Gå till innehållet

Om din faktura

Vill du se din faktura?

Dina fakturor finns på Mitt Mälarenergi. Logga in med Mobilt BankID så kan du både titta på fakturorna och se om de är betalda.

Logga in på Mitt Mälarenergi

När får jag min faktura?

Du får din faktura varje månad om du bor i villa och varannan månad om du bor i lägenhet. Vill du få fakturan varje månad kontakta Kundcenter.

Fakturans olika delar

 • På fakturans framsida kan du se fakturaperioden och den totala kostnaden, exklusive och inklusive moms.
 • Sidan två och framåt innehåller en specifikation för dina kostnader som du debiterats för under fakturaperioden. Priserna i specifikationen visas inklusive moms. Du kan också se information om avtalslängd och slutdatum för ditt elavtal om du har Mälarenergi som din elleverantör.

Här kan du se exempel på en faktura med detaljerade förklaringar.
Exempelfaktura

Allmänna villkor

För att ta del av de Allmänna villkoren kan du hämta EL 2012 K och Nät 2012 K (för konsumenter). Du kan även beställa dem från Kundcenter på telefon, 021-39 50 50.

Vad händer om jag inte betalat fakturan i tid?

 • Vid utebliven betalning får du en påminnelse. Till denna påminnelse tillkommer en avgift på 60 kr och dröjsmålsränta.
 • Om fakturan inte betalats efter påminnelsen får du ett inkassokrav. Detta medför ytterligare kostnader.
 • I de fall då din faktura vid flera tillfällen inte betalats i tid får du inkassokrav direkt, utan påminnelse.
 • Om fakturan inte betalats trots påminnelse och inkassokrav riskerar du att din anläggning frånkopplas.

Har du ytterligare frågor om din faktura?

Vill du veta mer eller har du andra frågor som rör din faktura? Läs gärna svaren på vanliga frågor nedan, eller kontakta Kundcenter på telefon, 021-39 50 50. 

Vanliga frågor om fakturan

 • Vad händer om jag inte betalat fakturan i tid?

  Vid utebliven betalning får du en påminnelse. På grund av förseningen tillkommer en påminnelseavgift på 60 kr och dröjsmålsränta, som läggs på nästa faktura. Om fakturan inte betalats efter påminnelsen får du ett inkassokrav. Detta medför ytterligare kostnader. 

  Om fakturan inte betalats trots påminnelse och inkassokrav riskerar du att din anläggning frånkopplas. 

 • Jag vill anmäla autogiro – hur gör jag?

  Det går utmärkt att betala dina räkningar med autogiro. Då behöver du inte oroa dig för att glömma en betalning, det enda du behöver se till är att det finns täckning på kontot. Länk för att anmäla betalning via autogiro finns på Betalningssätt

  Tips: välj gärna att få din faktura som ett mejl Mejlfaktura och kombinera det med autogirobetalning. Smidigt och tryggt.

 • Var hittar jag min senaste faktura?
 • Hur kan jag välja att få min faktura?

  Du kan välja bland följande distributionssätt:

  E-faktura: en digital faktura som vi skickar direkt till din internetbank där du kan titta, godkänna och sedan betala den. Ansök om e-faktura nedan eller hos din internetbank. Tänk på att det är fakturamottagaren som behöver göra anmälan. Anmäl E-faktura

  Mejlfaktura: du får fakturan som en pdf till din angivna mejladress. Mejlfaktura

  SMS-faktura: du får ett SMS med information och en länk till fakturan som du kan se i sin helhet på Mitt Mälarenergi. Vi rekommenderar att du kombinerar SMS-aviseringen med autogirobetalning. Anmäl smsfaktura

  * Kivra: en digital brevlåda där du kan få din faktura. När du är ansluten till Kivra skickas våra fakturor dit, om du inte redan har valt något av våra andra digitala alternativ, t.ex. mejlfaktura eller E-faktura. Varje gång du får en ny faktura i Kivra får du en e-postavisering. Du kan då logga in och se dina fakturor var du än befinner dig. Möjlighet finns att i Kivra aktivera en betalfunktion så att du även kan betala fakturan via Kivra. Om du idag har e-faktura eller mejlfaktura måste du avanmäla den på din internetbank respektive till vårt Kundcenter post@malarenergi.se 

  Om du inte valt något av ovanstående digitala alternativ kommer fakturan att postas till dig. 

 • Jag ska resa bort – hur gör jag med mina fakturor?

  Vi rekommenderar dig att skaffa autogiro för att sköta dina betalningar. Kombinera gärna detta med att välja någon form av elektronisk faktura, t.ex. mejlfaktura, SMS-faktura, E-faktura eller Kivra. 

 • Jag har betalat min faktura två gånger – vad händer nu?

  Dubbelbetalningar under 800 kronor placeras som ett avdrag på nästa faktura. Om beloppet är 800 kronor eller högre återbetalas beloppet till dig. Observera att om du har förfallna fakturor kommer vi att i första hand kvitta beloppet mot dessa. 

  Vi använder oss av Swedbanks utbetalningssystem för återbetalningar. Kontrollera att du har ett konto registrerat hos dem på swedbank.se/kontoregister. Om inget konto finns registrerat sker återbetalning på en avi som du kan lösa ut på banken eller postombud. Du behöver inte vara kund hos Swedbank för att registrera ditt bankkonto i deras register.

 • Vad är utjämnad betalning?

  Utjämnad betalning är en tjänst som innebär att du fördelar dina kostnader jämnt över hela året och betalar samma summa varje månad. Tjänsten passar dig som köper el, vatten eller värme från oss. Du betalar varken mer eller mindre än du gör annars, men du slipper de extra höga räkningarna som vintern kan medföra. Tjänsten kostar 19 kronor per månad. Du kan enkelt teckna Utjämnad Betalning på Mitt Mälarenergi

 • Kan jag avsluta min utjämnade betalning?

  För att avsluta din utjämnade betalning säger du upp det skriftligen via e-post (post@malarenergi.se) eller brev. Innan avtalet avslutas behöver dock en eventuell skuld regleras. Har du pengar innestående regleras det med en utbetalning från oss. När saldot är reglerat får du vanliga fakturor från oss precis som innan du ansökte om utjämnad betalning. 

 • Vilket OCR-nummer ska jag ange vid betalning?

  OCR-numret är samma som fakturanumret. Fakturanumret hittar du på den övre delen av fakturan.