Gå till innehållet

Dags att flytta?

Vart du än ska flytta behöver du ha koll på elen. Du fixar allt enkelt digitalt i tre steg.

  1. Anslut till din lokala elnätsleverantör.
  2. Välj elhandelsföretag.
  3. Teckna elhandelavtal!

Vårt bästa tips!
Ta reda på ditt anläggnings-ID för din nya bostad. Det är en 18-siffrig kod som är unik för just din elanläggning. Den får du från tidigare boende, hyresrättsägare eller elnätsföretaget.

Elhandel och elnät har många olika begrepp att ha koll på. I vår ordlista hittar du många bra el-ord att ha koll på.

Pappa och barn utanför sitt hus.

Flytta in med ett schysst elhandelsavtal från oss

El från förnybar sol-, vatten- eller vindkraft med en schysst elhandelstämpel. Det blir inte bättre än så. Se till att lamporna lyser när du flyttar in!

Flytta med elhandelsavtal!
En pappa sitter med barnen i soffan och ser glada ut

Anmäla flytt på elnätet - för dig som har koll på elhandelsavtalet

Behöver du bara fixa flytt in, ut eller inom vårt elnät - och har full koll på ditt elhandelsavtal. Då ska du klicka in dig här! Här anmäler du flytt gällande elnät och ditt elnätsavtal.

Anmäl flytt på vårt elnät!

Säga upp eller flytta elhandelsavtalet

Det är många saker att tänka på vid en flytt. Hur gör man till exempel med elen när man flyttar? Ska man säga upp sitt elavtal eller flytta med sig det? Ja, frågorna kan vara många. Här reder vi ut och guidar dig till att fixa el i din nya bostad. Redo? Flytta elavtalet nu!

Tre enkla steg för att säga upp eller flytta ditt elhandelsavtal:

  • Anmäl din flytt och säg upp ditt elnätsavtal med din nuvarande elnätsleverantör. På elområden.se kan du hitta din elnätsleverantör.
  • Kontakta din nya elnätsleverantör och teckna ett nytt elnätsavtal.
  • Kontakta ditt elhandelsföretag och säg upp ditt elhandelsavtal eller flytta med det till din nya bostad. Fixa elhandelsavtalet här!

Hur anmäler jag flytt?

Om du flyttar till, från eller inom Mälarenergi elnät AB:s område kan du anmäla det i vår digitala flyttanmälan för elnät.

Ditt inflyttsärende kommer att åtgärdas inom fem arbetsdagar. Om det är mindre än fem dagar till inflytt ber vi dig att kontakta vår kundservice på telefonnummer 021-39 50 50. Du kan även kontakta oss i vår chatt här på webben eller på vår Facebook.

När du anmäler in- och utflytt inom Mälarenergis elnät tar vi även hänsyn till om du har nyttigheterna vatten och fjärrvärme. Dessa avtal sägs upp och/eller skapas så du behöver inte höra av dig i flera ärenden. Smart va?!

Har du en annan elnätsleverantör kontaktar dem för att säga upp ditt avtal och anmäla din flytt. Sedan kan du fixa ditt elhandelsavtal!

Vem är min elnätsleverantör?

Vilken elnätsleverantör du har kan du inte välja själv. Det finns nämligen bara en enda leverantör i ett specifikt område.

Är du osäker på vilken elnätsleverntör du har? På elområden.se kan du enkelt hitta vilket företag som äger elnätet där du bor.

Säga upp elnätsavtalet - när måste det göras? 

På elnätsavtalet är det 1 månads uppsägning, vilket innebär att du behöver säga upp ditt avtal en månad innan utflyttningsdatum. Det kan du göra i vår flyttguide på webben. Samtidigt kan du anmäla var du ska flytta, är det inom Mälarenergis elnätsområde kan du även ange var vi ska skicka slutfakturan. För att inte missa någon faktura från Mälarenergi rekommenderar vi alla att skaffa någon form av digital fakura - fixa e-faktura eller autogiro

Kan jag ta med elhandelsavtalet när jag flyttar?

Om du ska flytta och redan har ett elavtal kan du oftast flytta det till din nya bostad. Det enda du behöver göra är att höra av dig till ditt elhandelsföretag och berätta vilket datum som du vill ha el på den nya adressen, den nya bostadens adress och ditt anläggnings-ID. Vilket du med några klick kan göra här!

Ditt anläggnings-ID består av 18 siffror och du hittar det på din elfaktura. 

Glömt teckna elavtal?

Om du glömt teckna elhandelsavtal men har ett elnätsavtal kommer du ändå få el till din nya bostad. Du kommer då få en så kallad anvisad elleverantör. Den anvisade elleverantören är den leverantör som har avtal med elnätsleverantören och kommer att fakturera dig för elen enligt ett anvisningsavtal.

Ditt anvisningsavtal fungerar som ett vanligt elhandelsavtal. Skönt med ett automatiskt avtal tänker du nu, men riktigt så är det inte. Ett anvisningsavtal är oftast dyrare än vad ett elhandelsavtal som du själv tecknat är. Därför är det bättre att själv teckna ditt elhandelsavtal

Köpt fritidshus? Teckna nytt elavtal

Om du inte flyttar, utan istället skaffar ytterligare en bostad som till exempel ett fritidshus, behöver du istället skaffa ett nytt elavtal till din nya bostad. Det enklaste sättet att skaffa ett nytt elavtal är teckna det digitalt

Behöver du hjälp? Chatta med oss eller ring Kundcenter på telefon 021 39 50 50.

Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)