Gå till innehållet
Meny

Teckna ett klimatsmart elavtal!

Vi har 100% vattenkraft i alla våra elavtal.

Jag har en

...

El från solen

Vi har en av Sveriges största solcellsparker som förser våra kunder med el från solen.

Mer om solel

En bättre värld

Var med att stötta utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i de länder där det behövs som mest. Mälarenergi matchar ditt bidrag!

Mer om En bättre värld

Full kontroll över ditt elavtal

Se din förbrukning, läs dina fakturor eller teckna om ditt elavtal på Mina sidor.

Mina sidor

Alltid lokalproducerad vattenkraft

Fast, rörligt eller mix-avtal? Oavsett vad du väljer ingår alltid 100% klimatsmart el från vattenkraft. Vill du bidra ytterligare förnybar energiproduktion kan du också lägga till solel i ditt avtal.

Samma summa. Varje månad

Med vår tilläggstjänst Utjämnad betalning så betalar du samma summa varje månad, året runt.

Mer om Utjämnad betalning

Våra elavtal

Vilket elavtal passar dina behov bäst? Vi har flera fördelaktiga avtalsformer att erbjuda och i elavtalen ingår det alltid hundra procent el från vattenkraft. Vi kan också leverera vind- och solkraft om du hellre vill ha det.

 • Fast avtal – trygghet och kontroll

  Fast elavtal ger dig trygghet och kontroll. Du har samma elpris under hela avtalstiden och du har koll på exakt vilket elpris du betalar per kilowattimma, oavsett årstid. Våra fasta avtalslängder löper från sex månader upp till fem år. Bäst av allt är att ditt elpris inte påverkas av elmarknadens prissvängningar. Du är med andra ord garderad mot prisändringar under hela avtalstiden.

  Om du tecknar ett tre- eller femårigt fast elprisavtal finns även möjlighet att till en kostnad nyttja en omteckningsrätt. Kostnaden för att använda sig av omteckningsrätten betalas endast när den nyttjas.

  När det är dags att förnya ditt elhandelsavtal skickar vi ut information om det till dig senast 60 dagar innan bindningstidens slut.

 • Rörligt avtal – följer marknadens utveckling

  Att ett avtal är rörligt betyder att det följer marknadens utveckling. Avtalsformen har med andra ord ett pris som bestäms av marknadens prissvängningar. Eftersom det rörliga priset läses av varje timme matchas din elanvändning successivt mot det priset.

  Rörligt avtal är ett långsiktigt bra alternativ som över tid oftast ger det lägsta elpriset. Du betalar Mälarenergis inköpspris (spotpris, elcertifikatsavgift, relaterade kostnader i samband med inköp av el, i förekommande fall även kostnad för ursprungsmärkning) plus ett påslag samt en fast månadsavgift. Du har ingen bindningstid och kan kostnadsfritt byta till annan produkt när som helst.

  Avtalsformen kan innebära stora möjligheter. I och med att din elanvändning matchas mot priset för varje timme kan du styra din elanvändning till de timmar på dygnet när priset generellt är som lägst.

 • Mix 50/50 – en ”lagom” avtalsform

  Du binder halva din elanvändning till ett fast elpris och den andra halvan har ett rörligt elpris. Mix 50/50 är helt enkelt en kombination av rörligt och fast elpris.

  Tack vare att halva din elanvändning består av ett fast pris, får du kontroll och trygghet. Den andra halvan som består av rörligt elpris, ger dig möjlighet att dra nytta av marknadens svängningar. Bindningstiden för det här avtalet är ett år. När det sedan är dags att förnya ditt elhandelsavtal skickar vi ut information om det till dig senast 60 dagar innan bindningstidens slut.

  På varje faktura får du redovisat din elanvändning mellan rörligt och fast pris.

 • Elpool

  Det här avtalet är en kombination av timing och kunskap. Våra experter bygger ihop ett nytt fast elpris inför varje år genom att köpa in el i små portioner när timingen är rätt.

  Elpoolen är vårt tryggaste och kanske smartaste elavtal någonsin, tack vare att våra experter sköter allt. Genom flera köp på elbörsen, när tidpunkten är bra, bygger de ihop ett fast elpris åt dig och de andra i elpoolen. Gå med redan nu i nästa elpool som sätter igång den 1 januari 2018!

 • Vinterprissäkring

  Vinterprissäkring innebär att du låser ditt elpris från tidigast första november till och med sista mars, och slipper oroa dig för elprisets utveckling under vintermånaderna.
  Vinterprissäkring är med andra ord ett tryggt komplement till rörligt elprisavtal. Efter den sista mars övergår avtalet till att vara rörligt igen.

  Om du inte har elavtal hos oss idag kan du självklart börja med att teckna vinterprissäkring med start i januari. I april övergår avtalet sedan till att vara rörligt. Tryggt, enkelt och bekvämt.

 • Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Skulle du inte hitta det du söker så kontakta oss gärna via chatt, mail eller telefon på 021-39 50 50.

 • Hur tecknar jag ett elavtal?

  Du kan teckna elavtal här (länk), alternativt ringa vårt Kundcenter på 021-39 50 50. De uppgifter vi behöver från dig är:

  • namn
  • adress
  • personnummer
  • anläggnings ID (står på din elfaktura och består av 18 siffror)
  • områdes ID (består av tre bokstäver)
 • Byta elavtal eller elhandelsföretag?

  Mälarenergi ombesörjer allt praktiskt med leverantörsbytet utifrån de uppgifter du lämnar när du fyller i din ansökan och godkänner avtalet. Därför är det viktigt att du fyller i korrekta uppgifter. Vi ser till att ditt elnätsföretag informeras. Ditt nya avtal gäller mellan dig och Mälarenergi AB, och du märker att du är kund hos oss när välkomstbrevet och den första fakturan kommer.

  OBS! Kontrollera först att du inte har ett avtal med ett annat elhandelsföretag. Vi kan tyvärr inte ta hand om den typen av uppsägningar.

 • Kan man byta elnätsföretag?

  Nej. Bara ett företag kan ansvara för de lokala elnäten och de har så kallad koncessionsrätt. Så länge du bor kvar, kommer ditt lokala elnätsföretag att ansvara för att elen du köper distribueras hem till dig oavsett vilket elhandelsföretag du väljer.


 • Vad händer om jag flyttar?

  Flyttanmälan måste göras i god tid till ditt elnätsföretag och till Mälarenergi (kan göras här på webben). I och med detta görs en slutmätarställning och du får en slutfaktura från Mälarenergi och ditt elnätsföretag.


 • Vad gör jag om ingenting händer efter att jag tecknat elavtal?

  Du får automatiskt en bekräftelse via e-post (om du tecknat via webben) eller per brev. Om du av någon anledning inte får denna bekräftelse kontakta vårt Kundcenter på 021-39 50 50.

 • Hur fungerar Elpoolen?

  Elpoolen är ett tryggt val tack vare att du binder ditt elpris under en längre tid vid flera tillfällen. Bra elpriser handlar nämligen framför allt om timing. Våra experter bevakar elbörsen dagligen, för att sedan successivt bygga upp Elpoolens pris.
  Mer om Mälarenergis Elpool.

 • Jag har bytt elhandelsföretag men får faktura från er, varför?

  Om Mälarenergi är din nätägare så innebär detta att vi fakturerar dig för elnätet, det vill säga de kostnader som rör elöverföringen för ditt abonnemang. Elen som du använder fakturerar ditt nya elhandelsföretag. Du får alltså två fakturor, men betalar inte dubbel kostnad.


 • Vad händer om jag inte förnyat mitt avtal när det löper ut?

  Då övergår det till Fast avtal 3 månader, med tre månaders uppsägningstid. Priset kan jämföras med en trögrörlig ränta och följer förändringarna på elmarknaden.

 • Vad har jag för uppsägningstid?

  På baksidan av din faktura (under “Elhandel”) kan du läsa om vilket slags avtal du har samt längden och slutdatumet för avtalet. På ett rörligt avtal är uppsägningstiden en kalendermånad. Fasta avtal ska sägas upp minst en kalendermånad innan de går ut.

 • Vad är vinterprissäkring?

  Vinterprissäkring innebär att du låser ditt elpris från tidigast första november till och med sista mars, och slipper oroa dig för elprisets utveckling under vintermånaderna.
  Vinterprissäkring är med andra ord ett tryggt komplement till rörligt elprisavtal. Efter den sista mars övergår avtalet till att vara rörligt igen.

  Om du inte har elavtal hos oss idag kan du självklart börja med att teckna vinterprissäkring med start i januari. I april övergår avtalet sedan till att vara rörligt. Tryggt, enkelt och bekvämt.

  Ring oss på telefon 021-39 50 50 så ordnar vi Vinterprissäkring.

 • Kundcenter


  Om det är nåt du undrar över vad gäller våra elavtal, är det bara att höra av dig till oss så hjälper vi dig!

  Till chatten

  021-39 50 50

  Tilläggstjänster

  För dig som har solpaneler hemma

  Detaljer om elavtal och elhandel

  Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB Publicerad: