Gå till innehållet

Så gör du om du får strömavbrott

Om du har ett strömavbrott just nu så kan det det vara bra att börja med att försöka ta reda på om det är bara hemma hos dig eller om det är fler som berörs. Kanske är det en överbelastning eller trasig apparat som fått säkringen att lösa ut?

Varför är det strömavbrott just nu?

Det första du behöver göra är att ta reda på varför det är strömavbrott. Kanske är det en säkring som löst ut hemma hos dig, och då är det troligen lätt att åtgärda. 

1. Kontrollera om det är strömavbrott hemma hos dig

Det första du behöver göra är att se dig omkring. Kan du se om det lyser hos dina grannar? Lyser det i trapphuset? Är gatlamporna igång? Om elen runt omkring dig verkar fungera så är felet troligtvis lokalt hemma hos dig. Det kan då vara läge att se över säkringarna och jordfelsbrytaren.

Om inget fel kan hittas vid en översyn av säkringar och jordfelsbrytare så ska du ringa vår Driftcentral via 021-18 19 00 och göra en felanmälan.

Om du tar hjälp av en tredje part utan att kontakta vår Driftcentral först så ersätts inte dina utlägg, oavsett vilket ansvar Mälarenergi i övrigt har för det aktuella felet.

Om du själv anlitar någon som åtgärdar fel, observera att det ska vara en behörig elinstallatör.

Vid konstaterat fel i elnätet fram till er elanläggning, avhjälper vi självklart detta kostnadsfritt. Konstaterar vi att felet är i er elanläggning (tillhörande fastigheten), kommer ni faktureras en avgift om 3000 kr.

 • Så fungerar säkringar och jordfelsbrytare

  Elcentral och säkringar

  Om du misstränker att elfelet är i din bostad behöver du kontrollera din elcentral. Elcentralen kan sitta på olika ställen i olika bostäder. Vanligast är att elcentralen finns i hallen, garaget eller i källaren. 

  Det finns två typer av elcentraler:

  • Automatsäkringscentral. En automatsäkringscentral har knappar, eller så kallade vippsäkringar, som faller ner om elcentralen blir överbelastad. I automatsäkringscentralen finns även jordfelsbrytaren. Säkringarna i en automatsäkringscentral går inte sönder utan slår bara ifrån. 
  • Äldre proppskåp. Ett äldre proppskåp har så kallade "proppsäkringar" eller skruvsäkringar. Vid överbelastning går säkringen sönder och måste bytas. 

  Jordfelsbrytare

  Om du är utan ström behöver du även kolla om jordfelsbrytaren slagit ut. Jordfelsbrytaren bryter strömmen vid jordfel i både elanläggningen och i anslutna elprodukter. 

 • 2. Kontrollera ditt närområde

  Om du ser att strömmen är borta i trapphuset, hos grannen och att gatubelysning är släckt är det antagligen ett större elfel. Är du elnätskund hos oss på Mälarenergi kan du enklast se om du drabbats av ett strömavbrott på vår sida för avbrottsinformation

  Är du elnätskund hos ett annat företag - kontakta dem för mer informaton om ditt avbrott. 

  Vill du ha driftinformation direkt i mobilen? Anmäl dig på Mitt Mälarenergi!

  3. Så gör du för att klara ett längre strömavbrott

  Om du redan förberett dig med saker du bör ha hemma för att klara ett strömavbrott kommer det bli mindre påfrestande.  

  Skaffa information

  Lyssna på Radio P4, prata med grannar och bekanta för att få veta mer.

  Lys upp 

  Tänd stearinljus eller värmeljus så får du både värme och ljus. 

  Se till att du har vatten

  Fyll till exempel PET-flaskor med vatten så har du tillgång till dricksvatten även om det skulle sluta rinna i kranen.

  Skulle ett avbrott bli långvarigt kommer kommunen att ordna så att du kan hämta dricksvatten från tankar.

  Behåll värmen

  Även om det är minusgrader ute tar det mellan ett och tre dygn innan temperaturen sjunkit till +10 grader inomhus, om du bor i ett någorlunda välisolerat hus. Det innebär att det inte är en omedelbar fara även om värmesystemet skulle slås ut av avbrottet. 

  Om avbrottet verkar dra ut på tiden, håll värmen genom att välja ett rum där ni samlas. 

  Håll kyl och frys stängd

  Genom att hålla kyl och frys stängda under ett strömavbrott håller dina matvaror längre. Om du håller de helt stängda klarar sig matvarorna upp till ett dygn. Om det är vinter kan du förvara dina matvaror utomhus. 

  Stäng av apparater, maskiner och element

  Om strömen går är det bra om du stänger av dina apparater, maskiner och eventuella elektriska element. Du kan även med fördel stänga av vattenkranar. Genom att göra det undviker du maximal belastning på elnätet när strömmen kommer tillbaka.

  4. När strömmen kommer tillbaka 

  När du fått tillbaka strömmen igen är det viktigt att du inte belastar elnätet för mycket. Om alla kunder har maximal elförbrukning när strömmen kommer tillbaka efter ett stort avbrott uppstår obalans i elnätet och det kan bli avbrott igen. Vänta gärna några timmar med det som inte är så brådskande, till exempel tvätt och disk. När elen kommer tillbaka bör du kontrollera var elen är påslagen och om kranar står öppna.

  5. Ersättning vid längre strömavbrott

  Om du har ett längre ström avbrott kan du ha rätt till ersättning och skadestånd. 

  Du har rätt till ersättning vid strömavbrott som pågår i mer än 12 timmar. Här kan du läsa mer om ersättningen!

  Du kan ha rätt till skadestånd vid ett strömavbrott om det orsakat skada. Här kan du läsa mer om skadestånd!


  Publicerad av: Mälarenergi Elnät AB