Gå till innehållet

Roger Pettersson

Roger Pettersson jobbar som drifttekniker på Hässlö vattenverk.

– Jag har jobbat som tekniker i hela mitt yrkesverksamma liv och gillar det! Man får ta ett stort ansvar för den anläggningsdelen man ansvarar för – både med övervakning och reparation/underhåll. Variationen på arbetsuppgifterna är därför stor. Vatten, som vi producerar här på Hässlö vattenverk, är ju vårt viktigaste livsmedel, så jag och mina arbetskompisar har ett stort ansvar!

Roger började på Mälarenergi redan 1988, då som maskinist på Kraftvärmeverket. Innan dess hade han gått en tvåårig högskoleutbildning till drifttekniker och gjort lumpen som maskinist i flottan.

Vad är den största utmaningen?

– Det är nog att man hela tiden måste vara på tå och beredd på förändringar – både tekniska och att väder och vind kan ändra sig. Vi vill ju vara med och ligga i framkant av den tekniska utvecklingen, samtidigt som vi ska leverera en trygg och säker produkt.

Hur går jobbet att kombinera med din fritid?

– Det går jättebra! Jag jobbar dagtid och har beredskap var sjätte vecka. Under beredskapsveckan måste jag i och för sig vara nåbar och beredd, vilket kan vara påfrestande om det är mycket jobb och svåra beslut. Men sedan får man en extra ledig dag, vilket innebär att man blir långledig och då brukar jag passa på att fiska och långvandra – vilket är mina stora intressen.

Har du några goda råd till studenter och jobbsökande?

– Ta först reda på vad du vill göra och vad det jobbet innebär. Prata gärna med någon som jobbar i den branschen. Jag kan varmt rekommendera jobbet som drifttekniker, egentligen är jag ingen tekniker, men under alla dessa år har jag gillat mitt jobb varenda minut! Visst kan man ha mycket att göra som drifttekniker och om det strular i anläggningen kan man få jobba över, men när man väl gått hem så kan man lämna kvar jobbet på jobbet.

Hur ser du på Mälarenergi som arbetsgivare?

– Jag har känt mig väl omhändertagen ända sedan jag anställdes för hundra år sedan, säger Roger med ett skratt. Det har aldrig varit några problem med att vara pappaledig och hemma med ungarna. Företaget har aldrig sagt nej om jag vill gå en kurs, eller vidareutveckla mig på annat sätt. Jag jobbar också som skyddsombud och känner att Mälarenergi är en arbetsgivare som jobbar med och inte mot sina anställda – vi har en bra arbetsmiljö.

Hur ser din karriär ut på Mälarenergi nu och framåt?

– Jag har aldrig varit någon karriärmänniska och kommer heller aldrig att bli. Men jag uppskattar att man har bra möjligheten att kunna byta arbetsuppgifter och avdelningar inom företaget. Under många år jobbade Roger skift på Kraftvärmeverket, men kände tillslut att han ville gå över till att jobba dagtid och då fick han möjligheten att börja på Hässlö vattenverk.

Vad är det bästa med att jobba på Mälarenergi?

– Jag trivs jättebra med mina arbetskamrater. Vi har ett stort ansvar, men så länge vi håller driften igång har vi stora möjligheter att styra vårt arbete själva!