Gå till innehållet

Fredrik - Drifttekniker på Kraftvärmeverket, Skift C

Fredrik Winge arbetar som drifttekniker på Värme Produktion Kraftvärme. Det bästa med jobbet är variationen och friheten.

- Grunden är att vi sköter anläggningarna så allt fungerar. Det innebär daglig rondering, enklare mekaniska jobb samt övervakning av våra system.

Vilka utmaningar ser du med jobbet?

Min grundinställning är att vi löser det här, så jag ser egentligen inga utmaningar utan gillar att lösa problem som ingår i jobbet. En utmaning är att klara produktionen under vintern utan större störningar och driftstopp.

Fredrik drifttekniker Mälarenergi

 

Vilken utbildning har du gått och vad har du gjort tidigare?

Jag har läst Energiteknik på Högskolan i Dalarna. Tidigare har jag varit professionell hockeyspelare för Västerås i ca 4 år. Jag läste på högskolan parallellt med hockeyspelandet och det var en perfekt lösning för mig eftersom jag hade tid över.

När började du jobba på Mälarenergi?

Jag började i maj 2014 i samband med att Block 6 byggdes. Block 6 är vår avfallsförbränningsanläggning som invigdes i oktober 2014. Att få se hela den resan från start har lärt mig jättemycket.

Hur går jobbet att kombinera med fritiden?

Både ja och nej eftersom jag jobbar skift. Det blir mycket sammanhängande ledig tid men inte när mina kompisar är lediga. Jag jobbar också varannan helg. Det blir att man umgås mycket i arbetsgruppen så det är viktigt att det också funkar privat.

Har du några goda råd till studenter och jobbsökande?

Jag upplever att man många gånger har en felaktig bild av hur det är att jobba på ett kraftvärmeverk. Studenter blir ofta positivt överraskade när de är på besök hos oss. Därför är mitt tips att söka sig till oss och sommarjobba för att få en inblick i hur det är. Vi är också i stort behov av nya duktiga människor.

Hur ser du på Mälarenergi som arbetsgivare?

Mälarenergi är en jättebra arbetsgivare som månar om sina anställda.

Hur ser din karriär ut nu och i framtiden?

Jag lever mycket i nuet och ser att jag kommer att fortsätta jobba som tekniker ett tag till och jag trivs jättebra med mina arbetskamrater. Just nu deltar jag i en referensgrupp för Block 7, det nya kraftvärmeblocket som ska vara klart 2020. Det innebär att vi tittar på lösningar för att göra Block 7 ännu bättre än Block 6.

Vad är det bästa med att jobba på Mälarenergi?

Det bästa är gemenskapen med mina kollegor. Vi har blivit som en familj i skiftlaget.