Gå till innehållet

Spara el hemma genom att använda dina elprylar rätt

Det finns flera sätt att hushålla med våra resurser och spara el. Ibland kan det handla om att köpa begagnat och ibland kan det handla om att se över hur du använder din elprylar. Ibland kan det också handla om att köpa nya, mer energisnåla elprylar och vitvaror. Här nedan kan du hitta tips på hur du kan spara el när du använder dina elprylar. 

TV

Tänk på att en stor tv med hög bildupplösning ofta drar mer el. Jämför energiklass för både SDR och HDR när du köper ny tv. Klarar du dig med en mindre skärm blir elanvändningen ofta mindre. Låt inte teven stå i standby-läge, använd en grenkontakt med avstängning så sparar du el.

Dator

En stationär dator eller gamingdator drar ofta betydligt mer el än en mindre bärbar dator. Ska du bara kolla mejlen är det resurseffektivare och billigare att göra det på en laptop eller i mobilen. Stäng av datorn istället för att låta den stå i standby-läge när den inte används. Se efter om din datorskärm har ett eco-läge eller strömsparläge och använd det.

Kylskåp

Ha inte större kyl än du behöver, se till att luften kan cirkulera runt matvarorna och öppna inte dörren i onödan. Tina gärna fryst mat i kylen så sparar du lite energi genom att den frysta maten kyler ner kylskåpet utan att kompressorn behöver arbeta. Har du ett äldre kylskåp kan du överväga att byta ut det. Ett kombiskåp med kyl och frys drar cirka 200 kilowattimmar per år, vilket är hälften av vad skåpen drog för 10 år sedan. Kylar och frysar har idag effektivare kompressorer och tjockare isolering.

Frys

Håll stängt och överväg att byta ut frysen om den är gammal. Avfrosta regelbundet och se till att det inte samlats damm på baksidan av skåpet där kompressorn sitter.

Mikrovågsugn

Använd mikro istället för kastrull om du bara ska värma 1-3 portioner mat. Små mängder vatten, en kopp te eller varm mjölkchoklad kan man värma i mikron. En större mängd vatten kan man värma i en vattenkokare istället för på spisen.

Spis

En induktionshäll använder mindre mängd energi för att värma en kastrull vatten jämfört med en traditionell spis. Använd lock när du lagar mat och använd alltid en kastrull som storleksmässigt passar spisplattan du använder. Om du kokar skalad potatis och morötter kan du koka dem i samma kastrull. Lägg ned morötterna efter cirka halva koktiden så blir båda klara samtidigt.

Ugn

Att värma upp ugnen kostar en del energi så se gärna till att du använder den effektivt. Du kan till exempel först baka kakor och bröd och sedan laga mat i ugnen. När du är klar kan du låta ugnsluckan stå öppen för att ta till vara på den värme som alstrats.

OBS! Undvik att lämna ugnsluckan öppen om du har små barn eller husdjur och se till att ingen riskerar att snubbla eller bränna sig på ugnsluckan om den står öppen.

Tvättmaskin

Tvätta i 40 grader istället för 60 grader om det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen. Kör bara helt fulla maskiner. Vädra istället för att tvätta kläder som bara behöver fräschas upp. Istället för att stryka lätt skrynkliga kläder kan du hänga ut dem och låta nattfukten göra jobbet åt dig. Du kan även hänga in skrynkliga kläder i badrummet medan du duschar. Då kan de varma ångorna från duschen hjälpa till att släta ut de skrynkliga kläderna.

Psst! Glöm inte att alltid läsa tvättråden noga innan du tvättar.

Torktumlare

En torktumlare kan dra upp till 3 gånger så mycket energi som tvättmaskinen så överväg att hänga tvätt istället för att tumla den. Det finns idag torktumlare som använder värmepumpsteknik och når upp till energiklass A++ eller högre.

Golvvärme

Elslingor drar oftast betydligt mer el än vattenburen golvvärme. Har du ett annat uppvärmningssystem i huset kan du överväga att stänga av el-golvvärme i vissa delar av huset.

Psst! Se till att rådgöra med din hus- eller värmeleverantör innan du stänger av din el-golvvärme så att du inte får köld eller fuktskador i din bostad.

Handdukstork

En elektriska handduktork står onödigt ofta på hela dygnet. Överväg att endast använda den när den verkligen behövs eller att stänga av den helt. Om det är möjligt kan du låta badrumsdörren stå lite öppen så att du får en lätt luftcirkulation som gör att handduken kan torka ändå.

Diskmaskin

Det går åt mindre energi att diska en full maskin med disk än att handdiska och skölja 3-4 gånger om dagen. Nya maskiner drar ofta betydligt mindre el och vatten än äldre. Har din maskin autoprogram eller ecoprogram använd dem då det spar energi. Ett ecoprogram spar mer energi än ett auto men tar betydligt längre tid att köra. Kör bara helt fulla maskiner.

Element

Fjärrvärme är ett energieffektivt sätt att värma sitt hus på. Står du inför att byta värmesystem rekommenderar vi att du undersöker möjligheten att ansluta dig till ett fjärrvärmesystem. Har du direktverkande el kanske du kan sätta vissa element i huset på timer för att minska elförbrukningen när ditt behov av värme är som lägst.