Gå till innehållet
Hand med vattenglas under en kran

PFAS: så jobbar vi för att klara sänkta gränsvärden

Vi på Mälarenergi Vatten övervakar kontinuerligt PFAS-halterna i vårt dricksvatten för att säkerställa dess kvalitet. Den 1 januari 2023 infördes en ny lagstiftning, där gränsvärdena för PFAS sänks kraftigt. De nya gränsvärdena börjar gälla 1 januari 2026 och vi har påbörjat åtgärder för att klara de nya kraven.

Senast uppdaterad: 2024-12-12

Mälarenergi Vatten AB är ett gemensamt VA-bolag för de tre kommunerna Västerås, Hallstahammar och Surahammar. Vi mäter regelbundet halterna av PFAS i dricksvattnet i alla tre kommuner.

Mälarenergi klarar de nuvarande rekommenderade åtgärdsgränserna, men behöver anpassa produktionen för att klara de nya kraven på lägre gränsvärdena i Västerås. Du kan enligt Livsmedelsverket dricka vårt vatten precis som vanligt, men eftersom det kan finnas risker med att få i sig PFAS under lång tid så tar vi det här på största allvar och ska göra det som krävs för att sänka PFAS-halterna i dricksvattnet.

Sedan september är vi igång med en testanläggning som renar delar av dricksvattnet och som visat på 100 procent rening vid de första provtagningarna. 

Visar reningsanläggningen.

Så fungerar testanläggningen i Västerås

Reportage i SVT där Ann-Charlotte Duvkär förklarar hur testanläggningen fungerar.

Ny metod testar mot PFAS

Nya gränsvärden för PFAS

Den rekommenderade åtgärdsgräns som gällt för PFAS fram till helt nyligen, är 90 nanogram per liter vatten för PFAS11. Den 1 januari 2023 togs en ny lagstiftning i bruk, med nya gränsvärden som är satt till 4 nanogram per liter vatten för PFAS4 och 100 nanogram per liter för PFAS21. De nya gränsvärdena börjar gälla 1 januari 2026. Dricksvattenproducenter med för höga värden ska ha påbörjat åtgärder för att minska dessa senast 1 januari 2026.

Västerås förses med dricksvatten från både Hässlö vattenverk och Fågelbacken. Vid båda verken ligger halterna under de nya gränsvärdena för PFAS21, men Hässlö vattenverk ligger över för PFAS4. Precis som många andra dricksvattenproducenter kommer vi behöva införa ytterligare rening av vattnet de närmaste åren.

Positivt med ny lagstiftning om PFAS

Vi tycker det är bra att lagstiftningen för PFAS skärps. Nya bedömningar och kunskapen om de olika PFAS-ämnena och dess effekter ökar hela tiden – och lagstiftningen behöver ändras därefter. Det är däremot inte enda lösningen på problemet. Det är också viktigt att utsläppen av PFAS-ämnen minskar och inte ens når vår natur och miljö.

PFAS-källor påverkar grundvattnet och Mälaren

I Västerås produceras dricksvatten från två vattenverk – Fågelbacken vattenverk och Hässlö vattenverk. Båda vattenverken producerar ungefär lika mycket vatten var och det vatten som når kunderna är en blandning av vattnet från Fågelbacken och Hässlö. Provtagningar visar att grundvattnet i Badelundaåsen, där Hässlö vattentäkt hämtar sitt vatten, är förorenat med PFAS.

Vi ser allvarligt på detta och samarbetar med Västerås stad för att utreda möjliga källor till PFAS i tillrinningsområdet för vattentäkten. Slutsatsen, efter att ha utrett frågan en tid, är att den tidigare militärflygplatsen F1 är en av källorna till PFAS-föroreningarna i Badelundaåsen. Mälarenergi Vatten har därför kontaktat Försvarsmakten och kommer ha en fortsatt dialog med Försvarsmakten om ansvarsfrågan. Parallellt med detta, arbetar vi vidare med planerna på en stor reningsanläggning i anslutning till Hässlö vattenverk.

Läs reportaget i Västerås tidning om PFAS och var Mälarenergis utredning misstänker att det kommer ifrån.

Västerås tidning
Reportage i TV4 om pfas.

PFAS i nästan alla dricksvattentäkter i Sverige

Reportage i TV4 om PFAS i Sverige, samt bilder från testanläggningen på reningsverket i Västerås.

Se reportaget i TV4

PFAS i vårt dricksvatten

 

Surahammar och Hallstahammar

Halterna av PFAS i dricksvattnet i Surahammar och Hallstahammar ligger under kommande gränsvärden för både PFAS4 och PFAS21. År 2023 var medelvärdet i Hallstahammar för PFAS4 2,2 ng/l och i Surahammar var medelvärdet för PFAS4 under 2023 0,76 ng/l. 

Västerås

PFAS-halterna i Västerås brukar variera mellan 1–15 nanogram per liter. Vi tar även prov på vattnet i Mälaren och här finns i medeltal 3 nanogram per liter spårbara halter av PFAS4.

I Västerås produceras dricksvatten från två vattenverk – Fågelbacken vattenverk och Hässlö vattenverk. Båda vattenverken producerar ungefär lika mycket vatten var och det vatten som når kunderna, är en blandning av vattnet från Fågelbacken och Hässlö.

För Fågelbackens vattenverk ligger medelvärdet 2023 för PFAS4 under 4 nanogram per liter.

PFAS4-halterna i vattnet från Hässlö vattenverk har under 2023 i medel varit ungefär 13 nanogram per liter. Dock: under 2024 har halterna legat högre än tidigare uppmätta värden. Halterna PFAS4 i utgående vatten från Hässlö vattenverk har sedan september legat på 20 nanogram per liter. 

Vi hade en förhoppning om att ökningen var tillfällig, men halterna har hittills legat kvar på den högre nivån. Vad ökningen beror på vet vi inte än, utredning pågår. Tänkbara orsaker till de högre halterna av PFAS kan vara förändring av hur grundvattnet transporteras i marken. Det kan också orsakas av att grundvattnet innehåller högre halter av PFAS än tidigare.

Vi ska klara de högre kraven på PFAS-rening

Vi arbetar aktivt för att minska halterna i vårt dricksvatten och ser det som ett prioriterat område. Därför genomför Mälarenergi Vatten, tillsammans med Västerås stad en omfattande utredning för att säkerställa en säker och hållbar dricksvattenförsörjning för dig och vårt samhälle. Projektet består av flera delar där vi både utreder vilka föroreningskällor som kan finnas, och vilka åtgärder som kan göras vid grundvattenmagasinen samt i vattenverket.

Olika åtgärder förväntas sänka PFAS-halten

Hittills har vi vidtagit åtgärder på befintlig produktion, såsom att öka mängden infiltrerat vatten från Mälaren som har lägre PFAS-halt. Vi håller kontakten med Livsmedelsverket och vi har påbörjat en undersökning i grundvattenrör längre uppströms i Badelundaåsen för att se om det går att identifiera eventuell ökad spridning av föroreningar i åsen. Parallellt med detta, arbetar vi vidare med den pågående utredningen om hur PFAS-halterna ska kunna reduceras. 

Två olika tekniker testas – hittills goda resultat

I slutet av september tog ett praktiskt pilotförsök vid på Hässlö vattenverk, där två olika tekniker testas: aktivt kol och jonbytare. Aktivt kol avskiljer PFAS genom att PFAS absorberas, alltså fastnar, på ytan till det aktiva kolet. Jonbytare är en avskiljningsmetod där joner, i det här fallet PFAS, byter plats med joner i en filtermassa. PFAS adsorberas till jonbytarmassan. Hittills har provsvaren sett lovande ut.

Testanläggningen för att rena vatten från PFAS på Hässlö Vattenverk är i full gång. Hittills har provsvaren visat på 100% rening.

Dessa tester gör vi för att ta reda på vilken reningsmetod som är bäst lämpad för just vårt vatten. Liknande pilotförsök har genomförts av andra kommuner i Sverige med liknande förutsättningar som Hässlö vattenverk i Västerås, exempelvis Gästrike vatten och Uppsala. Alla vatten har specifika egenskaper. Därför måste vi göra egna tekniktester, för att säkra hur en framtida investering kan skapa största möjliga nytta i just vårt vatten. Rening av PFAS kommer att innebära höga investeringskostnader, höga driftkostnader och en mer komplicerad reningsprocess. Det är stora beslut som kommer att påverka oss, kunderna och staden under lång tid framöver. Därför är det viktigt att vi har ett tillförlitligt beslutsunderlag.

Försöken med kolfilter och jonbytarmassor planeras att pågå till dess att tillräckliga data har erhållits från de olika filterkolonnerna, uppskattningsvis minst ett år.

Åtgärder vid grundvattenmagasinet

Förutom reningstekniker vid vattenverket utreder vi även tekniker för att förhindra att föroreningarna når vattenverket. Vid grundvattenmagasinet tittar vi på olika lösningar för att fastlägga, samt leda bort förorenat vatten och därmed förhindra att det hamnar i dricksvattnet.

Vårt ansvar sträcker sig längre än till dricksvattnet. Vi arbetar också med att förbättra reningen av avloppsvattnet, för att skydda våra vattendrag och bidra till en friskare miljö. Genom att se till helheten – från källa till tappkran och vidare till rening – tar vi ett aktivt ansvar för hela vattenkretsloppet.

Frågor och svar om PFAS

  • Vad är PFAS?

    PFAS är syntetiskt framställda ämnen som förekommer i många produkter som vi använder i vardagen. Brandskum är en sådan produkt. Andra exempel är teflonstekpannor, funktionskläder, smink och spolglans. Ämnena är mycket svårnedbrytbara och har därför fått stor spridning i mark och vatten.

    Många PFAS-ämnen är förbjudna idag, men ett problem är att när en PFAS-variant förbjuds så ersätts den ofta av en annan lika farlig variant.

  • Är PFAS farligt?

    De PFAS-halter som vanligtvis förekommer i dricksvatten innebär inte några akuta hälsorisker. Men ämnena lagras länge i kroppen. Därför är det viktigt att människor får i sig så lite som möjligt av dessa ämnen.

  • Vad kan jag själv göra för att bidra till minskningen av PFAS i samhället?

    Genom att alltid välja miljömärkta alternativ minskar vi användningen av PFAS.  Tänk också på att PFAS kan finnas i produkter med non-stick beläggningar och vattenavstötande material. Är du osäker? Fråga om innehåll och ställ krav på producenterna. Om fler ställer krav är producenterna tvungna att lyssna.

  • Vad innebär det för mig som konsument om PFAS-värdet är högre än rekommenderat?

    Livsmedelsverket anser att dricksvattnet kan användas utan inskränkning under den tid det tar att utreda och åtgärda problemet.

  • Hur mycket PFAS finns i Västerås vatten?

    PFAS-halterna i Västerås brukar variera mellan 1–15 nanogram per liter. Vi tar även prov på vattnet i Mälaren och här finns i medeltal 3 nanogram per liter spårbara halter av PFAS4. I Västerås produceras dricksvatten från två vattenverk – Fågelbacken vattenverk och Hässlö vattenverk. Båda vattenverken producerar ungefär lika mycket vatten var och det vatten som når kunderna, är en blandning av vattnet från Fågelbacken och Hässlö. För Fågelbackens vattenverk ligger medelvärdet 2023 för PFAS4 under 4 nanogram per liter. PFAS4-halterna i vattnet från Hässlö vattenverk har under 2023 i medel varit ungefär 13 nanogram per liter. Dock: under 2024 har halterna legat högre än tidigare uppmätta värden. Halterna PFAS4 i utgående vatten från Hässlö vattenverk har i år varierat mellan 15-30 nanogram per liter. Vi hade en förhoppning om att ökningen var tillfällig, men halterna har hittills legat kvar på den högre nivån. Vad ökningen beror på vet vi inte än, utredning pågår. Tänkbara orsaker till de högre halterna av PFAS kan vara förändring av hur grundvattnet transporteras i marken. Det kan också orsakas av att grundvattnet innehåller högre halter av PFAS än tidigare.

  • PFAS i Surahammar och Hallstahammars vatten?

    Halterna av PFAS i dricksvattnet i Surahammar och Hallstahammar ligger under kommande gränsvärden för både för PFAS 4 och PFAS 21. År 2023 var medelvärdet i Hallstahammar för PFAS 4  2,2 ng/l och i Surahammar var medelvärdet för PFAS 4 under 2023 0,76 ng/l.