Gå till innehållet
Meny

Miljörapporter och certifieringar

Vi lever här - samverkan med samhället

Mälarenergi har sedan länge ett nära och brett skolsamarbete. Vi deltar i flera projekt som riktar sig till högstadieelever, som t.ex. Energifallet och Smartmatte.se. Dessutom erbjuder vi vattenlektioner för mellanstadieklasser. För andra året i rad har vi besökt alla förskoleklasser i de områden Mälarenergi ansvarar för vatten och avlopp och delat ut vår uppskattade sagobok till alla 6-åringar.

Boken som vi tagit fram själva, berättar på ett roligt och spännande sätt hur vi bäst ska ta hand om vårt vatten. I sagoboken finns det en filur som heter Mälle och han finns nu som en levande maskot. Under året har Mälle besökt flera skolklasser och event där han delat ut hemmahjältemedaljer till miljömedvetna barn.

Mälarenergi Stadslopp och Kretsloppet arangerades den 11 maj och där fick barnen träffa Mälle.

När det kommer till gymnasier och högskola/universitet har vi samarbetsavtal med ett flertal skolor för att långsiktigt bidra till ett hållbart samhälle genom bl.a. utvecklingen av utbildningsinnehållet. Det innebär också på lång sikt att vi får en starkare rekryteringsbas samt ökar vår synlighet och bygger vårt varumärke gentemot studenterna. Skolorna vi samarbetar med är noga utvalda utifrån vår målgrupp av framtida kandidater samt att de har gott renommé och studenter med hög grad av studiemotivation. För Mälarenergi är det viktigt att vara med och bidra till den lokala arbetsmarknaden och vara med och påverka för att säkerställa att olika insatser stödjer vår försörjningsstrategi på kort och lång sikt.

Bo i Västerås är en verksamhet som riktar sig till nya svenskar som ska flytta in i ett eget boende. Mälarenergi driver detta tillsammans med Vafabmiljö och det kommunala bostadsbolaget Mimer. I en hemlik miljö med kök, badrum, tvättstuga, vardagsrum och miljöbod ger vi praktiska råd om hur det fungerar i våra boenden här i Sverige. Till exempel så visar vi vad man får spola ner i avloppet, hur man sopsorterar, samt ger råd om elsäkerhet och energianvändning. Under 2019 tog vi emot 400 besökare till Bo i Västerås.

För oss är det viktigt att människorna i vårt samhälle mår bra och får en chans att utvecklas. Därför sponsrar vi en rad olika aktiviteter som täcker in samhälle, kultur och idrott i vår region. Genom att gå in i VIK-hockeys projekt Gulsvart hjärta och genom att stötta Musikhjälpen har vi under året gjort tydligt att vi vill ha en schysstare ton och ett mänskligare klimat människor emellan i hela samhället. Under Musikhjälpen som arrangerades i Västerås, deltog Mälarenergi under hela veckan med både små och stora arrangemang. Vi engagerade människor och bidrog så gott vi kunde till att skapa en god och glad stämning under hela arrangemanget. Ut över det bidrog vi med 135 285 kr till temat som var Sex är inte ett vapen.

Stämningen i den kalla decembernatten var magisk när Mälarenergi bjöd in till Maskotkampen till förmån för Musikhjälpen. Maskotar, barn och gosedjur trotsade vädret och fyllde torget i Västerås med kärlek. För varje maskot eller gosedjur som visades upp bidrog Mälarenergi med 50 respektive 500 kronor till Musikhjälpen. Tillsammans med våra kunder såg vi till att det kom in 135 285 kr till Musikhjälpen.

Inom idrotten sponsrar vi bland annat Team Mälarenergi dampingis i Köping, Köping Basket, Västerås innebandy och Västerås Friidrott. De sistnämnda sponsrar vi också genom att arrangera eventen Mälarenergi Cup Innebandy och Mälarenergi Stadslopp samt Kretsloppet, där målgruppen är barn i åldrarna 6–12 år. Under 2019 nästa fördubblades antalet deltagare i Kretsloppet. Den 5 oktober genomförde Mälarenergi tillsammans med Vafabmiljö, Mimer och Ikea för fjärde året i rad, en hållbarhetsdag i Saluhallen i Västerås. Temat för dagen var plastens resa i samhället och de utmaningar som den medför. Besökarna hade också möjlighet att se Kraftvärmeverket och lyssna till ett föredrag om hur Mälarenergi ställt om ställt om till förnybara och återvunna bränslen. Alla barn fick också möjlighet att träffa Mälarenergis nya maskot Mälle som pratade om vatten.