Gå till innehållet
Meny

Examensarbete- Samverkan fjärrvärme, fjärrkyla och FTX-ventilation

Bakgrund:

Ständigt striktare byggregler och kundernas allt starkare driv mot sänkt energiförbrukning gör att man ständigt måste utveckla bättre byggnader och tekniska system för värme, kyla och ventilation. Mälarenergi strävar alltid efter att effektivare utnyttja våra system och sänka energiförbrukningen hos kunderna. Många av våra kunder har både FTX ventilation, fjärrvärme och fjärrkyla.

Vintertid används normalt fjärrvärme för att eftervärma ventilationsluften efter FTX-aggregatet, för att nå tillräcklig temperatur på inomhusluften.

Mälarenergi vill undersöka möjligheten att även förvärma ventilationsluften innan FXT- aggregatet, likt den schematiska skissen ovan, för att förbättra driftförutsättningarna för FTX-aggregatet, vilket även borde minska problemen med avfrostning, och minska eftervärmen.

Problemformulering:

Exjobbet går ut på att beräkna den teoretiska minskningen av energiförbrukning av fjärrvärme vid förvärmning av ventilationsluften för några olika fastighetstyper. Förvärmning av fjärrkyla är endast aktivt under vintertid.

Uppdragsbeskrivning med syfte och mål:

Genomföra teoretiska beräkningar på besparing för ett normalår, skapa konstruktionsunderlag för att genomföra åtgärden på Mälardalens högskola.

Beräkna kostnad för åtgärden.

Beräkna återbetalningstid för åtgärden.

Valfritt: Preliminärt förslag på angreppssätt (exempel)

  1. Litteraturstudie och analys av liknande genomförda projekt.
    Undersökning av avfrostningens betydelse
  2. Insamling av data: flöden, temperaturer
  3. Simulering av FTX med förvärmd luft, simuleringar av olika typer av avfrostningsstrategier.
    Simulering av förvärmningen beroende på temperaturen på fjärrkylan.
  4. Resultat – utvärdering och rekommendationer

Mälarenergi vill undersöka möjligheten att även förvärma ventilationsluften innan FXT- aggregatet, likt den schematiska skissen ovan, för att förbättra driftförutsättningarna för FTX-aggregatet, vilket även borde minska problemen med avfrostning, och minska eftervärmen.

Kvalifikationer

Din profil

Energiingejörsstudent med inriktning mot VVS/Ventilation. Det är meriterande om studenten har praktiska erfarenheten från ventilationsområdet.

 

Praktisk information

Period: Våren 2018

Handledare från Mälarenergi: Einar Port

Examensarbetet presenteras i form av en skriftlig rapport. Om Mälarenergi önskar skall även en presentation av examensarbetet genomföras för den avdelningen som är berörd och/eller andra medarbetare, avdelningar som kan tänkas vara intresserade eller berörda.

 

Vi hanterar ansökningarna löpande.

 

Anställningens omfattning

Anställningsform:Exjobb
Omfattning:Heltid

Ansökan

Ansök senast:2019-03-31


Om Mälarenergi AB

Vill du göra skillnad där du är?

På Mälarenergi är vi 750 medarbetare som hela tiden jobbar med att göra din och hundratusentals andra människors vardag i Mälardalen bättre. Ett arbete som bidrar till att göra närområdet, samhället – ja, till och med världen – lite bättre. Våra produkter och tjänster utgör grunden i flera viktiga samhällsfunktioner, som energi -, vatten – och bredbandslösningar.

Dessutom säljer vi el till privat- och företagskunder i hela Sverige. Koncernen ägs av Västerås stad och omsätter cirka 3 miljarder kronor.

Vår affärsidé
Vi skapar förutsättningar för ett bekvämt liv och tillväxt i Mälardalen genom att erbjuda människor hållbar och trygg infraservice dygnets alla timmar.

Vår vision
Alla trivs och utvecklas i ett livskraftigt Mälardalen.

Vi söker dig som vill vara med och bygga framtidens samhälle och har viljan och potentialen att utvecklas med Mälarenergi.