Gå till innehållet

Viljan att bidra till samhällets utveckling har lett processingenjör Agnieszka Juszkiewicz från hemlandet Polen till att rena vattnet för miljoner invånare i Mälardalen.

Att rena 50 miljoner liter vatten för Västerås invånare varje dag kan verka som en skrämmande uppgift för vem som helst. Men inte för Agnieszka Juszkiewicz, som tack vare den trygga och utvecklande företagskulturen på Mälarenergi med säker hand lotsar avloppsvattnet tillbaka till Mälaren.

Agnieszka Juszkiewicz

Hur började din historia med Mälarenergi?

– Jag är ursprungligen från Polen, men flyttade till Västerås för kärlekens skull. Snabbt identifierade jag Mälarenergi som en av de största aktörerna i staden och med min utbildning i bagaget blev det naturligt att jag sökte mig hit. Jag har läst 5 år biologi och tog master-examen i biologi och på det har jag 3 år kemi. Mälarenergis verksamhet som leverantör av el, värme, vatten och kommunikation gjorde att jag såg stora chanser att hitta ett intressant arbete. Vägen in blev ett sommarjobb, där jag verkligen togs emot med öppna armar, trots att jag knappt kunde ett ord svenska!

Berätta, vad jobbar du med nu?

- Jag är processingenjör inom avloppsvattenrening. Tillsammans med mitt team ansvarar jag för att processerna fungerar som de ska, att vattnet vi släpper ut håller sig under de rekommenderade gränsvärdena för miljöpåverkan. Det blir en del övervakning av systemen, dygnet runt året om, närmare bestämt. Skulle något krångla arbetar vi tillsammans med driftteknikerna för att lösa problemet. Jag arbetar också mycket i vårt labb med att ta prover på vattnet och hålla våra mätinstrument i gott skick.

Det låter spännande – och utmanande?

– Javisst, här utmanas alla varje dag. Vi gör stora investeringar i reningsverket för att hänga med i den tekniska utvecklingen. Det har gjort att vi har en anläggning i topp-klass. Forskning är också en stor del av verksamheten här, och vi samarbetar med lärosäten som KTH och Mälardalens högskola. Det är roligt när studenterna kommer hit och samarbetar med oss – det ger dem lite verklighetskontakt. Själv har jag utvecklats enormt mycket under min tid här – jag är som en helt annan människa. Mälarenergi investerar verkligen i oss som individer, med kompetensutveckling i form av kurser, utbildningar och goda möjligheter att prova något nytt inom den stora organisationen. De mer seniora medarbetarna tar en under sina vingar och bidrar med den trygghet och kunskap som krävs för att jag ska utvecklas i min yrkesroll.

Vad gör att du trivs så bra på Mälarenergi?

– Jag har alltid varit intresserad av att bidra till ett bättre samhälle i någon form. På Mälarenergi får jag vara med och påverka hela Västeråsregionens vattenförsörjning- och hantering, vilket känns väldigt speciellt. Mitt driv har skapat en passion för jobbet som genomsyrar allt jag gör här. Det gäller även alla härliga kollegor. Ibland är det nästan så att jag inte kan sova för att jag ligger och tänker på hur våra vattenreningssystem fungerar just för ögonblicket. I onödan, kan tyckas, eftersom vi alltid har beredskap på plats. Men jag tar det som ett tecken på att jag verkligen bryr mig