Gå till innehållet

Vad är en kWh och vad räcker den till?

Har du sett att det står kWh på din elräkning? Antagligen. Men vet du vad en kWh (kilowattimme) är och vad den räcker till? Hur många kWh man använder beror på  många saker till exempel hur stort du bor, hur många som bor i hushållet och om du värmer upp ditt hem med el eller fjärrvärme. Genom att ha bättre koll på hur mycket du får för en kWh kanske du kan spara in på din elanvändning och då både miljön och din privata ekonomi.

Energi och Effekt: Vad är vad?

Vi börjar från början och tar det från grunden. Watt är måttenheten för effekt. Effekt är en uträkning för hur mycket energi det går åt på en viss tid. Watt är en grundenhet precis som meter och kilogram och fick sitt namn efter en skotsk uppfinnare som hette James Watt. Så watt hör ihop med effekt. Det ”W” som står på olika prylar som drivs av el är alltså ett mått med vilken hastighet en apparat förbrukar energi.

En wattimme, eller Wh som det oftast förkortas som, är alltså hur mycket energi som går åt på en timme. Det är också den måttenhet som används för att berätta hur mycket el du har använt. Det är högst individuellt hur många kWh du gör av med varje månad. Det beror på många saker till exempel hur stort du bor, hur många som bor i hushållet och hur du värmer upp ditt hem.

Energi mäts i olika enheter

Vi tar det vidare! Energi mäts normalt i flera olika enheter: Joul, Kalorier eller som den energi som vi köper el och värme: kWh eller MWh. En kWh är något man kan jämföra med till exempel en volym. Tänk dig att en kWh ryms i en liter mjölk. Det är alltså en bestämd mängd. Det är det vi betalar för med vår el- eller värmeräkning. Precis som när vi betalar en vattenräkning. Vi betalar alltså för en ”volym” energi.

Om man ska jämföra energi och effekt så kan vi titta på vårt mjölkpaket igen. Effekt är ett flöde och när vi häller mjölk ur paketet så blir det ett flöde. DET är effekten. Det kan vi jämföra med den hastighet som mjölken töms ur paketet. En glödlampa på 40 W drar således en smal stråle ström för att lysa och en tvättmaskin som värmer sitt vatten eller en elpanna som värme ett helt hus är en kraftig stråle.

På en kWh kan du använda...

En typisk tvättmaskin drar ca 2000 Watt när den värmer sitt vatten. Nu värmer den inte vatten hela tiden, men för exemplets skull säger vi ett den värme vatten i 30 minuter, d.v.s 0,5 timmar. Det betyder att vi kan multiplicera effekten 2000 W med tiden 0,5 timmar och får energin 1000 Watt*timmar, eller 1000 Wh, där ”h” kommer från engelskan ”hour”-timme. 1000 Wh är detsamma som 1 kWh (k = kilo = 1000-tals) som idag kostar ca 1,4 kr totalt. Det kostar alltså ca 1,4 kr i energi i detta exempel att tvätta en maskin tvätt. Ta nu inte den här siffran som en sanning då både tvättmaskiners värmeeffekt och elpriset variera.

1 m² golvvärme 8 timmar
AC/Luftkonditionering 1 timme
Adventsljusstake LED 1428 timmar
Bastu (6000 W) 10 minuter
Dammsugare 1,4 timmar
Elvisp (500 W) 2 timmar
Frys, klass A++ 32 timmar
Glödlampa 40 W 25 timmar
Hårtork (2200 W) 27 minuter
Induktionshäll (maxeffekt 7350 W, alla plattor är igång samtidigt) 8 minuter
Induktionshäll (en platta igång, 3000 W) 20 minuter
Infravärme (1800 W) 30 minuter
Kaffebryggare (1500 W) 50 koppar kaffe
Koka vatten i vattenkokare 27 minuter
Kylskåp, klass A++ 75 timmar
Ladda Smartphone 200 timmar
Ladda Laptop 15 timmar
LED-tv 42" (på) 14 timmar
LED-lampa 1 W 1000 timmar
Lågenergilampa 7 W  143 timmar
Mikrovågsugn (köra på full effekt) 1 timme
Motorvärmare   1,5 timme
Plattång  18 timmar
Rakapparat 184 timmar
Rosta bröd 1 timme
Spelkonsoll  11 timmar
Strykjärn 27 minuter
Symaskin  14 timmar
Torktumlare, klass B femtedels torkning
Tvättmaskin 40° 1-2 tvättar
Ugn (2300 W) 26 minuter