Gå till innehållet

Välj äkta kranvatten

Vattnet som du får i kranen har vunnit pris som Svealands godaste. Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige. Det tycker vi är onödigt.


Flaskvatten dyrare och sämre för miljön

Sveriges kranvatten hör till de bästa i världen, ändå ökar försäljningen av flaskvatten. Det är bara att titta på storleken på vattenhyllan i livsmedelsbutikerna. Det går åt runt 300 gånger så mycket energi för att ta fram och leverera en liter flaskvatten, jämfört med samma mängd kranvatten. Dessutom blir det 250 gånger dyrare per liter jämfört med vatten från kranen. Så ju fler som väljer kranvatten före flaskvatten, desto mindre belastning på miljön.

Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 4 öre. Då ingår förutom produktion och distribution till en kran nära dig också skydd av våra vattentäkter där vårt dricksvatten hämtas, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Vill du få bubbligt vatten?

Köper du flaskvatten för att du vill ha bubblor i vattnet? Investera i en kolsyremaskin i stället, du tjänar snabbt in de pengarna och slipper bära hem vatten. Då kan du så klart smaksätta vattnet med frukt eller annat om du vill det.

Mälarenergi arbetar för att fler ska välja kranvatten

Mälarenergis engagemang för att få västeråsaren att dricka kranvatten handlar inte bara om att det är bättre för hälsan att dricka vatten istället för flaskvatten och övriga drycker på flaska. Vi vill även göra ungdomar mer miljömedvetna – att bära hem flaskor från affären som i sin tur transporterats många mil för att komma till affären är en miljöbelastning. När en liter kranvatten kostar en bråkdel av motsvarande mängd buteljerat vatten är det även en fråga för den egna plånboken.

Kranmärk ert företag

Genom kranmärkningen tar ni ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten. Visa att ni gör en miljöinsats genom att kranmärka ert företag. 

Anmäl ert företag för kranmärkning