Gå till innehållet

Följ med på Resan mot noll - teckna ett fossilfritt elavtal

Vi har ett riktigt lågt mål. Det lägsta möjliga faktiskt. Vi har bestämt oss för att nå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid i alla led – i minsta detalj.

Bli en del av Resan mot noll med förnybar eller fossilfri el, dessutom från en schysst elhandlare – dubbelt bra!

Redo att teckna elavtal? Klicka här!

Elavtal som passar dig

 • Du kan välja att följa elmarknadens svängningar med rörligt timpris, få full trygghet med fast elpris eller låt våra elhandelsexperter ta hand om ditt elpris och teckna Förvaltad Elfond.
 • När du tecknar elhandelsavtal hos oss får du välja mellan förnybar eller fossilfri el.
 • Vi på Mälarenergi är också schyssta på riktigt eftersom vi är certifierade med Schysst elhandel. Plus att vi har branschens bästa kundservice enligt kunderna!
 • Möjlighet att sköta dina ärenden digitalt på Mitt Mälarenergi. Här kan du bland annat se förbrukning och fakturor och förnya ditt elavtal.
 • Vi köper även solel som du själv producerar - läs mer om hur du säljer din solkraft här.

Våra elavtal

Vi har elavtal för alla tillfällen i livet. Vill du att vi gör jobbet åt dig rekommenderar vi att du tecknar Förvaltad Elfond. Du kan också välja att ha full trygghet med Fast elpris eller följa spotpriset med Rörligt timpris.

Läs mer om våra elavtal

Jag vill teckna nytt elavtal

Behöver du teckna ett nytt elavtal, förnya ett avtal som är på väg att löpa ut, har du flyttat eller om du helt enkelt behöver hjälp att teckna.

Jag vill teckna elavtal

Allt du behöver veta om el!

Klicka dig vidare för att hitta massor av information om el och elmarknaden. Tips om hur du sparar el, vad räcker 1 kWh till, vad påverkar elpriserna, och mycket mer!

Till Kunskapsbanken om el

Elpriser för våra elavtal

Se vilka priser som gäller just nu för våra olika elavtal. Du kan såklart även se priser i vår digitala tjänst för att teckna elavtal.

Våra elpriser just nu

Det rörliga spotpriset

Har du rörligt timprisavtal och vill påverka din elkostnad? Spana in hur spotpriset rör sig per timme och använd el när priset är som bäst.

När är elen billigast idag?

Vad påverkar min elfaktura?

Här hittar du allt du behöver veta om elpriserna och vad som påverkar dem, men även räkneexempel hur din elhandelskostnad påverkas av prishöjningar.

Vad påverkar elpriset

Våra elavtal - vilket passar dig bäst? 

Rörligt timpris

Vill du kunna påverka din elkostnad genom att anpassa din förbrukning till när elpriset är som billigast? Med rörligt timpris varierar dina elpriser per timme och du får möjligheten att styra din elkostnad.

Elpriset styrs av den nordiska elbörsen Nord pool och priset varierar från timme till timme. Ett rörligt timprisavtal är elavtalet för dig som vill kunna ta del av de låga elpriserna men också är beredd att ta risken för och klara av när priserna går upp.

Följ ditt spotpris

Med hjälp av vår spotprissida så kan du följa elpriset och se prognosen för morgondagen. Du kan även se vad olika saker kostar utifrån vad spotpriset är, till exempel hur mycket det kostar att tvätta eller titta på Tv.

Läs mer om Rörligt timprisavtal

Fast elpris

Vill du ha ett tryggt elavtal utan överraskningar, då är ett fast elprisavtal ett bra val.

Med ett fast elprisavtal får du en förutsägbar elkostnad, det enda som påverkar din elfaktura är om du använder mer eller mindre el.

Genom att teckna ett fast elprisavtal så säkrar du dig ett elpris under hela avtalsperioden och slipper på så vis att följa med i elmarknades svängningar och ta risker med din ekonomi. Du har samma kWh pris under hela bindningstiden och du kan välja att binda avtalet från 6 månader upp till 3 år.

Förnya fast elprisavtal

När avtalsperioden går ut skickar vi ut information till dig i god tid så du kan välja att teckna om ditt elavtal hos oss på Mälarenergi, det förnyas inte automatiskt. Om du inte aktivt väljer att förnya ditt elavtal så hamnar du på ett tillfälligt månadspris som inte är lika förmånligt, därav ser vi till att påminna dig i tid så du kan ta del av ett förmånligt elpris som passar dig.

Läs mer om Fast elprisavtal

Förvaltad Elfond

Förvaltad elfond är ett smart elavtal där våra elmarknadsspecialister sköter förvaltning av ditt elpris.

Med Förvaltad elfond slipper du hålla koll på när priset är högt eller lågt, våra elfondsförvaltare gör det åt dig. Även om vi inte kan garantera lägst pris varje månad så försöker de köpa mycket när priset är lågt och mindre när priset är högt för att på så vis ge dig som kund ett så bra pris som möjligt över tid.

När du tecknar förvaltad elfond ingår du i en gemensam fond med våra andra kunder som väljer förvaltad elfond, tillsammans samlar ni er el pott i en större fond som våra experter förvaltar och håller koll på när det är dags att elsäkra för att ge er kunder ett tryggt och attraktivt elpris över tid hos oss på Mälarenergi.

För att du ska känna dig trygg med att vi tar hand om ditt elpris så får du månadsvisa uppdateringar där vi på ett enkelt sätt berättar hur och varför elpriset ser ut som det gör. 

Läs mer om Förvaltad Elfond

Mix 50/50

Ett mix 50/50 avtal är elavtalet för dig som inte helt kan bestämma dig. Med ett mix 50/50 avtal får du både kontroll och trygghet men också möjligheten att kunna följa elprisets svängningar, det bästa av två världar helt enkelt!

Läs mer om Elavtal Mix 50/50

 

Teckna elavtal på bara två minuter

Visa mig priser och teckna elavtal!

 

 

Frågor och svar om elavtal

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Skulle du inte hitta det du söker, eller behöver hjälp att teckna elavtalet, kontakta oss gärna via chatten eller telefon 021-39 50 50.

 • Hur tecknar jag ett elavtal?

  Du kan enkelt teckna elavtal direkt på webbplatsen, alternativt ringa vårt Kundcenter på 021-39 50 50 om du vill ha hjälp eller rådgivning.

  Teckna elavtal

  De uppgifter vi behöver från dig är:

  • namn
  • adress
  • personnummer
  • anläggnings ID (står på din elfaktura och består av 18 siffror)
  • områdes ID (du kan hitta ditt på elomraden.se)

  Har du inte anläggnings ID kan du kontakta din hyresvärd för att få den informationen.

  Det är viktigt att du vet när ditt nuvarande elavtal löper ut samt om du har någon uppsägningstid, så att du undviker brytkostnader i samband med elleverantörsbytet.

  Tänk på att du som bara ska förnya ditt elavtal kan logga in på Mitt Mälarenergi så blir det mycket smidigare och snabbare för dig.

 • Vad rekommenderar ni för elavtal?

  Vilket elavtal som passar bäst för dig är olika beroende på dina individuella förutsättningar. Det beror på vilken elanvändning du har i ditt boende och hur dina ekonomiska omständigheter ser ut.

  Ett fast elavtal ger dig trygghet och kontroll. Du har samma elpris under hela avtalstiden och du har koll på exakt vilket elpris du betalar per kilowattimma, oavsett årstid. Du är med andra ord garderad mot prisändringar under hela avtalstiden. Det är ett bra val för dig som har en lite större elanvändning och vill undvika svängningar av elpriset.

  Ett rörligt avtal följer marknadens utveckling. Avtalsformen har med andra ord ett pris som bestäms av marknadens prissvängningar. Du har ingen bindningstid och kan kostnadsfritt byta till annan produkt när som helst. Det är ett bra val för dig som har en jämn och låg elanvändning och klarar av en tillfällig höjning av elpriset.

  Läs mer om våra avtal

 • Vad är det för skillnad på elnät och elhandel?

  Din totala kostnad för el är uppdelad i två delar – elnät och elhandel. Till elnätsföretaget (som du inte kan välja) betalar du för att elen ska kunna komma hem till dig, de står för ledningar som elen transporteras i. Elhandel är den delen där du betalar för den elen du faktiskt använder - alltså elpriset per kWh (kilowattimme). Då behöver du ett elavtal hos ett elhandelsföretag, något du kan välja fritt bland Sveriges alla elhandlare. Här kan du läsa mer om elmarknaden och hur allt fungerar. 

 • Vad innebär utjämnad betalning?

  Utjämnad betalning är en tilläggstjänst på ditt elavtal som innebär att du betalar samma summa varje månad. 

  Vad just du har för månadsbelopp baserar vi på din beräknade årsanvändning för dina tjänster hos oss. Skulle du öka eller minska din användning under året, justeras beloppet vid vår årliga avstämning och du får ett högre eller lägre månadsbelopp kommande år. För 19 kronor i månaden kan du lägga till utjämnad betalning och betala samma summa, varje månad.

  Mer om utjämnad betalning

 • Jag har ett elavtal som ska förlängas, vad gör jag?

  Har du fått ett brev, mejl eller sms från oss om att ditt elavtal behöver förnyas? Då kan du enkelt och smidigt förnya ditt elavtal digitalt.

  Logga in och förnya ditt elavtal här

   

   

 • Vad händer om jag inte förnyat mitt avtal när det löper ut?

  är ditt elavtal är på väg att löpa ut skickar vi ut information om detta till dig cirka 60 dagar innan, med en uppmaning att välja ett nytt elhandelsavtal.

  Om du inte gör något val innan avtalets sluttid får du produkten Fast pris 3 månader, där priset låses tre månader i taget. Det alternativet bör dock alltid ses som en kortsiktig lösning och du kan när som helst under dessa tre månader välja att teckna någon av våra andra avtalsformer.

  Vi rekommenderar alltid att du gör ett aktivt val och tecknar elavtal.


 • Vad händer med mitt fasta avtal på t ex tre år om jag flyttar innan bindningstiden löpt ut?

  Om du flyttar så följer ditt elhandelsavtal med till ditt nya boende. Det är viktigt att du anmäler flytt i god tid till oss, du kan enkelt anmäla flytt via webben. Du behöver även kontakta ditt lokala elnätsföretag för flyttanmälan. Osäker på vem som äger elnätet där du bor? Här kan du hitta ditt elnätsföretag!

 • Om jag inte kan ta med avtalet till nästa boende, måste jag då betala extra brytkostnad på elavtalet?

  Om du flyttar till ett boende dit du inte har möjlighet att ta med ditt elavtal, till exempel för att boendet har el som ingår i hyran, tar vi inte någon förinlösensavgift.

 • Vad har jag för uppsägningstid på mitt elavtal?

  Din uppsägningstid är beroende på vilken typ av avtal du har. På baksidan av din faktura (under “Elhandel”) kan du läsa om vilket slags avtal du har samt längden och slutdatumet för avtalet. På ett rörligt avtal är uppsägningstiden en kalendermånad. Ett fastprisavtal upphör att gälla vid avtalstidens slut utan krav på uppsägning.

  Tips: du kan se dina avtal och deras längd på Mitt Mälarenergi.

 • Hur har elpriserna sett ut historiskt?

  Elpriserna rör sig upp och ner hela tiden. Här kan du se hur elpriserna sett ut historiskt. 

 • Vilka faktorer påverkar elpriserna?
 • Vad är det för skillnad på förnybara och fossilfria energikällor?

  Förnybar energi kommer från källor som inte kommer att ta slut (på extremt många år), utan hela tiden förnyas naturligt som exempelvis vatten-, vind- eller solkraft. Fossilfria energikällor är inte samma sak som förnybara. Fossilfritt betyder att elen inte produceras direkt från fossila bränslen som olja, kol eller gas. Exempel på en fossilfri energikälla är kärnkraft. På Mälarenergi får du förnybar el om du aktivt själv tecknar ett elavtal hos oss.

 • Jag vill teckna elavtal!

  Klicka på någon av boxarna nedan beroende om du är helt ny eller befintlig kund, ska flytta eller
  helt enkelt vill ha hjälp att teckna elavtal.

  Familj som ser på tv med el från Mälarenergi

  Jag vill teckna ett nytt elavtal

  Välkommen till Mälarenergi! Teckna ditt elavtal här, det tar bara två minuter.

  Se priser och teckna elavtal
  Pappa och barn utanför sitt hus.

  Jag vill förlänga mitt elavtal

  Logga in och förnya ditt elavtal enkelt!

  Förnya elavtalet
  En röd villa med vita knutar och fönster speglar sig i sjön.

  Ny bostad? Ta med elavtalet.

  Du vet väl att du kan ta med dig elavtal även om du flyttar?

  Anmäl flytt

  Övrig information

  Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)