Gå till innehållet

Råd och tips för målare

Målarfärg innehåller många ämnen som påverkar miljön negativt om de hamnar i avloppet. Några exempel är bindemedel (olika typer av plaster), pigment (metaller) och konserveringsmedel. Därför är det viktigt att du inte häller ut överbliven färg i avloppet och att du rengör dina penslar, rollers och andra verktyg på rätt sätt.

Så här gör du

  • Häll aldrig ut kemikalier i avloppet! All sorts färg, lacknafta och andra kemikalier räknas som farligt avfall och ska lämnas på en miljöstation eller återvinningscentral. Kolla med kommunen var dessa finns.
  • Måla med miljömärkta färger. De innehåller generellt mindre farliga ämnen.
  • En del färghandlare har en särskild tvättanläggning för målarverktyg där tvättvattnet renas på rätt sätt. Använd den!

Några tips när det gäller verktyg

Ska du måla mera med samma färg senare? Lägg verktyget i en plastpåse och förslut den så behöver du inte rengöra det mellan gångerna.

Har du målat klart? Låt den kvarvarande färgen torka in och lämna sedan verktyget till en miljöstation eller återvinningscentral. En roller innehåller så mycket färg att det är nästan omöjligt att få rent den utan att spola av den – därför ska hela rollern lämnas till en miljöstation och inte användas igen.

Gör så här om du vill återanvända verktyget. Stryk av så mycket färg som möjligt på ett papper eller en trasa. Tvätta i en burk med vatten och torka av med ett papper eller en trasa. Upprepa vid behov. När du är klar skriver du på burken vad den innehåller och lämnar den till en miljöstation eller återvinningscentral. Där lämnar du också papper/trasor med färgrester.