Gå till innehållet
Meny

Jämför elavtal och elpriser

Vet du vad du ska titta på när du jämför elpriser och elavtal? För dig som inte är insatt kan det vara svårt att veta exakt vad du ska titta på och vilka delar som kan skilja sig mellan olika elhandelsföretag. Några viktiga parametrar att se över, utöver själva priset, är ursprung, alltså vilken typ av energikälla din el kommer från, priset, avtalsvillkor och om elhandelsföretag är certifierade med Schysst elhandel.

Att tänka på när du ska jämföra elavtal

Det ingår flera olika delar i ditt elpris. Själva inköpspriset för elen, elcertifikat, ursprungsgarantier för förnybara energikällor, påslag och moms.
Elcertifikat är något som alla som använder el måste betala enligt lag. Det finns till som ett instrument för att främja elproduktionen från förnybara källor som vatten-, vind- och solkraft.
Ursprungsgarantier är en garanti för att det ska produceras lika mycket el från en förnybar källa – så som vatten, sol eller vindkraft, för den mängden el du använder. Har du till exempel vattenkraft i ditt elavtal betalar du ursprungsgarantier för det, eftersom ingen kan garantera att elen i just ditt eluttag kommer från vattenkraft - el produceras och förbrukas nämligen i princip samtidigt.
Håll därför utkik vilka delar du betalar för och hur mycket!

Jämför Elpris – såhär gör du!

Det bästa är att sitta i lugn och ro när du jämför elpriser. Att tacka ja till ett erbjudande direkt gör det svårt att verkligen jämföra både elpris och elavtal. Skulle du få ett erbjudande om att köpa el till inköpspris kan det vara bra att kolla hur länge det gäller och vilket pris som gäller när erbjudandet löper ut. Alltså – vilka blir påslagen efter erbjudandetiden för: elcertifikat, ursprungsgarantier, övriga påslag, moms och fast månads- eller årsavgift.
När man tittar på olika jämförelsesidor på Internet, där många elhandelsföretag har olika kampanjpriser som kanske bara gäller för några månader så är det viktigt att veta vad priset blir efter den perioden. Priser på dessa webbsidor kan också slå fel när du slår in fel elanvändning, eftersom jämförelsesidor bakar ihop kostnad för kWh och fasta avgifter. Det kan alltså se väldigt mycket dyrare ut för företag som inte har någon kampanj när man jämför med ett företag som kanske har tagit bort exempelvis den fasta avgiften i några månader.
Därför är det viktigt att veta vilka kostnader som är billigare eller dyrare, vilka kostnader som tillkommer när kampanjen gått ut och hur stora de påslagen är.

Håll koll på villkoren när du jämför elbolag

Att läsa avtalsvillkoren kanske inte alltid lockar men det är ändå viktigt att i alla fall kolla igenom dessa. Vilka avtalsvillkor gäller för det elavtal du vill skaffa och skriva under på. Vad är det för uppsägnings- eller bindningstider och görs automatiska förlängningar av elavtalet om du inte gör något nytt aktivt val.
Det kan också vara bra att kolla om elbolaget har certifieringen Schysst Elhandel. Den är framtagen för att du som kund ska kunna känna dig trygg. Företagen som är Schyssta Elhandlare behöver bland annat ha tydlig och korrekt information och beskrivning av pris och produkter, hjälpa kunder vid klagomål och ta särskild hänsyn till utsatta kunder.
Läs mer om Schysst Elhandel.

Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)