duscha i det gröna varmvattnet och någon risk för färgpåverkan på tvätt och hår finns inte. Använd inte varmt kranvatten till matlagning.