Gå till innehållet
Meny

Lektion för mellanstadiet

Här kan dina elever lära sig om vattnets kretslopp och hur vattnet blir rent. Titta gärna även på Vattensajten för att få veta mer. Där får man också följa med in på vattenverket och reningsverket. Vill ni lära er mer om elen i samhället finns Elsajten. Längre ner på sidan hittar du experiment som ni kan göra.

Vattnets kretslopp

Camilla från Mälarenergi tar med er på en resa som börjar i Mälaren och också slutar i Mälaren. Vattnets kretslopp pågår hela tiden.

 

Så fungerar ett vattentorn

Höganäs kommun har gjort den här filmen som visar hur ett vattentorn fungerar. Principen är densamma i Västerås.


Så gör man dricksvatten

Vatten är vårt absolut viktigaste livsmedel, men hur producerar man dricksvattnet i Västerås? Det krävs flera ingredienser... 

 

Kranvatten är det bästa man kan dricka

 

Experiment

experiment1

Gör en kretsloppsburk

Oavsett vad vi människor gör med jordens vatten så kommer det alltid att gå runt, runt i sitt naturliga kretslopp. Genom att regna eller snöa och sedan dunsta från marken färdas vattnet fram och tillbaka i naturen, alldeles av sig själv. För att förstå hur det går till kan du testa vårt experiment och bygga ett alldeles eget kretslopp!

Ladda ner experiment nr 1
experiment4

Gör ditt eget avloppsreningsverk

I reningsverket går vattnet igenom ett stort antal reningsbassänger för att till slut kunna släppas tillbaka ut i Mälaren. Kan du föreställa dig hur vattnet ser ut när man renar det från så mycket olika saker? Med vårt experiment kan du på ett enkelt sätt se hur stor skillnad det är på smutsigt och rent!

Ladda ner experiment nr 4
experiment2

Rena sjövatten

Som du ser är det många steg man måste gå igenom för att kunna dricka vattnet vi tar ur Mälaren. Ett jättejobb! Ett av de sista, viktiga stegen i reningen är när vattnet filtreras genom sand. För att förstå ungefär hur det går till kan du testa vårt experiment.

Ladda ner experiment nr 2
Logga Bra Miljöval

Miljö och kemikalier

Det är viktigt att veta att det bara är kiss, bajs och toalettpapper som får spolas ner i toaletten och komma ut till reningsverket. Tyvärr kastar människor massor av konstiga och miljöfarliga saker i toaletten. Miljöfarliga saker tar död på de mikroorganismer som finns i vårt reningsverk, så att de inte kan hjälpa till och rena vattnet lika bra som de brukar. Det innebär att vi kan skicka ut smutsigt vatten till Mälaren. Genom att handla miljömärkta varor och livsmedel hjälps vi åt att hålla vårt vatten fritt från onödiga gifter och kemikalier.

Hur miljömedvetna är ni hemma? Ladda ner vår checklista och undersök hur många punkter som stämmer in på dig och din familj. Är ni miljöhjältar eller miljöbovar?

Ladda ner checklista