Gå till innehållet

 

 

Barn dricker saft

Om vatten

Visste du att din vattenkran där hemma innehåller ett av världens absolut bästa vatten. Det fick pris som Svealands godaste i en tävling 2015! Vatten är dessutom det bästa du kan dricka – det gör dig smidigare, starkare och friskare, och det är både ekologiskt och närproducerat. Så lev, svettas och njut av Svealands godaste vatten!

Mälarenergi vatten

Från och med den 1 april 2022 levereras ditt kommunala dricksvatten från Mälarenergi Vatten AB. Samma goda vatten, men nytt namn! Mälarenergi Vatten AB är ett gemensamt VA-bolag för de tre kommunerna Västerås, Hallstahammar och Surahammar.

 

Provtagning på Vattenverket

Från badvatten till kranvatten

Varje dag producerar våra medarbetare på Hässlö vattenverk ungefär 40 miljoner liter färskt kranvatten. Det motsvarar ungefär 6000 badkar i timmen. Innan vattnet kommer ur din kran genomgår det en lång process där det renas och smaksätts till ett av våra absolut viktigaste livsmedel.

Så produceras Svealands godaste kranvatten
Pokal på Svealands godaste kranvatten

”Frasigt och klingande klart”

Så löd omdömet från juryn i Kranvattentävlingen där Västerås kranvatten tilldelades utmärkelsen Svealands godaste kranvatten. Tävlingen anordnades av Svenskt Vatten och i juryn fanns både sommelierer och vinkännare.

Frågor och svar om vatten

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om vatten. Skulle du inte hitta det du söker, eller behöver hjälp, kontakta oss gärna via chatten eller telefon 021-39 50 50.

 • Är vattnet hårt eller mjukt?

  Hur hårt eller mjukt vattnet är beror på var du befinner dig. I Västerås till exempel, är det mjukt vatten. Klicka här för att se hur hårt vattnet är i närliggande kommuner. 

  Hårdhet är ett mått som redovisar vattnets innehåll av kalcium och magnesium.

  För att dosera tvättmedel rätt behöver du veta om vattnet är hårt eller mjukt och läsa på tvättmedelsförpackningen hur mycket tvättmedel som behövs för den typen av vatten.

 • Jag tror att jag har en vattenläcka, vad ska jag göra?

  Om du misstänker en vattenläcka inomhus eller utomhus kan du kontrollera några saker själv och likaså åtgärda för att minska följderna.

  Om du får eller misstänker vattenläcka

  Som husägare ansvarar du själv för alla ledningar fram till den så kallade förbindelsepunkten. Vanligtvis är den placerad 0,5 meter utanför fastighetsgränsen. Det innebär att du ansvarar för åtgärder inom din fastighetsgräns fram till förbindelsepunkten, och vi för de övriga.

 • Byte av kallvattenmätare

  Vi samarbetar med företaget Hydro Standard som hjälper till med byte av kallvattenmätare.

 • Varför kloreras dricksvattnet?

  I regel kloreras allt dricksvatten som tillverkas av ytvatten. I Sverige tillsätts bara en bråkdel av den klormängd som tillsätts dricksvattnet i de flesta andra länder. Klor tillsätts till vattnet för att förhindra oönskad bakterietillväxt i ledningsnätet. Genom att hälla lite askorbinsyra i vattnet kan du neutralisera kloret.

 • Kan jag lita på det kommunala vattnet som kommer ur kranen?

  Ja, det kan du. Dricksvatten är det mest kontrollerade av alla livsmedel. Livsmedelsverket är den myndighet som utfärdar regler för dricksvattenförsörjningen och sätter gränsvärden för olika ämnen. I dricksvattenföreskrifterna, som grundar sig på gemensamma EU-regler, finns angivet hur ofta prov ska tas och vad som ska analyseras vid vattenverket och ute på ledningsnätet. I föreskrifterna finns även krav på kontinuerlig kvalitetsmätning och kontroll. Dessutom sker provtagning i vattenverket för kontroll av vattenbehandlingen. De som blir sjuka av dricksvatten är endast en bråkdel av alla livsmedelsrelaterade fall.

 • Vem testar kvaliteten på dricksvattnet?

  Allt kommunalt dricksvatten genomgår en mycket omfattande kemisk och mikrobiologisk kvalitetskontroll. Kontrollen omfattar hela vägen från råvatten, via vattenverket och fram till användarens kran.

  Analysomfattning och provtagningsfrekvens med mera regleras genom lagstiftning i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten.

  Kontrollen utförs av den ansvarige för anläggningen tillsammans med kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Alla prover måste analyseras på ett godkänt och ackrediterat laboratorium.