Därför skall du välja kranvatten

I Sverige har vi ett fantastiskt bra dricksvatten direkt ur kranen. Det kostar bara 1 öre att tappa upp en liter vatten ur kranen där hemma. Tänk på det nästa gång du köper en flaska vatten i butiken!

Vattenautomat på RönnbyskolanI Sverige har vi ett fantastiskt gott friskt vatten direkt ur kranen. Kranvatten är både billigare och godare än vatten på flaska. Och mycket bättre för miljön. Några fakta:

  • Om du dricker nyttigt och billigt kranvatten istället för att köpa en dricka om dagen, så kan du på ett år köpa ett Nintendo Wii med sex tillhörande spel för pengarna du sparat.
  • Flaskvatten och läskedrycker har en stor påverkan på miljön genom produktion, transport, återvinning och avfallshantering.
  • Den mängden koldioxid som släpps ut per år för framställning och transport av flaskvatten motsvarar 19 000 personers flygresa tur och retur till Mallorca.
  • Läsk innehåller tre sockerbitar per deciliter. Det är 45 sockerbitar i en 1 ½ liters PET-flaska! 

Mälarenergi sponsrar skolor med rent kranvatten

Sedan 2006 sponsrar Mälarenergi Västerås högstadieskolor (och på senare år även gymnasier) med vattenautomater där eleverna själva kan fylla på kranvatten – vanligt eller kolsyrat. Idag har de flesta högstadieskolorna i Västerås valt att installera vattenautomat till sina elever. Eleverna i årskurs sju får även sportdrycksflaskor som eleverna själv kan fylla på. 
Läs mer om Äkta kranvattenprojektet