Gå till innehållet

Miljörapporter och certifieringar

Socialt engagemang

Sagobok får VA-priset 2020

Sedan 2018 har vi delat ut vår sagobok om vatten till alla förskoleklasser i de områden där Mälarenergi ansvarar för vatten och avlopp. Boken som tagits fram internt har fått motta mängder av positiv respons från barn, lärare, syskon och föräldrar. I år tilldelades den dessutom VA-priset 2020 – ett pris som grundats av branschorganisationen VA-fakta för att lyfta fram goda initiativ för att öka kännedomen och kunskapen om vatten- och avloppsfrågor.

Filuren Mälle, som är en av huvudpersonerna i boken, har gjort stor succé bland yngre barn som träffat honom vid evenemang och skolbesök. Han delar bland annat ut medaljer till små hemmahjältar som gjort något bra för miljön. Under året har Mälle fått en egen sida på Mälarenergis webb. Här finns en digital version av sagoboken samt färgläggningsbilder, pyssel och experiment för utskrift.

Mälarenergi går in som partner och stöttar Agenda 021 – Västerås stadsmissions initiativ för ett mer hållbart Västerås.

Initiativet Agenda 021 består av fem lokala mål som alla syftar till att göra Västerås till en mer hållbar stad. De lokala målen har sitt ursprung i nio av de globala hållbarhetsmålen FN och 196 länder enats om som vägen till en hållbar värld. Från Mälarenergi har vi valt att stödja Västerås stadsmission i deras arbete för hemlösa. I en tid av kris där vi uppmanas att isolera oss så mycket vi kan i våra hem finns det dom som inte kan följa restriktionerna hur gärna de än vill. Har man inget hem kan man heller inte isolera sig hemma.


– Genom att engagera oss i Västerås stadsmissions arbete bidrar vi till att göra Västerås, Sverige och världen lite mer hållbar, säger Glenn Braun (till höger), sponsringsansvarig på Mälarenergi. Med på bilden är även Mälarenergis kommunikationschef Louise Anestad och Magnus Uhlin från Västerås Stadsmission (mitten).

 

Mälarenergi fortsätter sponsra innebandyn

Mälarenergi sätter sitt namn på Västerås nya centrum för innebandy - Mälarenergi Arena. Arenan ligger centralt, nära E18 och mitt i Rocklundaområdet. Med den nya arenan stärker Västerås sin plats som innebandystad och Rocklundaområdet stärker sin position som nav för sport och evenemang. Mälarenergi har varit en tydlig del av innebandyn i Västerås sedan starten av Mälarenergi Cup Innebandy som vi startade tillsammans med Västerås innebandy för 11 år sedan. Innebandy är en av de största idrotterna i Västerås och den nya arenan har varit efterlängtad. Med två fullstora planer och läktarplats för 1 200 personer vid innebandymatcher skapas nya möjligheter för både cup- matcharrangemang. Mälarenergi Cup ställdes in 2020 och spelas preliminärt under april 2021. Vi ser fram emot alla matcher som kommer att avgöras i den nya arenan.

 

Vi är samhällsbyggare

Att samarbeta med andra är självklart för oss, vare sig det handlar om nya tekniska lösningar, vattenrening eller om miljön. Vi vet att bin är livsviktiga för vår livsmedelsförsörjning. Därför har vi startat projektet – Bli samhällsbyggare! tillsammans med Västerås Biodlarförening, Rotary och Naturskolan Asköviken.

Under det året har pedagoger från Naturskolan Asköviken och medlemmar från och Rotary träffat niondeklassare på Skälbyskolan som fått lära sig mer om bin och biodling. Eleverna har fått viktig kunskap om biologisk mångfald, och på träslöjden har de fått tillverka egna ramar till bikupor. Mälarenergi vill också underlätta för fler att bli biodlare och sponsrade därför med 4 kompletta bikupor och all kringutrustning som Västerås Biodlarförening delade ut till dem som ansökt.