Gå till innehållet
Meny

Miljörapporter och certifieringar

Vy över bostadsområde i Västerås

Hållbarhet varje dag - för att vi bryr oss

Vi bryr oss om samhället vi lever i. Vårt fokus är att leverera hållbar infraservice av högsta kvalitet;  värme, el, schyssta elavtal, vatten och fiber. Varje dag. Med samma höga kvalitet.

Samtidigt bidrar vi till en minskad miljöpåverkan genom en rad olika insatser, några av dem hittar du här. Vårt årliga klimatbokslut visar att regionens klimatpåverkan är lägre med Mälarenergis verksamhet än utan. Självklart är vi  miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Hållbarhetsredovisningen 2019

Mälarenergi tar ansvar för att vara drivande för ökad hållbarhet i samhället. Vi tar också ansvar, där vi kan, för våra kunders och samarbetspartners möjlighet att leva hållbart. 

Så hjälper vi våra kunder att leva mer hållbart
Hamre våtmark

Våtmark gör Mälaren renare

2 miljoner människor är beroende av Mälaren som sin dricksvattentäkt.  I dagvattendammen vid Hamre våtmark renas vatten från bland annat E18, parkeringen vid Hälla shopping och från åkrar som ligger längs Hamrebäcken. Samtidigt är området ett populärt utflyktsmål både sommar och vinter.

Hamre våtmark
Faunapassage vid turbinbron

3 nya faunapassager under 2019

Tillsammans med ett större EU projekt, Life IP Rich Waters har vi under 2019 byggt 3 nya faunapassager. Mälarenergi arbetar kontinuerligt för att minska miljöpåverkan och bevara den biologiska mångfalden i vattendrag där våra kraftstationer finns.

Miljöåtgärder inom vattenkraften
Flygbild över alla Block

Fjärrvärme - bra för klimatet

Det är inte bara inomhusklimatet som blir bättre med fjärrvärme. Totalt bidrog Mälarenergi till att 754 300 ton CO2e* inte släpptes ut förra året vilket är riktigt bra för miljön. I Västerås tätort är 98 % av fastigheterna anslutna till vårt fjärrvärmenät.

Fördelar med fjärrvärmen
Illustration på hur man kan kapa effekttopparna

Northvolt och Mälarenergi i samarbete kring batterilager

Det är laddstationen vid arenaområdet Rocklunda mitt i centrala Västerås som är först ut att få ett batterilager. Batterilagret är det första i sitt slag i Mälarenergis elnät och kommer tas i drift till sommaren.

Samarbete med Northvolt
Barn sitter och dricker svealands godaste vatten en solig dag.

Svealands godaste vatten

Vårt kranvatten i Västerås har korats till Sveriges näst bästa – ja, bäst i hela Svealand faktiskt. Men vi nöjer oss inte där. Läs mer om hur vi jobbar för att bli ännu bättre.

Svealands godaste vatten

Artiklar om hållbarhet

För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande

För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. Mälarenergi och Aroseken har ett framgångsrikt samarbete där man använder fjärrvärme vid byggnationen av nya småhusområden. Det ger både en sänkt energiförbrukning och ett hållbart byggande. Just nu bygger Aroseken ett stort småhusområde i Barkarö […] Läs hela nyheten

 1. Faunapassagen vid Turbinhuset i Västerås vann Arkitekturpriset i Västmanland 2020!

  Faunapassagen vid Turbinhuset i Västerås vann Arkitekturpriset i Västmanland 2020. Faunapassagen var en av fem nominerade till priset och måndags, den 15 juni, utsågs den till vinnande bidrag av Sveriges Arkitekter i Västmanland. – Det känns roligt att ge priset till ett projekt som kanske i mångas ögon inte sticker ut med sin arkitektur men […]
 2. Hur får vi fler att sortera rätt?

  Trots tydliga skyltar och informationskampanjer blir 2/3 av hushållens sopor felsorterade. Studenterna Isabella Viman och Fredrika Olsson beslöt sig för att göra ett examensarbete och ta reda på hur man kan få fler att sortera rätt.   Isabella och Fredrika läser sista året på Environmental economics and management på Sveriges lantbruksuniversitet, respektive civilingenjörsprogrammet i miljö- […]
 3. Skolsamverkan med miljön i fokus

  Vi på Mälarenergi arbetar varje dag för att våra produkter och tjänster ska vara hållbara och bidra till en minskad miljöpåverkan. Hållbarhet är även ett viktigt budskap i vår skolsamverkan, där vi informerar och försöker inspirera barn och ungdomar att ta hand om vår miljö. Maskoten Mälle lär barn om hållbarhet Mälarenergis maskot Mälle är […]
 4. Mälarenergi är precis som bin – samhällsbyggare!

  Vi är samhällsbyggare. Att samarbeta med andra är självklart för oss, vare sig det handlar om nya tekniska lösningar, vattenrening eller om miljön. Vi vet att bin är livsviktiga för vår livsmedelsförsörjning. Därför har vi startat projektet – Bli samhällsbyggare! tillsammans med Västerås Biodlarförening, Rotary och Naturskolan Asköviken. – Vi vill sprida kunskapen om bin […]
Fler nyheter

Ursprungsmärkning