Gå till innehållet
Frostig väg i solnedgång

Byta elavtal

Funderar du på att byta elavtal och elbolag? Här hittar du allt du behöver veta när det är dags att byta. Du hittar även information om vad vi på Mälarenergi kan erbjuda dig.

3 enkla steg för att byta elavtal

Att byta elavtal är enkelt. Ofta är ett nytt avtal bara ett samtal till en elleverantör bort. Nedan har vi samlat tre enkla steg för att du enkelt ska kunna byta elavtal och elbolag.

  1. Kontrollera vilket elbolag du har idag. Se även över ditt anläggnings-id, områdes-id samt eventuell uppsägning- och bindningstid.
  2. Kontakta ditt nuvarande elbolag och säg upp ditt avtal.
  3. Kontakta den elleverantör du vill byta till efter att du har jämfört erbjudanden.

1. Vilket elbolag har jag?

Börja med att se över vilket elbolag, även kallat elhandelsföretag, du har idag. Kontrollera även om det finns någon uppsägningstid eller bindningstid på ditt elavtal. Har du ett tidsbestämt avtal och vill avsluta det innan avtalstidens slut kan du behöva betala en extra avgift för att avsluta avtalet tidigare.

Anläggnings-id och områdes-id

När du kontrollerat vilket elbolag du har avtal med idag och vilka villkor som finns i avtalet bör du även kontrollera vilket som är ditt Områdes-id och Anläggnings-id. Dessa nummer finns med på din faktura för din elförbrukning och behövs för att kunna genomföra bytet av elbolag.

  • Områdes-id anges genom tre bokstäver som oftast står för det område som du bor i. På din faktura kan även Områdes-id vara benämnt som Nätområde.
  • Anläggnings-id är en kod som består av 18 siffror. Koden är unik för din elanläggning. Anläggnings-id kan även benämnas som EAN, GS1 eller GLN på din faktura.

2. Säga upp elavtal

För att veta hur du säger upp ditt elavtal går du in på ditt elbolags hemsida. Många vill att du ringer dem men det brukar även gå bra att maila eller fylla i ett formulär. Oavsett vilket sätt du använder sig av ska du få en skriftlig bekräftelse på din uppsägning som du ska spara. Bekräftelsen kan du använda för att meddela ditt nya elbolag när de ska koppla in din el.

3. Byta elbolag – kontakta ditt nya önskade elbolag

När du vill byta elbolag ska du kontakta ditt nya elbolag i god tid. Elbolagen behöver ofta upp till en månad på sig att genomföra ditt byte. För att vara säker på att din uppsägning kommer fram ordentligt och uppfattas rätt bör du skicka in den skriftligen via e-post. Det ger dig både bevis på när och att du faktiskt sagt upp ditt elavtal. 

När du tecknat ett nytt elavtal med ett elbolag kommer de att kontakta ditt elnätsföretag om bytet. Elnätsföretaget är de som äger elnätet i området där du bor.

Jämför elbolag

För att få det bästa erbjudandet när du byter elbolag är det viktigt att jämföra priser och avtalsvillkor mellan olika elbolag. Undersök även hur nöjda kunder elbolaget har idag och hur de har hanterat eventuella klagomål.

Konsumenternas elmarknadsbyrå kan du se vilka företag som får många kundklagomål.

Byta elavtal – när det inte känns helt rätt

Ibland finns det anledningar att byta elavtal. Du kanske vill byta från fast till rörligt pris, eller har ett oförmånligt anvisningsavtal? Eller undrar du vad som händer om du vill byta elavtal innan avtalet innan den avtalade perioden gått ut? Ja då hittar du information här!

Vill du byta ett rörligt elavtal till ett fast?

Har du ett avtal med rörligt pris och vill byta till exempelvis ett avtal med fast pris? Då är det bra att kolla om du har någon uppsägningstid eller bindningstid och i så fall hur lång tid som gäller. Lättast är att läsa dina avtalsvillkor och sedan kontakta ditt elbolag för att göra ett byte. 

Byta elavtal med bindningstid

Har du valt att teckna ett elavtal med fast pris så är ditt avtal bundet under en viss tidsperiod. Det innebär att du inte kan byta elavtal förrän den överenskomna avtalsperioden har tagit slut. Om du skulle välja att bryta ditt avtal i förväg blir du skyldig att betala en så kallad brytkostnad till ditt elhandelsföretag.


Är ditt avtal på väg att löpa ut? Läs mer om att förnya elavtal.

Fortfarande osäker på hur du ska byta elleverantör? - Vi hjälper dig!

Om du skulle vara osäker på vilket elavtal du ska välja så kontaka oss. Vi hjälper dig gärna. Hos oss ingår även alltid energirådgivning via telefon. 

Kontakta oss på telefon 021-39 50 50. Det går såklart även bra att chatta med oss.

Så tecknar du elavtal hos Mälarenergi

Enklaste sättet att teckna ett elavtal hos oss på Mälarenergi är göra det via Teckna elavtal. Där får du fylla i ditt postnummer för att se våra olika elavtal och våra priser. Hos oss kan du välja om du vill ha rörligt pris, fast pris, förvaltad elfond eller varför inte välja Mix 50/50. I alla våra elavtal ingår förnybar energi i form vattenkraft, solkraft eller vindkraft. Vi är även cerifiierade med Schysst elhandel

Se våra elpriser och teckna nytt elavtal