Gå till innehållet
Meny

Miljörapporter och certifieringar

Vy över bostadsområde i Västerås

Hållbarhet varje dag - för att vi bryr oss

Vi bryr oss om samhället vi lever i. Vårt fokus är att leverera hållbar infraservice av högsta kvalitet;  värme, el, schyssta elavtal, vatten och fiber. Varje dag. Med samma höga kvalitet.

Samtidigt bidrar vi till en minskad miljöpåverkan genom en rad olika insatser, några av dem hittar du här. Vårt årliga klimatbokslut visar att regionens klimatpåverkan är lägre med Mälarenergis verksamhet än utan. Självklart är vi  miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Hållbarhetsredovisningen 2019

Mälarenergi tar ansvar för att vara drivande för ökad hållbarhet i samhället. Vi tar också ansvar, där vi kan, för våra kunders och samarbetspartners möjlighet att leva hållbart. 

Så hjälper vi våra kunder att leva mer hållbart
Hamre våtmark

Våtmark gör Mälaren renare

Nu anlägger Mälarenergi en våtmark vid Hamrebäckens utlopp till Mälaren, mellan Tegeludden och Stadsträdgården i Västerås. Runt våtmarken kommer Västerås stad att göra ett fint strövområde för Västeråsarna.

Hamre våtmark
Faunapassage vid turbinbron

3 nya faunapassager under 2019

Tillsammans med ett större EU projekt, Life IP Rich Waters har vi under 2019 byggt 3 nya faunapassager. Mälarenergi arbetar kontinuerligt för att minska miljöpåverkan och bevara den biologiska mångfalden i vattendrag där våra kraftstationer finns.

Miljöåtgärder inom vattenkraften
Flygbild över alla Block

Fjärrvärme - bra för klimatet

Det är inte bara inomhusklimatet som blir bättre med fjärrvärme. Tack vare fjärrvärmen har vi minskat klimatpåverkan i Västerås med motsvarande 557 000 ton koldioxid. Det är lika mycket som om alla kommuninvånare i Västerås avstod från att köra bil under 3,4 år.

Fördelar med fjärrvärmen
Illustration på hur man kan kapa effekttopparna

Northvolt och Mälarenergi i samarbete kring batterilager

Det är laddstationen vid arenaområdet Rocklunda mitt i centrala Västerås som är först ut att få ett batterilager. Batterilagret är det första i sitt slag i Mälarenergis elnät och kommer tas i drift till sommaren.

Samarbete med Northvolt
Barn sitter och dricker svealands godaste vatten en solig dag.

Svealands godaste vatten

Vårt kranvatten i Västerås har korats till Sveriges näst bästa – ja, bäst i hela Svealand faktiskt. Men vi nöjer oss inte där. Läs mer om hur vi jobbar för att bli ännu bättre.

Svealands godaste vatten

Artiklar om hållbarhet

Från olja till fjärrvärme – ett hållbart val för Dynabacken

Att leva hållbart är viktigare än någonsin. Att inte slösa med jordens resurser är ett gemensamt ansvar för alla, såväl privatpersoner som företag. Surahammars kommun tar hållbarhet på största allvar och väljer att gå från oljeuppvärmning till fjärrvärme på servicehuset Dynabacken i Virsbo. Jan Helghe är fastighetschef i Surahammar och är mycket glad över beslutet, […] Läs hela nyheten

 1. Tvätta din bil miljövänligt på Stora biltvättarhelgen!

  Om du tvättar din bil hemma på gatan rinner olja och giftiga ämnen rakt ut i Mälaren. Den sjö som mer än 2 miljoner människor får sitt dricksvatten ifrån. Passa på att tvätta din bil på en miljövänlig biltvätt till rabatterat pris under Stora biltvättarhelgen, den 25-26 april. Varje år tvättas ungefär 20 miljoner bilar […]
 2. Positivt när klimatbokslutet är mer negativt än någonsin!

  Årets klimatbokslut visar att Mälarenergi bidrar till att hålla nere koldioxidutsläppen. Totalt bidrog vår verksamhet till att 754 300 ton CO2e* inte släpptes ut förra året. 2018 var siffran 557 000 ton CO2e. Klimatbokslutet omfattar hela Mälarenergis verksamhet från värmeproduktionen till fjärrvärmesystemet, elproduktion, kylaproduktion, avloppshantering, avfallsbehandling och återvinning. Profu som gör Mälarenergis klimatbokslut, studerar vilka […]
 3. VA-pris till Mälarenergi för sagobok

  Mälarenergis kommunikationsavdelning vann VA-priset för sagoboken ”Frans och Fias vattenäventyr”. Syftet med boken är att lokalt sprida mer information om hur vi tillsammans kan ta hand om vårt vatten. Boken delas ut till förskoleklasser i Västerås där Mälarenergi ansvarar för vatten-och avlopp. VA-priset hyllar goda initiativ inom vatten och avlopp Priset har grundats av branschorganisationen […]
 4. Nu har vi sammanfattat hållbarhetsåret 2019

  2019 kommer gå till historien som året då Mälarenergi helt fasade ut kol från kraftvärmeproduktionen och blev klara med förnyelsen av Kraftvärmeverket. Vi anlade också 3 faunapassager, knöt nya band med flera kommuner i regionen och lade planen för att lösa effektbristen. Samtidigt skapade vi ett ekonomiskt resultat som gör att vi kan fortsätt utveckla […]
Fler nyheter

Ursprungsmärkning