Gå till innehållet

Kunskapsbanken

 - Vi lär dig allt som är värt att veta

Vad vill du lära dig mer om idag?

Häng med oss här i Kunskapsbanken. Här kommer vi lära dig allt vi kan och allt som är värt att veta om el, energi, smarta elprylar och massa massa mer. 

Kunskapsbanken är just nu under uppbyggnad så är det något speciellt du vill att vi berättar mer om- tveka inte att skicka ett mejl till oss.

Händer som formar ett hjärta

Vad är ett bra elavtal?

Vad som utgör ett bra elavtal kan vara högst personligt. Vissa tycker att det viktigaste är att elen kommer från förnybara källor, medan andra är mer känsliga för pris och väljer elavtal med lägst prisnivå. Här hjälper vi dig reda ut olika parametrar som kan vara bra att ha koll på när du vill hitta ett riktigt bra elavtal.

Lär dig allt om bra elavtal
Tjej går med vind i håret

Förnya elavtal - så gör du!

Att komma ihåg att förnya ditt elavtal är viktigt för att inte hamna på ett tillfälligt avtal. Men när behöver du teckna ditt nya avtal och framförallt hur gör du? 

Läs allt om att förnya elavtal
Tjej med dator. Betala samma belopp varje månad med utjämnad betalning.

Vilka saker påverkar elpriset?

Det rörliga priset påverkas framför allt av kortsiktiga faktorer och gör att elbörsens elpris kan variera. Elpriset kan också bli högre när efterfrågan blir stor.

Lär dig allt om elpriset
Illustration av en lampa som sätts in i väggen

22 tips för att bli elsmart

Att vara energismart innebär att använda elen på bästa sätt utan att slösa med energin i onödan. Här ger vi dig några tips för hur du kan få ditt hem ännu mer energieffektivt och smartare. 

Ge mig alla smarta tips!
Knutna nävar som möts över ett bord med datorer

Vad är en kWh?

Har du sett att det står kWh på din elräkning? Vet du vad en kWh (kilowattimme) är egentligen och vad den räcker till? Här finns en lista hur mycket olika eldrivna prylar drar och så förklarar vi begreppet kWh!

Ta reda på vad en kWh är
Människor på en balkong

Vad ska du välja? Elavtal med fast pris eller rörligt pris?

När du ska teckna elavtal kan du välja två olika typer av avtal. Antingen väljer du att binda ditt avtal till ett fast pris eller att ha ett rörligt pris som följer elmarknaden.

Lär dig mer om rörligt och fast elpris
Man i skjorta

Byta elavtal - så enkelt byter du

Har du börjat fundera på att byta ditt elavtal? Du kanske har ett rörligt elavtal och funderar på att skaffa ett elavtal med fast pris. Eller du kanske ska flytta? Vi hjälper dig med alla saker som kan vara bra att tänka på när du ska byta elavtal.

Läs mer om att byta elavtal
Illustration av en hand som väger pengar och el mot varandra

Så jämför du elpriser & elavtal

Vet du vad du ska titta på när du jämför elpriser och elavtal? Vi hjälper dig att reda ut alla olika påslag, begrepp, varför olika erbjudanden kan röra till det och hur Schysst Elhandel hjälper dig som kund.

Lär dig jämföra elpris & elavtal
Illustration över hur el fungerar

Hur fungerar egentligen el?

Många tar idag el som en självklarhet. Ladda telefonen, kolla på tv, och att gatubelysningen lyser när vi är ute. Men hur fungerar egentligen el och elmarknaden?

Läs mer om hur el fungerar
Illustration av högspänningsledning

Vad är ursprungsgarantier?

Ursprungsgarantier kan utfärdas för alla typer av el. De berättar alltså från vilken typ av energikälla din el kommer från. Läs mer om hur garantierna och marknaden för dessa fungerar.

Lär dig om ursprungsgarantier
Vindkraftverk som producerar el

Vad är elcertifikat?

För att främja produktionen av förnybar energi finns elcertifikatsystemet. Alla som producerar förnybar el kan få elcertifikat och de flesta som använder el betalar för elcertfikat på sin elfaktura.

Läs om elcertifikat
nattvy över Västerås

Tips för ett säkert hem

El varken syns, hörs eller luktar. Det gör också att våra sinnen har svårt att upptäcka om el är på villovägar. Det är därför vi måste vara försiktiga och ha säkerhetsmarginaler. Men de flesta elolyckor som sker hemma kan du undvika.

Se alla tips för ett säkert hem
En hand som skriver noteringar

Säga upp elavtal

Vill du säga upp ditt elavtal så bör du tänka på några saker. Dels hur lång uppsägningstid du har eller om du har en viss bindningstid och vill bryta elavtalet i förväg. 

Säga upp elavtal
Svart och vit tecknad elbilsladdare för hemmabruk.

Behöver du säkra upp huset för elbil?

Har du tänkt skaffa laddbox? Se då över din säkring på huset. Du kan behöva höja din säkring på huset för att snabbt och tryggt kunna ladda din elbil hemma.  

Läs mer om att säkra upp huset