Gå till innehållet
Rött hus på sommaren

Elavtal för fritidshus och sommarstuga

Att komma ut till sitt fritidshus är en härlig känsla. Det kan vara en del att fixa med men ändå finns där ett lugn. El är ett måste och därför är det viktigt att ha ett bra elavtal även för fritidshuset. Välj rätt elavtal som passar för just dig – vi har elavtal som passar för alla!

Vilket elavtal passar bäst till mitt fritidshus?

Det finns många olika saker som påverkar elanvändningen – kanske extra mycket i ett fritidshus. Är ditt hus eluppvärmt så blir förbrukningen högre men. Men om du däremot stänger ner huset på exempelvis vintern så går förbrukningen ner. Skaffa därför ett transparent elavtal som tydligt visar vad du betalar för så det inte dyker upp några oväntade kostnader.

Rörligt elpris för den som klarar svängningar

Rörligt pris är bra för de som ekonomiskt kan klara att elkostnaden varierar varje månad. Historiskt sett så har rörligt pris generellt varit det billigaste avtalet. Men har man en hög förbrukning så kan priset variera mycket mellan månaderna. Använder du ditt fritidshus även under vinterhalvåret kan din elräkning bli högre under de kallaste månaderna då elpriserna generellt sett över i takt med att temperaturen sjunker.

Läs mer om rörligt elavtal här

Fast elpris för den som vill ha en extra trygghet

Om du föredrar att veta vad du har för pris per kWh varje månad så ska du välja ett elavtal med fast pris. Då har du samma elpris under hela perioden som ditt elavtal gäller. Ett elavtal med fast elpris kan vara mellan ett par månader och upp till flera år.

Läs mer om fast elavtal här

Mix 50/50 för den som gillar både fast och rörligt pris

Tycker du, precis som många andra att det här med elavtal är lite krångligt och inte vet om du vill ha fast pris eller rörligt kan man alltid välja vår härliga mix, Mix 50/50. Då får man det bästa av två världar, nämligen halva din elförbrukning till ett fast pris per kWh och ett den andra halvan till ett rörligt pris. Smidigare kan det inte bli.

Läs mer om mix 50/50 här

Hur mycket el förbrukas i ett fritidshus?

Hur mycket el som förbrukas i ett genomsnittligt fritidshus är svårt att säga. Elförbrukningen påverkas bland annat om hur ofta och hur länge ni vistas i huset, hur många som vistas i fritidshuset och under vilka årstider ni kommer att nyttja huset. Självklart påverkar även uppvärmningskällan den totala elförbrukningen.

Solel och solceller

Solel och solceller, hur funkar det? Missa inte våra matnyttiga artiklar om solceller och solkraft.

> Solceller och solel

Lär dig mer om solel

El, elnät och säkerhet

Vilket elavtal är det bästa? Och hur elsäkrar man sitt hem? Detta och mycket mer hittar du i avsnittet om el. 

> Läs våra tips om el och energi

Läs våra tips om el och energi
Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)