Gå till innehållet

Följ med på Resan mot noll

Vi har ett riktigt lågt mål. Det lägsta möjliga faktiskt. Vi har bestämt oss för att nå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid i alla led – i minsta detalj.

Bli en del av Resan mot noll med förnybar eller fossilfri el, dessutom från en schysst elhandlare – dubbelt bra!

Redo att teckna elavtal? Klicka här!

Elavtal som passar dig

Våra elavtal

Vi har elavtal för alla tillfällen i livet. Vill du att vi gör jobbet åt dig rekommenderar vi att du tecknar Förvaltad Elfond. Du kan också välja att ha full trygghet med Fast elpris eller följa spotpriset med Rörligt timpris.

Läs mer om våra elavtal

Jag vill teckna nytt elavtal

Behöver du teckna ett nytt elavtal, förnya ett avtal som är på väg att löpa ut, har du flyttat eller om du helt enkelt behöver hjälp att teckna.

Jag vill teckna elavtal

Allt du behöver veta om el!

Klicka dig vidare för att hitta massor av information om el och elmarknaden. Tips om hur du sparar el, vad räcker 1 kWh till, vad påverkar elpriserna, och mycket mer!

Till Kunskapsbanken om el

Elpriser för våra elavtal

Se vilka priser som gäller just nu för våra olika elavtal. Du kan såklart även se priser i vår digitala tjänst för att teckna elavtal.

Våra elpriser just nu

Det rörliga spotpriset

Har du rörligt timprisavtal och vill påverka din elkostnad? Spana in hur spotpriset rör sig per timme och använd el när priset är som bäst.

När är elen billigast idag?

Vad påverkar min elfaktura?

Här hittar du allt du behöver veta om elpriserna och vad som påverkar dem, men även räkneexempel hur din elhandelskostnad påverkas av prishöjningar.

Vad påverkar elpriset

Det här får du hos Mälarenergi

 • Chansen att välja ett elhandelsavtal som passar just dig. Läs mer om våra elavtal.
 • Hos oss kan du välja mellan förnybar eller fossilfri el, vi är även certifierade schyssta elhandlare. Vi värnar om en hållbar framtid och hjälper dig att göra ett bra val för miljön genom att välja förnybar energi.
 • Möjligheten att sälja din egenproducerade solel till oss. Läs mer om att sälja solel som du själv inte använder och teckna produktionsavtal.
 • En certifierad Schysst elhandlare. Mälarenergi var ett av de första företagen i Sverige att bli certifierade med Schysst Elhandel. Det innebär att vi är ett tryggt elhandelsföretag. Läs mer om Schysst Elhandel.
 • Möjlighet att sköta dina ärenden digitalt på Mitt Mälarenergi. Här kan du bland annat se förbrukning, fakturor och teckna nytt elavtal.
 • Välja att jämna ut den elkostnader över året med Utjämnad betalning. Du får betala samma belopp varje månad, istället för att ha elräkningar som svänger upp och ner.
 • Behöver du hjälp med något så finns vår chatbot Melker på plats dygnet runt. Behöver du mer personlig hjälp når du vårt Kundcenter via mail, chat och telefon mellan klockan 8 och 16.
 • Ett trygg och beständig elleverantör. Vi är ett helt kommunalägt bolag som funnits i Västerås sedan starten 1861. Vi äger och driver 42 vattenkraftstationer i Bergslagen samt tar solel från en av Sveriges största solcellsparker. Mälarenergi står för hållbar utveckling, både av samhället och miljön. Vi stöttar varje år lokal ungdomsidrott och kultur och vi arbetar målmedvetet för minimerad miljöpåverkan.

 

Teckna elavtal på bara två minuter

Visa mig priser och teckna elavtal!

 

 

Frågor och svar om elavtal

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Skulle du inte hitta det du söker, eller behöver hjälp att teckna elavtalet, kontakta oss gärna via chatten eller telefon 021-39 50 50.

 • Hur tecknar jag ett elavtal?

  Du kan enkelt teckna elavtal direkt på webbplatsen, alternativt ringa vårt Kundcenter på 021-39 50 50 om du vill ha hjälp eller rådgivning.

  Teckna elavtal

  De uppgifter vi behöver från dig är:

  • namn
  • adress
  • personnummer
  • anläggnings ID (står på din elfaktura och består av 18 siffror)
  • områdes ID (du kan hitta ditt på elomraden.se)

  Har du inte anläggnings ID kan du kontakta din hyresvärd för att få den informationen.

  Det är viktigt att du vet när ditt nuvarande elavtal löper ut samt om du har någon uppsägningstid, så att du undviker brytkostnader i samband med elleverantörsbytet.

  Tänk på att du som bara ska förnya ditt elavtal kan logga in på Mitt Mälarenergi så blir det mycket smidigare och snabbare för dig.

 • Vad rekommenderar ni för elavtal?

  Vilket elavtal som passar bäst för dig är olika beroende på dina individuella förutsättningar. Det beror på vilken elanvändning du har i ditt boende och hur dina ekonomiska omständigheter ser ut.

  Ett fast elavtal ger dig trygghet och kontroll. Du har samma elpris under hela avtalstiden och du har koll på exakt vilket elpris du betalar per kilowattimma, oavsett årstid. Du är med andra ord garderad mot prisändringar under hela avtalstiden. Det är ett bra val för dig som har en lite större elanvändning och vill undvika svängningar av elpriset.

  Ett rörligt avtal följer marknadens utveckling. Avtalsformen har med andra ord ett pris som bestäms av marknadens prissvängningar. Du har ingen bindningstid och kan kostnadsfritt byta till annan produkt när som helst. Det är ett bra val för dig som har en jämn och låg elanvändning och klarar av en tillfällig höjning av elpriset.

  Läs mer om våra avtal

 • Vad är det för skillnad på elnät och elhandel?

  Din totala kostnad för el är uppdelad i två delar – elnät och elhandel. Till elnätsföretaget (som du inte kan välja) betalar du för att elen ska kunna komma hem till dig, de står för ledningar som elen transporteras i. Elhandel är den delen där du betalar för den elen du faktiskt använder - alltså elpriset per kWh (kilowattimme). Då behöver du ett elavtal hos ett elhandelsföretag, något du kan välja fritt bland Sveriges alla elhandlare. Här kan du läsa mer om elmarknaden och hur allt fungerar. 

 • Vad innebär utjämnad betalning?

  Utjämnad betalning är en tilläggstjänst på ditt elavtal som innebär att du betalar samma summa varje månad. 

  Vad just du har för månadsbelopp baserar vi på din beräknade årsanvändning för dina tjänster hos oss. Skulle du öka eller minska din användning under året, justeras beloppet vid vår årliga avstämning och du får ett högre eller lägre månadsbelopp kommande år. För 19 kronor i månaden kan du lägga till utjämnad betalning och betala samma summa, varje månad.

  Mer om utjämnad betalning

 • Jag har ett elavtal som ska förlängas, vad gör jag?

  Har du fått ett brev, mejl eller sms från oss om att ditt elavtal behöver förnyas? Då kan du enkelt och smidigt förnya ditt elavtal digitalt.

  Logga in och förnya ditt elavtal här

   

   

 • Vad händer om jag inte förnyat mitt avtal när det löper ut?

  är ditt elavtal är på väg att löpa ut skickar vi ut information om detta till dig cirka 60 dagar innan, med en uppmaning att välja ett nytt elhandelsavtal.

  Om du inte gör något val innan avtalets sluttid får du produkten Fast pris 3 månader, där priset låses tre månader i taget. Det alternativet bör dock alltid ses som en kortsiktig lösning och du kan när som helst under dessa tre månader välja att teckna någon av våra andra avtalsformer.

  Vi rekommenderar alltid att du gör ett aktivt val och tecknar elavtal.


 • Vad händer med mitt fasta avtal på t ex tre år om jag flyttar innan bindningstiden löpt ut?

  Om du flyttar så följer ditt elhandelsavtal med till ditt nya boende. Det är viktigt att du anmäler flytt i god tid till oss, du kan enkelt anmäla flytt via webben. Du behöver även kontakta ditt lokala elnätsföretag för flyttanmälan. Osäker på vem som äger elnätet där du bor? Här kan du hitta ditt elnätsföretag!

 • Om jag inte kan ta med avtalet till nästa boende, måste jag då betala extra brytkostnad på elavtalet?

  Om du flyttar till ett boende dit du inte har möjlighet att ta med ditt elavtal, till exempel för att boendet har el som ingår i hyran, tar vi inte någon förinlösensavgift.

 • Vad har jag för uppsägningstid på mitt elavtal?

  Din uppsägningstid är beroende på vilken typ av avtal du har. På baksidan av din faktura (under “Elhandel”) kan du läsa om vilket slags avtal du har samt längden och slutdatumet för avtalet. På ett rörligt avtal är uppsägningstiden en kalendermånad. Ett fastprisavtal upphör att gälla vid avtalstidens slut utan krav på uppsägning.

  Tips: du kan se dina avtal och deras längd på Mitt Mälarenergi. Klicka på El i menyn och rulla ner på sidan så kommer du till dina avtal.

 • Hur har elpriserna sett ut historiskt?

  Elpriserna rör sig upp och ner hela tiden. Här kan du se hur elpriserna sett ut historiskt. 

 • Vilka faktorer påverkar elpriserna?
 • Vad är det för skillnad på förnybara och fossilfria energikällor?

  Förnybar energi kommer från källor som inte kommer att ta slut (på extremt många år), utan hela tiden förnyas naturligt som exempelvis vatten-, vind- eller solkraft. Fossilfria energikällor är inte samma sak som förnybara. Fossilfritt betyder att elen inte produceras direkt från fossila bränslen som olja, kol eller gas. Exempel på en fossilfri energikälla är kärnkraft. På Mälarenergi får du förnybar el om du aktivt själv tecknar ett elavtal hos oss.

 • Jag vill teckna elavtal!

  Klicka på någon av boxarna nedan beroende om du är helt ny eller befintlig kund, ska flytta eller
  helt enkelt vill ha hjälp att teckna elavtal.

  Familj som ser på tv med el från Mälarenergi

  Jag vill teckna ett nytt elavtal

  Välkommen till Mälarenergi! Teckna ditt elavtal här, det tar bara två minuter.

  Se priser och teckna elavtal
  Pappa och barn utanför sitt hus.

  Jag vill förlänga mitt elavtal

  Logga in och förnya ditt elavtal enkelt!

  Förnya elavtalet
  En röd villa med vita knutar och fönster speglar sig i sjön.

  Ny bostad? Ta med elavtalet.

  Du vet väl att du kan ta med dig elavtal även om du flyttar?

  Anmäl flytt

  Övrig information

  Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)