Gå till innehållet

Kenta Nerén är ansvarig för Mälarenergis guideverksamhet. Ett arbete som ger honom möten med människor från jordens alla hörn.

- Vi har besökare ifrån hela världen: Thailand, Kina, Ryssland, Kazakstan, Vitryssland, Pakistan, Tyskland, Finland, England, Colombia med flera. Det är ambassadörer, ministrar, företag och politiker. Men de flesta besöken är från Sverige och då är det andra energiföretag, studenter, pensionärsföreningar, lokala politiker och ministrar som kommer på besök. Under förra året tog vi emot ca 4000 besökare till våra olika anläggningar.

Kenta guidar bland annat på Mälarenergis kraftvärmeverk. Anläggningen är världsunik och de flesta utländska besökarna vill se hur vårt senast byggda block fungerar, för att själva bygga en exakt likadan anläggning hemma hos sig.

- Jag börjar alltid med att berätta kort om Mälarenergis historia. Från starten 1861 när vi byggde infrastruktur, till dagens stora utbud av tjänster och produkter inom infraservice.

Vad är den största utmaning i ditt jobb?

- Det är att fånga besökarna och ge dem ett bra besök där de får med sig mycket hem. Det sprider ringar på vattnet så vi får fler besökare som vill komma och se våra anläggningar. Jag vill skapa en wow-upplevelse!

Trots att vi informerar så finns det alltid ett kunskapsglapp om Mälarenergi hos våra kunder/besökare. Här kommer studiebesöken in som en uppskattad och viktig kanal. Jag anpassar guidningarna efter vilken typ av grupp som kommer. Jag vill skapa en wow-upplevelse. Att det uppskattas syns i de enkäter som besökarna får svara på efter varje studiebesök. Det ger mig bränsle att fortsätta förbättra och vara kreativ. Jag vill alltid överträffa besökarens förväntningar!

Hur går jobbet att kombinera med fritiden?

-  Mycket bra, jag älskar att vara i min stuga. Där är jag ute i skog och mark och kan koppla av. Jag gör gärna utflykter och gillar att ta till vara på skogens läckerheter. Min motorcykel är också en favoritsysselsättning och jag åker gärna ner till dottern i Göteborg för att hälsa på.

Om du skulle ge den som studerar goda råd inför jobbsökandet, vad skulle du säga?

-  När du söker jobb ska du ta reda på mycket om företaget, googla. Sök information på vår hemsida www.malarenergi.se Titta inte på titulaturen utan på vad tjänsten faktiskt innehåller och innebär.

Vilka jobb har du haft före Mälarenergi?

-  Jag har varit stuvare, gasverksoperatör, tekniker och sjöman på ett rederi som gick över Nordatlanten till Canada och USA. Sedan jag började på Mälarenergi för 20 år sedan har jag haft fem olika befattningar och arbetat på flera olika avdelningar med fjärrvärme, fjärrkyla, vattenkraft och nu på Marknad- & Kommunikationsavdelningen.

Vad är det bästa med att jobba på Mälarenergi?

-  Jag uppfattar Mälarenergi som positivt och lyhört. Ett företag där man kan utvecklas.