Gå till innehållet
Meny

Miljörapporter och certifieringar

Vy över bostadsområde i Västerås

Hållbarhet varje dag - för att vi bryr oss

Vi bryr oss om samhället vi lever i. Vårt fokus är att leverera hållbar infraservice av högsta kvalitet;  värme, el, schyssta elavtal, vatten och fiber. Varje dag. Med samma höga kvalitet.

Samtidigt bidrar vi till en minskad miljöpåverkan genom en rad olika insatser, några av dem hittar du här. Vårt årliga klimatbokslut visar att regionens klimatpåverkan är lägre med Mälarenergis verksamhet än utan. Självklart är vi  miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Hållbarhetsredovisningen 2019

Mälarenergi tar ansvar för att vara drivande för ökad hållbarhet i samhället. Vi tar också ansvar, där vi kan, för våra kunders och samarbetspartners möjlighet att leva hållbart. 

Så hjälper vi våra kunder att leva mer hållbart
Hamre våtmark

Våtmark gör Mälaren renare

2 miljoner människor är beroende av Mälaren som sin dricksvattentäkt.  I dagvattendammen vid Hamre våtmark renas vatten från bland annat E18, parkeringen vid Hälla shopping och från åkrar som ligger längs Hamrebäcken. Samtidigt är området ett populärt utflyktsmål både sommar och vinter.

Hamre våtmark
Faunapassage vid turbinbron

3 nya faunapassager under 2019

Tillsammans med ett större EU projekt, Life IP Rich Waters har vi under 2019 byggt 3 nya faunapassager. Mälarenergi arbetar kontinuerligt för att minska miljöpåverkan och bevara den biologiska mångfalden i vattendrag där våra kraftstationer finns.

Miljöåtgärder inom vattenkraften
Flygbild över alla Block

Fjärrvärme - bra för klimatet

Det är inte bara inomhusklimatet som blir bättre med fjärrvärme. Totalt bidrog Mälarenergi till att 754 300 ton CO2e* inte släpptes ut förra året vilket är riktigt bra för miljön. I Västerås tätort är 98 % av fastigheterna anslutna till vårt fjärrvärmenät.

Fördelar med fjärrvärmen
Illustration på hur man kan kapa effekttopparna

Northvolt och Mälarenergi i samarbete kring batterilager

Det är laddstationen vid arenaområdet Rocklunda mitt i centrala Västerås som är först ut att få ett batterilager. Batterilagret är det första i sitt slag i Mälarenergis elnät och kommer tas i drift till sommaren.

Samarbete med Northvolt
Barn sitter och dricker svealands godaste vatten en solig dag.

Svealands godaste vatten

Vårt kranvatten i Västerås har korats till Sveriges näst bästa – ja, bäst i hela Svealand faktiskt. Men vi nöjer oss inte där. Läs mer om hur vi jobbar för att bli ännu bättre.

Svealands godaste vatten

Artiklar om hållbarhet

Skolsamverkan med miljön i fokus

Vi på Mälarenergi arbetar varje dag för att våra produkter och tjänster ska vara hållbara och bidra till en minskad miljöpåverkan. Hållbarhet är även ett viktigt budskap i vår skolsamverkan, där vi informerar och försöker inspirera barn och ungdomar att ta hand om vår miljö. Maskoten Mälle lär barn om hållbarhet Mälarenergis maskot Mälle är […] Läs hela nyheten

 1. Mälarenergi är precis som bin – samhällsbyggare!

  Vi är samhällsbyggare. Att samarbeta med andra är självklart för oss, vare sig det handlar om nya tekniska lösningar, vattenrening eller om miljön. Vi vet att bin är livsviktiga för vår livsmedelsförsörjning. Därför har vi startat projektet – Bli samhällsbyggare! tillsammans med Västerås Biodlarförening, Rotary och Naturskolan Asköviken. – Vi vill sprida kunskapen om bin […]
 2. Fjärrkyla skapar ett bra klimat för vården i sommar

  Fjärrkyla skapar ett bra klimat inomhus när det är varmt ute. Under värmeböljan 2018 var fjärrkylan av högsta vikt för sjukhuset. Leveranserna av fjärrkyla till Region Västmanland är högsta prioritet för Mälarenergi även i år. – Fjärrkyla behövs inom vården för att skapa ett behagligt inomhusklimat för personal, patienter och besökare men också för att […]
 3. Så gör vi Svealands godaste dricksvatten

  I Västerås gör vi Svealands godaste dricksvatten.  Vi tar vårt vatten från Mälaren och därför har vi också god tillgång till vatten. På Hässlö vattenverk producerar vi varje timme motsvarande 6000 badkar med rent dricksvatten. Efter cirka tre veckor är det redo att pumpas hem till alla våra kunder. I den samhällskris vi befinner oss […]
 4. Fjärrvärme – ett gemensamt system istället för många små

  Mälarenergis största bidrag till en bättre miljö är fjärrvärmen. Tillsammans med alla er fjärrvärmekunder bidrog vi till att inte släppa ut 754 300 ton växthusgaser* förra året. Att använda ett gemensamt system, istället för många små, gör stor skillnad. I den samhällskris vi befinner oss i just nu gör vi på Mälarenergi allt vi kan […]
Fler nyheter

Ursprungsmärkning