Töm aldrig fett och matolja i avloppet

Om du häller ut matlagningsolja och margarin i diskhon rinner det ner i avloppsrören där det stelnar och leder till stopp. Samla istället upp fettet och lämna det till återbruket så att det kan återvinnas.

Fettratt på flaskaVi lagar oftast vår mat med margarin eller matolja. Men vad händer när du häller överblivet fett i avloppet? Jo, fettet eller matoljan blandas med avloppsvattnet och kommer ut i ledningsnätet. Där sjunker temperaturen och fettet i vattnet stelnar och kan orsaka stopp. Vilket i sin tur leder till översvämningar i källare och stopp i ledningsnät samt pumpstationer.

Så här gör du för att ta hand om matolja och fett på bästa sätt

  • Flytande fett, som matolja, frityrolja och marinader kan hällas i en PET- eller annan plastflaska när den har svalnat. Flaskan lämnar du till återbruket. Återbruket på Hälla, Ängsgärdet, Bäckby, Stenby, Gryta och Skultuna tar emot matolja. Max två liter får lämnas per tillfälle.
  • Stelnat fett torkas enklast upp med papper och kastas i kompostpåsen.

Hämta en gratis Miljötratt

Miljötratten gör det lättare att hälla fettet i en flaska. Du skruvar bara fast den på flaskan och återanvänder den när flaskan är klar att lämna till återbruket. Den går att hämta gratis hos Mälarenergi, i det Energismarta hemmet på IKEA i Västerås.