Tvätta bilen på en biltvätt

Det bästa sättet att skona miljön och vårt gemensamma vatten är att tvätta bilen på en biltvättanläggning eller i en Gör-det-själv-hall. Vid dessa anläggningar renas tvättvattnet innan det släpps ut. Om du tvättar bilen på garageuppfarten rinner smutsvattnet helt orenat ut i Mälaren.

Om du tvättar din bil på asfalterad eller stenlagd mark rinner det smutsiga vattnet, som kan innehålla kemikalier som är skadliga för miljön, helt orenat ner i närmaste gatubrunn. Eftersom vattnet från brunnarna inte är kopplade till något reningsverk hamnar det orenade vattnet i Mälaren, samma sjö som vi tar vårt dricksvatten från.

Om du ändå väljer att tvätta bilen hemma är det bättre att göra det på en yta som suger upp vattnet, till exempel grus eller gräs. Det är då extra viktigt att använda miljömärkta produkter som är biologiskt nedbrytbara. I dagsläget finns det spolarvätska, avfettningsmedel och bilschampo som är märkta med Svanen. Om du behöver använda rostborttagningsmedel är medel med syra miljömässigt bättre än de lösningsmedelsbaserade.