Gå till innehållet
Meny

Att vara elsmart innebär att använda elen på bästa sätt utan att slösa med den i onödan. Här ger vi dig några tips för hur du kan använda elen smartare och få ditt hem ännu mer energieffektivt. 

Genom att tänka på hur du faktiskt använder elen i ditt hem kan du få ner din elanvändning och då även minska din elkostnad. Dessutom bidrar du till en lägre klimatpåverkan och därmed till en bättre miljö.

Om du värmer din villa med el kan det vara bra att se till att ha ett bra klimatskal på ditt hus - som bra isolerade väggar, tak, golv och fönster. Genom att minska otätheter och drag gör du också så att värmen försvinner saktare ut ur huset.

Bor du i en lägenhet är det istället belysning, kyl, frys och tvätt som drar mest el. En genomsnittlig lägenhet med två personer gör av med cirka 240 kWh i månaden.

Tips för att bli elsmart

 1.  Täta dragiga fönster och dörrar. Vädra snabbt med tvärdrag.

 2.  Anslut extravärme, motorvärmare och dekorationsbelysning till timers.

 3. Slå av standby-knapparna på dina apparater. Ett hem med många elektriska apparater kan spara mellan 500 och 1000 kr per år bara genom att stänga av och inte använda stand-by funktionen.

 4. Släck lampor i de rum där ingen är.

 5. Byt till led-lampor och spara pengar. En led-lampa förbrukar 80 procent mindre el och håller 20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa.

 6. Ställ inte möbler för nära elementen, då får värmen svårt att nå rummet.

 7. Det finns ett direkt samband mellan tv-skärmens storlek och energianvändning då tv:n är på. 

 8. Duscha kortare tid. Om alla i en familj på fyra personer duschar tre minuter istället för sex minuter om dagen, sparar de cirka 1000 kr/år beroende på el- och vattenpriser. Byt också gärna till snålspolande blandare och duschmunstycken.

 9. Tvätta bara om tvättmaskinen är full. Välj även en lägre temperatur och utnyttja sparprogram.

 10. Torka din tvätt på en tvättlina eller en torkställning. Vill du torka dem på annat sätt så tumla hellre dina kläder istället för att torka dem i torkskåp. Väljer du att använda torkskåp så centrifugera först så mycket som möjligt. 

 11. Kolla energimärkningen när du köper nya elapparater. Det lönar sig oftast att investera i de energisnåla alternativen.

 12. Håll rätt temperatur i kyl och frys (Frys – 18°, kyl +6°, sval +12°) För varje grad kallare ökar energianvändning med 5 %. Tänk på att placera dem så att luften kan cirkulera runt om och dammsug baksidan regelbundet. Frosta även av frysen minst en gång om året och se till så att dörrar och lock sluter tätt.

 13. Låt varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet. Låt fryst mat tina i kylskåpet.

 14. En mikrovågsugn är ett energisnålt alternativ vid uppvärmning.

 15. Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Använd lock på kastrullerna och utnyttja eftervärmen när du kokar vatten på spisen.

 16. Kör bara diskmaskinen när den är full och använd energisparprogrammet.

 17. Kör bara köksfläkten när det behövs.

Bonustips! Om du har eluppvärmd villa så sparar du 5% av elen som används  till uppvärmning för varje grad som du sänker inomhustemperaturen. Du kanske dessutom kan sänka temperaturen ytterligare i garaget, källaren, tvättstugan eller uterummet?

Bor du i Västerås-området och vill ta reda på hur många kWh dina apparater drar? Då kan du låna en energimätare från oss.

Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)