Gå till innehållet

Mälarenergi byter företagets fjärrvärmemätare

Mälarenergi byter infrastruktur för insamling av mätvärden och i samband med detta kommer er fjärrvärmemätare att bytas till en ny modern mätare. Den nya tekniken kommer även att ge Mälarenergi nya möjligheter att övervaka hela ledningsnätet, optimera produktionen samt hitta eventuella nätläckage.

Hur går bytet till?

Bytet kommer att utföras av Mälarenergis underleverantör Hydrostandard och tar ca 30-60 minuter. Efter att ni har fått den nya fjärrvärmemätaren kommer allt att fungera som vanligt. Varken den nya mätaren eller arbetet med att byta mätaren kommer att kosta dig något.

Bytet utförs av Hydrostandards montörer

Hydrostandars montörer ska alltid kunna legitimera sig vid besöket. Skulle du ändå känna dig osäker kan Hydrostandards kundservice hjälpa dig att bekräfta montörens identitet och uppdrag.

Här hittar du Hydrostandards kontaktuppgifter!

Montörerna måste kunna stå obehindrat framför mätaren vid bytet

För att bytet av din fjärrvärmemätare ska gå snabbt och smidigt är det bra om ni innan vårt besök ser till att det inte finns några föremål som blockerar mätaren eller avstängningsventiler.

Användarguide till den nya fjärrvärmemätaren

Instruktion för att navigera i mätaren och vilka värden man kan läsa av:

Installationsguide 603 (för näringsidkare)

Om ni har extern M-bus

Om ni använder en extern Meter-Bus (M-Bus) för fjärravläsning av fjärrvärmemätaren behöver ni uppdatera adressen till fjärrvärmemätaren i ert system. I M-Bus kan en mätare adresseras via primäradress eller sekundäradress.

  • Primäradress är de tre sista siffrorna i mätarnumret om mätarnumret slutar på 1-250. Slutar det på 251 eller mer, använd endast de två sista siffrorna som primäradress.
  • Mätarnumret hittar ni på fakturan eller mätaren, se bilden.
  • Sekundäradressen är samma.