Gå till innehållet

.

illustration över stadens kontrollrum

I digitaliseringens framkant

För att minska skadliga utsläpp och bli ledande inom infraservice utnyttjar vi digitaliseringens möjligheter som baseras på bland annat det som kallas The Internet of Things, Big Data och Industri 4.0. För även om vi befinner oss i digitaliseringens framkant idag, kan vi alltid bli bättre. Följ med oss och se hur vi planerar att bli det.

Internet Of Things

Internet Of Things, vilket i vårt fall består av mätare och sensorer, gör att vi kan mäta tillstånd, analysera information och vid behov styra funktioner i egna och kunders anläggningar, till en låg kostnad.

Big Data

Genom att placera ut sensorer i våra anläggningar och distributionsnät kan vi övervaka både produktion och leverans. Stora mängder sensorer kommer ge oss stora datamängder – Big Data – med värdefull information som ger oss en bättre överblick över våra anläggningar. På så sätt kan vi effektivisera verksamheten ytterligare.

Smartare system

Sensorerna kommer även att kunna styra system mycket smartare än idag. Säg att en vattenläcka uppstår i en villa. Sensorer skulle då känna av att vattentrycket sjunker och kolla av med andra delar av systemet om trycket sjunkit även där. Om inte skickas en signal till en ventil som stänger vattentillförseln, och leder om vattnet till villan. Baserat på informationen kan vi rycka ut och åtgärda läckan – utan att du ens märkt att ett problem uppstått.

Sensorer kopplar ihop hela staden

I framtidens Västerås har vi länkat ihop ännu fler funktioner och kan ha koll på trafikflöden, översvämningar, brandkårsutryckningar, elavbrott eller lediga parkeringsplatser – samtidigt.