Gå till innehållet
Meny

Så gör du om du har ett pågående strömavbrott

Om du har ett strömavbrott just nu så kan det det vara bra att börja med att försöka ta reda på om det är bara hemma hos dig eller om det är fler som berörs. Kanske är det en överbelastning eller trasig apparat som fått säkringen att lösa ut?

Varför är det strömavbrott just nu?

Det första du behöver göra är att ta reda på varför det är strömavbrott. Kanske är det en säkring som löst ut hemma hos dig, och då är det troligen lätt att åtgärda.

  • Bor du i lägenhet, kontakta din hyresvärd.
  • Undersök om någon säkring (propp) har gått sönder i din elcentral.
  • Undersök om någon automatsäkring har löst ut.
  • Undersök om jordfelsbrytaren har löst ut.
  • Om det är helsvart hemma hos dig men grannen har el, är det mycket troligt att det är din jordfelsbrytare som har löst ut.

Om strömmen går så fort du sätter i en säkring eller återställer automatsäkring ska du tillkalla en elinstallatör. Om strömavbrottet inte verkar vara i din egen elanläggning så kan du på Driftinformation se om det är ett större strömavbrott. Syns det inte i kartbilden, får du gärna kontakta oss och göra en felanmälan. Det kan du självklart göra dygnet runt.

Vid eventuellt uppkomna fel i elnätet eller i din elanläggning är du alltid varmt välkommen att höra av dig till vår driftcentral 021–181900.
Om vi i samtalet med er inte kan avgöra vad felet beror på, kommer vår tekniker ut på plats för felsökning för att lokalisera felet.

Vid konstaterat fel i elnätet fram till er elanläggning, avhjälper vi självklart detta kostnadsfritt.
Kontstaterar vi att felet är i er elanläggning (tillhörande fastigheten), kommer ni faktureras en avgift om 3000kr.

Stäng av elektriska apparater under det pågående strömavbrottet

Tänk på att inte sätta igång alla elektriska apparater samtidigt. Om många skulle göra samma sak samtidigt kan nätet bli överbelastat och orsaka ett nytt avbrott. Dra till exempel inte på elvärmen direkt, utan gör det hellre stegvis. Värm heller inte upp huset med ugnen eller kupévärmare och undvik att tända alla lampor på samma gång. Avvakta gärna några timmar innan du sätter igång några hushållsmaskiner. 


Publicerad av: Mälarenergi Elnät AB