Gå till innehållet

Fakta om el, elhandel och elnät

Hur fungerar elmarknaden? Varför är elpriset dyrare i södra Sverige? Hur mycket räcker en kilowattimme till? Hur kan jag spara el?

22 tips för att spara el

Att vara energismart innebär att använda elen på bästa sätt utan att slösa med energin i onödan. Här ger vi dig några tips för hur du kan få ditt hem ännu mer energieffektivt och smartare. 

Ge mig alla smarta tips!
Tjej med dator. Betala samma belopp varje månad med utjämnad betalning.

Vad påverkar elpriset?

Det rörliga priset påverkas framför allt av kortsiktiga faktorer och gör att elbörsens elpris kan variera. Elpriset kan också bli högre när efterfrågan blir stor.

Lär dig allt om elpriset

Vad är en kWh?

Har du sett att det står kWh på din elräkning? Vet du vad en kWh (kilowattimme) är egentligen och vad den räcker till? Här finns en lista hur mycket olika eldrivna prylar drar och så förklarar vi begreppet kWh!

Ta reda på vad en kWh är
En familj tar ut bullar ur ugnen

Spara el hemma genom att använda dina elprylar smart

Visste du att du inte alltid behöver köpa nya energisnåla vitvaror och elprylar för att spara el? Genom att ändra hur du använder sina vitvaror och elprylar kan du också spara el.

Läs om hur du kan spara el hemma

Vad är ett bra elavtal?

Vad som utgör ett bra elavtal kan vara högst personligt. Vissa tycker att det viktigaste är att elen kommer från förnybara källor, medan andra är mer känsliga för pris och väljer elavtal med lägst prisnivå. Här hjälper vi dig reda ut olika parametrar som kan vara bra att ha koll på när du vill hitta ett riktigt bra elavtal.

Lär dig allt om bra elavtal

Förnya elavtal - så gör du!

Att komma ihåg att förnya ditt elavtal är viktigt för att inte hamna på ett tillfälligt avtal. Men när behöver du teckna ditt nya avtal och framförallt hur gör du? 

Läs allt om att förnya elavtal

Vad ska du välja? Elavtal med fast pris eller rörligt pris?

När du ska teckna elavtal kan du välja två olika typer av avtal. Antingen väljer du att binda ditt avtal till ett fast pris eller att ha ett rörligt pris som följer elmarknaden.

Lär dig mer om rörligt och fast elpris
En åker i solnedgång

Hur fungerar elavtal med timdebitering?

Hur fungerar ett elavtal med timdebitering? Med timdebitering matchas din elanvändning mot priset för varje timma. Det innebär att du tydligt kan påverka din elkostnad genom att styra din förbrukning efter sportpriset.

Hur fungerar ett elavtal med timdebitering?
Man i skjorta

Byta elavtal - så enkelt byter du

Har du börjat fundera på att byta ditt elavtal? Du kanske har ett rörligt elavtal och funderar på att skaffa ett elavtal med fast pris. Eller du kanske ska flytta? Vi hjälper dig med alla saker som kan vara bra att tänka på när du ska byta elavtal.

Läs mer om att byta elavtal

Vad består mina elkostnader av?

Det är flera delar som tillsammans blir din elkostnad. Här förklarar vi vad du betalar för.

Vad består min elkostnad av?

Vad är skillnaden på elnät och elhandel?

Lär dig om elmarknaden och skillnaden mellan elnät och elhandel.

Elnät och elhandel

Så jämför du elpriser & elavtal

Vet du vad du ska titta på när du jämför elpriser och elavtal? Vi hjälper dig att reda ut alla olika påslag, begrepp, varför olika erbjudanden kan röra till det och hur Schysst Elhandel hjälper dig som kund.

Lär dig jämföra elpris & elavtal
Luftledning el

Manuell förbrukningsfrånkoppling

Vad är en Manuell förbrukningsfrånkoppling? Hur påverkar en eventuell manuell förbrukningsfrånkoppling mig? Vi har samlat de valigaste frågorna här!

Manuell förbrukningsfrånkoppling
En familj samlad i vardagsrummet medan barnen leker

Ordlista för el

Här hittar du Mälarenergis ordlista för el. Här hittar du förklaringar på alla begrepp du behöver ha koll på. 

Ordlista för el
Logga på schyst elhandel

Schysst elhandel - certifierad elhandlare

Schysst elhandel är en oberoende certifiering som ska göra dig som kund trygg i ditt val av elavtal. 

Certifierad Schysst elhandel
Illustration över hur el fungerar

Hur fungerar egentligen el?

Många tar idag el som en självklarhet. Ladda telefonen, kolla på tv, och att gatubelysningen lyser när vi är ute. Men hur fungerar egentligen el och elmarknaden?

Läs mer om hur el fungerar
Illustration av högspänningsledning

Vad är ursprungsgarantier?

Ursprungsgarantier kan utfärdas för alla typer av el. De berättar alltså från vilken typ av energikälla din el kommer från. Läs mer om hur garantierna och marknaden för dessa fungerar.

Lär dig om ursprungsgarantier
Vindkraftverk som producerar el

Vad är elcertifikat?

För att främja produktionen av förnybar energi finns elcertifikatsystemet. Alla som producerar förnybar el kan få elcertifikat och de flesta som använder el betalar för elcertfikat på sin elfaktura.

Läs om elcertifikat
nattvy över Västerås

Tips för ett säkert hem

El varken syns, hörs eller luktar. Det gör också att våra sinnen har svårt att upptäcka om el är på villovägar. Det är därför vi måste vara försiktiga och ha säkerhetsmarginaler. Men de flesta elolyckor som sker hemma kan du undvika.

Se alla tips för ett säkert hem
Elledningar

Vad är effekt och effektbrist?

Vad är egentligen effekt och vad kan man göra för att minska sin effekt?

Effekt och effektbrist
En hand som skriver noteringar

Säga upp elavtal

Vill du säga upp ditt elavtal så bör du tänka på några saker. Dels hur lång uppsägningstid du har eller om du har en viss bindningstid och vill bryta elavtalet i förväg. 

Säga upp elavtal

Behöver du säkra upp huset för elbil?

Har du tänkt skaffa laddbox? Se då över din säkring på huset. Du kan behöva höja din säkring på huset för att snabbt och tryggt kunna ladda din elbil hemma.  

Läs mer om att säkra upp huset

De vanligaste förkortningarna i elbilsbranschen

Vad betyder smartladdning egentligen? Vad är skillnaden mellan en laddhybrid och en seriehybrid? 

Fler förkortningar om elbilar

Kunskap och fakta om el, elnät och energi

Här hittar du svar på frågor om el, elavtal och elhandel. Till exempel varför är det effektbrist? Vad påverkar elpriset? Vad är en kilowattimme, kWh? Vad är ett bra elavtal? Vad ska man välja, fast eller rörligt elavtal?

Är det dags att byta elavtal? Då ska du jämföra elavtal och hitta det som passar dig bäst. Håll koll på att välja schysst elhandel. Schysst elhandel är en certifiering som visar att du valt en seriös elhandlare. 

Det kan vara svårt att förstå hur elmarknaden fungerar. Här får du svar på hur elmarknaden fungerar. Vad är Nordpool och spotpris och hur påverkar det mitt elavtal? 

Vad är skillnaden på elnät och elhandel? Vad är effekt och hur kan jag påverka effekten och mitt elpris? Hur ser jag min förbrukning? Vad kan jag göra för att minska min förbrukning? Har du köpt elbil, spabad eller något liknande kan du behöva se över ditt säkringsabonemang.