Gå till innehållet

Julhälsning för en hållbar värld och mer effekt

Hallstahammars vattenkraftstation är kraftfull bara i sig själv. Den är Mälarenergis största, har en fallhöjd på 29,7 meter, ligger under mark och producerar 52 GWh el varje år. Men omställningen kräver mer. Därför planerar Mälarenergi att komplettera kraftstationen med ett batterilager för att balansera upp elnätet och solceller för ökad elproduktion.

Vi fortsätter målmedvetet vår resa mot noll – att nå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid i alla led – och vi gör det i form av konkreta handlingar.

Med de hållbarhetsmålen i åtanke, bjöd vi ner Västeråsbördige stjärntenoren Joel Annmo i den underjordiska kraftstationen. 40 meter under mark sjunger han: ”och hoppets stråle går igenom världen, och ljuset skimrar över land och hav.” För dig, för Mälardalen och för planeten vi bor på.

Upplev kraften och effekten av "O helga natt" a cappella med Joel Annmo i Hallstahammars kraftstation. Vi låter Joels röst och musiken bära vår önskan om en riktigt god jul, där hoppet och ljuset står i centrum.

Fakta om Hallstahammars vattenkraftstation

  • Mälarenergi har 41 vattenkraftstationer. Hallstahammar är den största.
  • Kraftstationen byggdes 1990 och ligger under jord. Den ersatte de fyra gamla stationerna Trångfors, Bruksfallet, Bultfallet och Norrkvarn.
  • Inloppstunneln är cirka 300 meter lång. Utloppstunneln är 1530 meter lång och sprängd i berg. Även maskinstationen är utsprängd i berg.
  • Hallstahammars vattenkraftstation har en fallhöjd på 29,7 meter och en toppeffekt på 16,2 MW. Varje år producerar stationen 52 GWh el.
  • Mälarenergi planerar att komplettera kraftstationen med ett batterilager för att balansera upp elnätet och solceller för ökad elproduktion.