Om det blir värmeavbrott

Visste du att det redan vid 15 graders inomhustemperatur börjar kännas ruggit och kallt i en bostad? Det blir ännu mer påtagligt på vintern när det är kallt och fuktigt ute. Skulle du av någon anledning drabbas av värmeavbrott finns det en hel del du kan göra för att klara ett avbrott så bra som möjligt.

Du märker först på varmvattnet i kranen om det är ett avbrott i fjärrvärmedistributionen. Det är först när avbrottet blir mer långvarigt som rumstemperaturen i din bostad påverkas.

Om det är Mälarenergi som levererar fjärrvärmen till din bostad hittar du information om driftstörningar i ditt område på vår webbplats. Information om driftstörningar

Finns det ingen information bör du undersöka om felet ligger i din egen bostad. Bor du i en lägenhet kan du kontakta din hyresvärd.

Så här gör du för att undersöka om felet är i din bostad

Kontrollera om din fjärrvärmecentral (värmeväxlare) har el. Om inte kan en säkring (propp) gått i din elcentral. Skulle strömmen gå så fort du sätter i en ny propp är du bäst att du tillkallar en elektriker.

Kanske en ventil kärvar eller din cirkulationspump har slutat fungera. Mer information om hur du kan kontrollera din värmeväxlare hittar du på vår webbplats. Kontrollera din värmeväxlare

Om du vill ha hjälp kan du kontakta oss. Mälarenergi kan avhjälpa de flesta problem som din värmeanläggning kan råka ut för. Vi servar din fjärrvärmeanläggning

Kontrollera vilken temperatur fjärrvärmevattnet som kommer in i huset har, det ska ligga på 65-110ºC. Om felet ligger utanför din egen bostad gör du en felanmälan.

Hur du kan förbereda dig

Du kan också göra en hel del för att vara förberedd för ett avbrott genom att ha följande hemma i ett förråd:

  • Stearin- och värmeljus samt tändstickor eller tändare
  • Reservvärme som drivs med el som element/radiator/värmefläkt
  • Filtar
  • Gärna reservvärme som fungerar utan el, som en portabel fotogen- eller gasolkamin.

Vad du kan göra om avbrottet blir långvarigt

  • Klä dig i flera lager kläder för att bevara värmen länge. Se till att vara noga med fötter och huvud som det är lätt att bli kall om.
  • Bygg en koja av filtar och kuddar för att kunna tälta inomhus. Inne i kojan kan flera tillsammans lättare behålla värmen. Var noga med att du också sitter på något varmt. Varje människa avger 75W vilket oftast räcker för att få en bra sovtemperatur i kojan eller tältet.
  • Bestäm vilket rum som är ditt nödrum, det rum som du väljer att fokusera på att hålla värmen i. En fördel är förstås om rummet ligger mitt i huset och på en övervåning om det är möjligt. Gärna med fönster i söderläge där solinstrålning kan värma rummet. Skiner inte solen bör du istället täcka fönstren för att behålla värmen i rummet.

Några saker att vara vaksam på

Använder du kamin eller gasolvärmare är det viktigt att tänka på koldioxidfaran. Även om du vill hålla kylan ute måste du vädra med jämna mellanrum - gör det snabbt men rejält.

Med mycket stearinljus och andra brandfarliga källor ökar brandrisken. Därför behöver du vara extra vaksam när du lämnar ett rum eller sveper in dig med filten.

När värmen kommer tillbaka

Efter ett långvarigt värmeavbrott kan det dröja många timmar innan värmen kommer tillbaka fullt ut. Du kan hjälpa till genom att använda fjärrvärmen sparsamt och inte använda mycket varmvatten nära inpå ett långvarigt värmeavbrott.