Gå till innehållet
Meny

Flytta elavtal - så gör du!

Är det dags för att flytta? Men hur ska man egentligen göra med elavtalet? Det är mycket att tänka på när man ska flytta. Låt oss berätta hur du kan göra med ditt elavtal.

Så gör du för att flytta elavtalet 

Om du ska flytta och redan har ett elavtal kan du oftast flytta med dig avtalet till din nya bostad. Det enda du behöver göra är att höra av dig till ditt elhandelsföretag och berätta vilket datum som du vill ha el på den nya adressen, den nya bostadens adress och ditt så kallade anläggnings-ID. Ditt anläggnings-ID består av 18 siffror och du hittar det på din elfaktura. 

Att tänka på när du ska flytta el:

  1. Anmäl din flytt till elnätsleverantören. Det vill säga, skaffa ett nytt elnätsavtal för din nya bostad och säg upp ditt tidigare elnätsavtal. Om du inte har tecknat ett elnätsavtal innan du flyttar kanske det inte finns någon el i bostaden när du ska flytta in. Du kan inte välja vilket elnätsföretag du vill vara kund hos oss. Det finns nämligen bara en enda leverantör i ett specifikt område. Är du osäker på vilken elnätsleverantör du har? På nätområden.se kan du enkelt hitta vilket företag som äger elnätet där du bor. Gör en flyttanmälan hos oss.
  2. Flytta med ditt elavtal alternativt säg upp ditt tidigare avtal och skaffa ett nytt.

 

Väljer du inget elavtal kommer du få ett anvisat elavtal

Om du flyttar och inte flyttar med ditt elavtal och du inte har skaffat ett nytt avtal kommer ditt elnätsföretag skaffa ett så kallat anvisat elavtal åt dig. 

Du får då ett avtal hos ett elhandelsföretag som de samarbetar med. Denna typ av tilldelade elavtal brukar kallas Anvisat elavtal och vi rekommenderar alltid att du ska välja ett annat elavtal än ett Anvisat eftersom dessa elavtal generellt är dyrare än andra elavtal.

 

Teckna nytt elavtal

Om du inte flyttar, utan istället skaffar ytterligare en bostad som till exempel ett fritidshus behöver du istället skaffa ett nytt elavtal till den nya bostaden. Det enklaste sättet att skaffa ett nytt elavtal är oftast att teckna ett elavtal på ett elhandelsföretags hemsida. 

Vill du teckna ett elavtal hos oss? Teckna ett elavtal enkelt och snabbt här.  

Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)