Gå till innehållet

Vatten och avlopp

Så tillverkas riktigt gott kranvatten

Vattnet du häller upp i ditt dricksglas har inte sett ljus på länge. För ungefär tre veckor sedan kanske det glittrade i solen på Mälarfjärden. Det var innan det kom in till Hässlö vattenverk, sipprade genom Badelundaåsen och pumpades genom ledningsnät i underjorden för att så slutligen hamna i din kran.

Läs om hela processen

Hållbar vattenanvändning

Hur kan du använda ditt vatten hållbart? Vi har samlat tipsen som hjälper dig och hela planeten till en hållbar vattenanvändning. 

Hållbar vattenanvändning
Tvätta rätt

Tvätt-vett

Det är lätt att glömma att vattnet från tvättmaskinen, bara några timmar efter ditt tvättprogram är avslutat, pumpas ut i Mälaren. Men om du lägger det på minnet tills nästa gång du tvättar, är det enklare att förstå varför du inte ska använda för mycket tvättmedel.

Tips när du tvättar
Toalett vett

Toalett-vett

Avloppsreningsverkets uppgift är att ta hand om vanligt hushållsspillvatten, det vill säga vatten ifrån toalett, dusch och diskmaskin. Allt annat hör hemma i papperskorgen. Toapapper är med andra ord det enda som får spolas ner. Ja, tillsammans med kiss och bajs förstås. Hur ser ditt toalett-vett ut?

Vad får man inte spola ner?
Tvätta bilen

Biltvätt-vett

Det bästa sättet att skona miljön och vårt gemensamma vatten är att tvätta bilen på en biltvättanläggning eller i en gör-det-själv-hall. Vid dessa anläggningar renas tvättvattnet innan det släpps ut. Om du däremot tvättar bilen på garageuppfarten rinner smutsvattnet helt orenat ut i Mälaren.

Läs bästa sättet att tvätta bilen på
Pyranin

Grönt vatten i kranen

Om du upptäcker grönt vatten i kranen beror det på att vi felsöker. Vi tillsätter då ett natriumsalt som heter Pyranin, och om det finns en läckande varmvattenberedare någonstans på nätet så upptäcks det tack vare att varmvattnet färgas grönt. 

Har du grönt vatten i kranen?
Reningsverket

Så fungerar avloppsreningsverket

Mellan det gamla ångkraftverket och Lantmännens stora silo ligger Kungsängsverket – Mälarenergis reningsverk för avloppsvatten i Västerås.

Se hur det går till
Fett

Fett och olja i avloppet

Olja, smör och andra smälta fetter stelnar när det kommer det i avloppet, vilket kan leda till stopp och översvämning hemma hos dig. Om du istället samlar upp fettet med en tratt och lämnar det till återbruket så tar VafabMiljö hand om det och tillverkar biogas av det istället! Det är fett vettigt.

Läs mer om vad du kan göra
Släng inte fimpar i gatubrunnar

Fimpar och skräp hör inte hemma i gatubrunnarna

Visste du att fimpar och annat skräp som slängs ner i gatubrunnarna åker rakt ut i Mälaren och andra vattendrag – utan att passera reningsverket? 

Fimp-vett
Läckande rör

Översvämning i källaren

Har du en översvämning i källaren? Kontakta då felanmälan på 021-18 19 00 så hjälper vi dig att spåra läckaget. Tänk på att du som husägare ansvarar själv för alla ledningar fram till den så kallade förbindelsepunkten, som vanligtvis är placerad 0,5 meter utanför fastighetsgränsen.

Översvämning i källaren - Vad kan jag göra
vattenmätare

Vattenläcka

Har du en vattenläcka? Kontakta då felanmälan på 021-18 19 00 så hjälper vi dig att spåra läckaget. Tänk på att du som husägare ansvarar själv för alla ledningar fram till den så kallade förbindelsepunkten, som vanligtvis är placerad 0,5 meter utanför fastighetsgränsen.

Vattenläcka - Vad kan jag göra?
Poolvatten med badring

Fylla och tömma poolen

Sommar och bad i poolen, men det finns också några viktiga saker du behöver känna till när du ska fylla och tömma din pool.

Att tänka på för dig som har pool
Penslar med färg och kladdig färg i bakgrunden

Färgrester och kadmium

Så tar du hand om färgrester på ett miljösäkert sätt. Det gäller alla, men på sidan finns också särskilda riktlinjer för konstnärer och butiker som säljer och använder kadmiumfärger.

Ta hand om färgrester