Gå till innehållet
Tvätt av bil

Tvätta bilen miljövänligt

Från bilen till Mälaren

Det bästa sättet att skona miljön och vårt gemensamma vatten är att tvätta bilen på en biltvättanläggning eller i en gör-det-själv-hall. Vid dessa anläggningar renas tvättvattnet innan det släpps ut. Om du däremot tvättar bilen på garageuppfarten rinner smutsvattnet helt orenat ut i Mälaren och naturens kretslopp.

Därför ska du inte fultvätta bilen

Om du tvättar din bil på asfalterad eller stenlagd mark rinner det smutsiga vattnet, som kan innehålla skadliga kemikalier, helt orenat ner i närmaste gatubrunn. Eftersom vattnet från brunnarna inte är kopplade till något reningsverk hamnar det orenade vattnet i Mälaren – samma sjö som vi tar vårt dricksvatten från.

Välj biltvätt istället

Om du istället tvättar bilen i en gör-det-själv-hall eller tvättanläggning med godkänd reningsanläggning, samlas smutsvattnet upp och renas innan det återvänder till naturen. En förteckning över godkända hallar hittar du på din kommuns hemsida.

Vad mer kan du göra?

Om du ändå väljer att tvätta bilen hemma, är det bättre att göra det på en yta som suger upp vattnet, som till exempel grus eller gräs. Det är då extra viktigt att använda miljömärkta produkter som är biologiskt nedbrytbara. I dagsläget finns det spolarvätska, avfettningsmedel och bilschampo som Svanen-märkta. Om du behöver använda rostborttagningsmedel är de med syra miljömässigt bättre än de lösningsmedelsbaserade.