Så fungerar en värmeväxlare

För att få fjärrvärme behöver man ha en fjärrvärmecentral. Den är inte större än ett badrumsskåp och kan därför placeras på väggen i en källare, en garderob eller garaget.

En fjärrvärmeväxlare med tillhörande rörNär fjärrvärmecentralen är på plats ansluts den till fjärrvärmenätet via två anslutningsrör som liknar vanliga vattenledningar. I fjärrvärmecentralen finns två värmeväxlare, en för varmvatten till kranarna och en för elementen. Värmeväxlaren fungerar så att fjärrvärmevattnet cirkulerar i ett kanalsystem med väggar som har god värmeledningsförmåga. På andra sidan av dessa väggar finns ett annat kanalsystem, där vattnet som ska värmas upp cirkulerar.

Smarta lösningar

Fjärrvärme låter inte och behöver i stort sett ingen tillsyn. Eftersom tekniken är okomplicerad och driftsäkerheten hög är det ett tryggt alternativ. Fjärrvärmecentralen kan ersätta panna, bränsletank och varmvattenberedare, vilket sparar utrymme som kan innebära ett extra rum.

Många småhus har idag direktverkande elvärme. Även dessa har, efter att ha installerat ett vattenburet värmesystem, möjlighet att byta till fjärrvärme och därmed få ett jämnt och behagligt inomhusklimat och god ekonomi. 

Obegränsat med varmvatten

Fjärrvärme innebär inte bara ett driftsäkert och kostnadseffektivt uppvärmningsalternativ, utan även obegränsat med varmvatten. Inte ens på morgonen när åtgången brukar vara som störst riskerar du någon kalldusch.   

Vi lämnar fasta priser på de flesta arbeten, och i de fall vi inte kan utföra ett arbete ger vi dig ett nytt förslag. Visar det sig att du behöver byta till en ny värmeväxlare ger vi dig råd utifrån din fastighets behov. För fjärrvärmeservice kontaktar du Kundcenter.