Gå till innehållet
Meny

Så förbereder du dig för att klara ett strömavbrott

Strömavbrott kan inträffa när som helst. Allra känsligast är vi på vintern när det är både kallt och mörkt. Har du vad du behöver hemma för att klara ett längre avbrott?

Ett strömavbrott är oftast kortvarigt, men att plötsligt behöva klara sig utan el kan kännas svårt, speciellt om avbrottet blir längre. Om du har förberett dig och tänkt igenom vad du kan göra blir det lättare att klara även ett längre avbrott

Bra att ha hemma i händelse av elavbrott:

  • Ficklampa och extrabatterier
  • Stearin-/värmeljus och tändstickor/tändare
  • Så kallad powerbank för att ladda mobilen (givetvis behöver den vara uppladdad i förväg)
  • En batteridriven radio så att du via Radio P4 kan få information om elavbrottet
  • Ett campingkök eller matvaror som inte behöver tillagas eller förvaras i kylskåp
  • Sovsäck och filtar


Så gör du för att klara ett elavbrott

Skaffa information

Lyssna på radio P4, prata med grannar och bekanta för att få veta mer.

Lys upp 

Tänd stearinljus eller värmeljus så får du både värme och ljus. Men tänk på brandrisken och att aldrig lämna ett ljus utan uppsikt.

Behåll värmen

Även om det är minusgrader ute tar det mellan ett och tre dygn innan temperaturen sjunkit till +10 grader inomhus, om du bor i ett någorlunda välisolerat hus. Det innebär att det inte är en omedelbar fara även om värmesystemet skulle slås ut av avbrottet. 

För att hålla värmen, välj ett rum där ni samlas. Stäng dörren, dra för gardiner eller täck för fönstren med filtar. Blir det kallt, ligg nära varandra och ta på er varma tröjor och mössor.

Om du är ensam kan du ordna en koja under ett bord, med en madrass att ligga på och filtar som täcker bordets sidor.

Ha tillgång till mat och vatten

Fyll till exempel PET-flaskor med vatten så har du tillgång till dricksvatten.

Skulle ett avbrott bli långvarigt kommer kommunen att ordna så att du kan hämta dricksvatten från tankar.

Med ett campingkök eller grill har du möjlighet att laga mat, men tänk på att du aldrig får grilla inomhus. Ställ heller inte campingköket under köksfläkten eftersom det kan orsaka brand.

Matvaror i frysen klarar mellan ett och två dygn om du inte öppnat frysen.

Gör ett tillfälligt kylskåp genom att ställa ut en pappkartong klädd i tidningspapper eller frigolit (om det är tillräckligt kallt utomhus).

När strömmen kommer tillbaka

Om du har ett pågående strömavbrott gäller det att kolla hur omfattande det är, om du kan ordna det själv eller om du ska ringa Mälarenergis driftcentral.

Tänk på att inte sätta igång alla elektriska apparater samtidigt. Om många skulle göra samma sak samtidigt kan nätet bli överbelastat och orsaka ett nytt avbrott. Dra till exempel inte på elvärmen direkt, utan gör det hellre stegvis. Värm heller inte upp huset med ugnen eller kupévärmare och undvik att tända alla lampor på samma gång. Avvakta gärna några timmar innan du sätter igång några hushållsmaskiner.


Publicerad av: Mälarenergi Elnät AB