Gå till innehållet

Examensarbete -Kommunikationslösning för mätinsamling VA

Internet of Things (IoT) för mätinsamling VA

Nuvarande teknik för mätinsamling av vattenförbrukning från vattenmätare är föråldrad och är inte kostnadseffektiv.

Problemformulering

En framtidssäkrad lösning för insamling av drygt 15 000 mätvärden från vattenmätare behöver tas fram. Den tekniska lösningen behöver beakta faktorer som, hjälpspänningsmatning till mätare och totalkostnad för kommunikationslösningen. Alternativ kommunikationslösning som behöver utredas är exempelvis LoRaWAN, NB-IoT samt egen utrustning för licensfri radionätverk (RF-mesh) med kollektorer eller insamling med hjälp av fordon (DriveBy).

Uppdragsbeskrivning med syfte och mål

Exjobbaren ska undersöka lämplig teknik för att göra ett teknikskifte med fokus på kommunikationslösning.

Preliminärt förslag på angreppssätt 

  • Litteraturstudie och intervjuver inom branschen
  • Utredning
  • Resultat – utvärdering och rekommendation 

Kvalifikationer 

Din profil

Du studerar till ingenjör inom exempelvis Industriell Ekonomi eller Datateknik. Kurser inom nätverksteknik är en nödvändighet. 

Praktisk information

Period: Enligt överenskommelse

Handledare från Mälarenergi Elnät: Jonas Bergman

Examensarbetet presenteras i form av en skriftlig rapport. Om Mälarenergi önskar skall även en presentation av examensarbetet genomföras för den avdelningen som är berörd och/eller andra medarbetare, avdelningar som kan tänkas vara intresserade eller berörda.

Anställningens omfattning

Anställningsform:Exjobb
Omfattning:Deltid

Ansökan

Ansök senast:2023-12-31

Kontakt

Jonas Bergman
Systemdesigner - Elnät
072-147 67 50

Mälarenergi utgör en vital del av samhället genom att leverera grundläggande funktioner som energi-, vatten- och bredbandslösningar. Genom att tillhandahålla viktiga och innovativa erbjudanden kan vi möjliggöra ett levande samhälle och blomstrande näringsliv. Just nu står vi inför vår största utmaning någonsin, att anpassa verksamheten så att vi kan lämna efter oss en hållbar värld till framtida generationer. Senast 2035 ska vi leverera energi med noll utsläpp av fossil koldioxid. Var med oss på Resan mot noll!