Gå till innehållet
Meny

Lektion för lågstadiet

Lär dig om vattnets kretslopp och hur man kan göra el av vatten.

 

Vattnets kretslopp

 

Vattnet som vi dricker i Västerås kommer från Mälaren. Men du kan så klart inte dricka Mälarens vatten direkt. Först renar vi vattnet, i vattenverket. När vattnet har gått igenom vattenverket är det rent, men det smakar inte så gott. Därför låter vi vattnet rinna sakta genom en rullstensås, Badelundaåsen. Det gör att vattnet blir naturligt smaksatt och kylt. Det är så gott att Västerås vann priset Svealands godaste kranvatten 2015! 

Sedan leder vi vattnet i ledningar hem till din kran så du kan dricka, bada eller spola toaletten med det. När vattnet varit hemma hos dig, då fortsätter det sitt kretslopp, tillbaka till Mälaren.

Men innan det kan komma tillbaka till Mälaren måste det renas igen, i reningsverket. Bland annat tar vi hjälp av en massa mikroorganismer som äter upp smutsen i vattnet. När vattnet har gått igenom alla steg är det så rent att man kan bada i det och vi låter det rinna tillbaka i Mälaren. 

Prova själv

experiment1

Gör en kretsloppsburk

Oavsett vad vi människor gör med jordens vatten så kommer det alltid att gå runt, runt i sitt naturliga kretslopp. Genom att regna eller snöa och sedan dunsta från marken färdas vattnet fram och tillbaka i naturen, alldeles av sig själv. För att förstå hur det går till kan du testa vårt experiment och bygga ett alldeles eget kretslopp!

Ladda ner experiment nr 1
experiment2

Rena sjövatten

Som du ser är det många steg man måste gå igenom för att kunna dricka vattnet vi tar ur Mälaren. Ett jättejobb! Ett av de sista, viktiga stegen i reningen är när vattnet filtreras genom sand. För att förstå ungefär hur det går till kan du testa vårt experiment.

Ladda ner experiment nr 2
toalettpapper

Toalettpapper i vatten

Som du nu förstår är det väldigt viktigt att tänka på vad vi spolar ner i avloppet. På offentliga toaletter, i butiker eller kanske i skolan, finns det ofta pappershanddukar att torka händerna med. Vad tror du händer om man spolar ner en sådan i toaletten? Testa vårt experiment så får du se att det är skillnad på papper och papper!

Ladda ner experiment nr 3

 

Du vet väl hur man ska ta hand om sitt vatten?

 

Kunskapstest

Hur miljövänliga är ni hemma hos dig

El av vatten

Man kan faktiskt också använda vatten för att göra elektricitet. Så att lampan lyser och man kan laga mat på spisen. Det gör man i ett vattenkraftverk!