Gå till innehållet
Meny

Miljörapporter och certifieringar

Batterilager - en del av en hållbar framtid

Batterilager är en av pusselbitarna när vi bygger en hållbar framtid. Northvolt och Mälarenergi samverkar därför kring batterilager. Inom kort lanseras Northvolts första publika batterilager på Rocklunda i Västerås, där batterilagret ska kapa topparna med upp till 80% i elnätsbelastningen när elbilarna laddas.  

Batterier är en innovativ lösning för att kunna minska topparna i elanvändningen. Nothvolts mission är att skapa världens grönaste batteri. För att lyckas krävs hållbarhet i alla led; från utvinning av mineraler och energimix vid batteriproduktionen till återvinning av gamla batterier. Läs gärna mer i vår blogg om hur arbetet utformas på Northvolt Labs forskningscenter och demofabrik i Västerås.

Samarbetet med Northvolt är en del av Mälarenergis omfattande hållbarhetsarbete, där vi tar ansvar för att utveckla det samhälle vi lever i och hjälper våra kunder att leva mer hållbart. Att kapa effekttopparna i elnätet frigör resurser i elnätet som då kan användas till annan användning.

Rocklunda Fastigheter är en annan viktig samarbetspartner i arbetet med batterilagret på Rocklunda. Laddstationen består av ett litiumjonbatterisystem baserat på det modulära batterisystemet Voltrack. Batteriet kommer att ge effekt på upp till 220 kW och en användbar energikapacitet på 320 kW och tas i drift under sommaren 2020.Laddstationen tas i drift under sommaren 2020 och kommer att sänka effekttopparna vid elbilsladdning med över 80 procent.

Hela projektet är ett samarbete mellan Mälarenergi, Northvolt och Rocklunda Fastigheter, och medfinansieras av Energimyndigheten.

I framtiden kommer batterilager att spela en stor roll för hur vi ska kunna hantera väderberoende, småskalig och lokal energiproduktion samtidigt som vi använder allt mer el. Batterier kan användas för att förstärka elnäten och för att lagra energi från förnybara energikällor som vind och sol.

Artiklar om Northvolt och batterier

Batterilager vid Rocklunda- resultat av givande samarbete med Northvolt

Batterilager är en av pusselbitarna när vi bygger vår hållbara framtid. Samarbeten är en annan. I Västerås finns fina förutsättningar för båda, och nu samverkar Mälarenergi och Northvolt kring batterilager. Det behövs innovativa lösningar för att hantera väderberoende, småskalig och lokal energiproduktion samtidigt som vi använder allt mer el. Batterier är just en sådan innovativ […] Läs hela nyheten

Ursprungsmärkning