Gå till innehållet
Meny

Byta elavtal - så enkelt byter du

Har du börjat fundera på att byta elavtal? Du kanske har funderat på om du ska ha ett fast eller rörligt elpris. Eller ska du kanske flytta? Vi hjälper dig med alla saker som kan vara bra att tänka på när du ska byta eller förnya elavtal.

Byta elbolag och elavtal

Börja med att kolla upp vad du har för elbolag, eller elhandelsföretag som det egentligen heter. Försök även ta reda på om du har uppsägningstid eller bindningstid. När du tecknar ett nytt elavtal behöver du själv säga upp ditt tidigare elavtal. Skulle du teckna ett elavtal utan att ha sagt upp ditt gamla kan du drabbas av extra kostnader. 

Om du ska flytta kan du oftast ta med ditt elavtal till den nya adressen. Det brukar inte heller kosta något extra att avsluta ditt elavtal om du säger upp det på grund av en flytt. 

Det är även viktigt att jämföra priser och avtalsvillkor för de olika företagen.

Vill du byta ett rörligt elavtal till ett fast?

Har du ett avtal med rörligt pris och vill byta till exempelvis ett avtal med fast pris? Då är det bra att kolla om du har någon uppsägningstid eller bindningstid och i så fall hur lång tid som gäller. Lättast är att läsa dina avtalsvillkor och sedan kontakta ditt elbolag för att göra ett byte. 

Byta elavtal med bindningstid

Har du valt att teckna ett elavtal med fast pris så är ditt avtal bundet under en viss tidsperiod. Det innebär att du inte kan byta elavtal förrän den överenskomna avtalsperioden har tagit slut. Om du skulle välja att bryta ditt avtal i förväg blir du skyldig att betala en så kallad brytkostnad till ditt elhandelsföretag.
Är ditt avtal på väg att löpa ut? Läs mer om att förnya elavtal.

Elavtal kan ha omteckningsrätt

I våra fasta elavtal, tre och fem-årsavtal, ingår en Omteckningsrätt. Den ger dig möjlighet att mot en kostnad kunna ändra ditt nuvarande elavtal. Du kan då teckna ett nytt elavtal som antingen har samma längd eller är längre. Omteckningsrätten kan vara bra att använda om elpriset för din typ av avtalslängd har sjunkit mycket. Om du vill använda din Omteckningsrätt kontaktar du bara oss så hjälper vi dig att räkna ut om det är värt att göra en omteckning. Vi hjälper dig att jämföra kostnaden för att bryta avtalet med det du tjänar för att teckna ett nytt avtal med lägre pris. 

Att vi tar ut en kostnad om du vill teckna ett nytt avtal beror på att vi köper upp och säkrar priset för den el du beräknar att använda under perioden för ditt Fast pris avtal. Vi har alltså kvar kostnaden för din elanvändning även om du bryter ditt avtal.

Fortfarande osäker på hur du ska byta elleverantör? - Vi hjälper dig!

Om du skulle vara osäker på vilket elavtal du ska välja så kontaka oss. Vi hjälper dig gärna. Hos oss ingår även alltid energirådgivning via telefon. 

Kontakta oss på telefon 021-39 50 50 . Det går såklart även bra att chatta med oss.

Så tecknar du elavtal hos oss

För att teckna ett elavtal hos oss skaffar du enklast ett avtal via, teckna elavtal. Du får då fylla i ditt postnummer för att se våra olika elavtal och våra priser. Hos oss kan du välja om du vill ha rörligt pris, fast pris eller varför inte välja Mix 50/50 som är hälften av din förbrukning till ett rörligt pris och hälften till ett fast pris. I alla våra elavtal ingår förnybar energi i form vattenkraft, solkraft eller vindkraft.

Se våra elpriser och teckna nytt elavtal