Gå till innehållet
Meny

Så gör du om du har ett pågående strömavbrott

Om du har ett strömavbrott just nu så kan det det vara bra att börja med att försöka ta reda på om det är bara hemma hos dig eller om det är fler som berörs. Kanske är det en överbelastning eller trasig apparat som fått säkringen att lösa ut?

Varför är det strömavbrott just nu?

Det första du behöver göra är att ta reda på varför det är elavbrott. Kanske är det en säkring som löst ut hemma hos dig, och då är det troligen lätt att åtgärda.

  • Bor du i lägenhet, kontakta din hyresvärd.
  • Undersök om någon säkring (propp) har gått i din elcentral.
  • Undersök om någon automatsäkring har löst ut.
  • Undersök om jordfelsbrytaren har löst ut.
  • Om det är helsvart hemma hos dig men grannen har el, är det mycket troligt att det är din jordfelsbrytare som har löst ut.

Om strömmen går så fort du sätter i en propp eller återställer automatsäkring ska du tillkalla en elinstallatör. Om elavbrottet inte beror på din egen anläggning så kan du på Driftinformation se om det är ett större elavbrott. Syns det inte på kartan, får du gärna kontakta oss och göra en felanmälan. Det kan du självklart göra dygnet runt. 

Stäng av elektriska apparater under det pågående strömavbrottet

Tänk på att inte sätta igång alla elektriska apparater samtidigt. Om många skulle göra samma sak samtidigt kan nätet bli överbelastat och orsaka ett nytt avbrott. Dra till exempel inte på elvärmen direkt, utan gör det hellre stegvis. Värm heller inte upp huset med ugnen eller kupévärmare och undvik att tända alla lampor på samma gång. Avvakta gärna några timmar innan du sätter igång några hushållsmaskiner. Läs mer om hur du kan förbereda dig inför strömavbrott.

Publicerad av: Mälarenergi Elnät AB