Gå till innehållet
Meny

Vad är ett bra elavtal?

Vad som utgör ett bra elavtal kan vara högst personligt. Vissa tycker att det viktigaste är att elen kommer från förnybara källor, medan andra är mer känsliga för pris och väljer elavtal med lägst prisnivå. Här hjälper vi dig reda ut olika parametrar som kan vara bra att ha koll på när du vill hitta ett riktigt bra elavtal.

Ett bra elavtal med förnybara energikällor

Fler och fler blir mer och mer medvetna om miljöfrågor. Hur kan vi ta hand om vår ömtåliga miljö? Ett bra sätt att göra det är att säkerställa att man har ett elavtal med vattenkraft, solkraft eller vindkraft. Ju fler som väljer elavtal med el från en förnybar energikälla desto mer investeringar görs i förnybara energikällor.

Ett bra elavtal med bra pris

De allra flesta vill nog inte betala för mycket för sin el och vissa är mer priskänsliga än andra. Att jämföra priser mellan olika elhandelsföretag kan vara lite knepigt om man inte riktigt vet vad man ska titta på.
De två delarna som oftast ingår i elpriset är priset per kWh (kilowattimme) och en fast avgift, månadsavgift eller årsavgift. Olika elhandelsföretag fördelar dessa två kostnader olika. Där vissa företag säger att de har väldigt lågt pris per kWh men kan då istället ha en högre fast avgift. Andra väljer att ligga lite högre på priset per kWh och kan då istället ha en lägre fast avgift. Det du bör göra är att jämföra båda dessa priser.

Alla elhandelsföretag är skyldiga att visa ett så kallat jämförpris, där den fasta avgiften är utslagen på olika förbrukningar, vilket gör det enklare för dig som kund att göra en helhetsbedömning. Du har även rätt att få se dessa delar specificerade innan du tecknar ett elavtal. Det är också viktigt att kolla så det inte tillkommer några dolda kostnader så du vet vad den faktiska kostnaden per månad blir. På

Internet finns flera olika jämförelsesajter. Knappar du in fel antal kWh som du använder per år så kan priset se väldigt högt ut när du sedan ska göra jämförelsen (på grund av att den fasta avgiften kanske är borttagen i det rabattaterade priset), därför är det viktigt att få alla parametrar rätt och även titta på vad som ingår i priset. När någon har en kampanj kan jämförelsepriset slå väldigt fel och se ut som det är mycket bättre fast det i själva verket inte är det. Håll även koll på hur länge kampanjen håller på och vilka priser som tillkommer när du inte längre har ett rabatterat pris.

Ett bra elavtal har inte för lång uppsägningstid

När du tecknar ett elavtal kan du välja att ha ett rörligt eller fast pris för dina kWh. När du väljer ett fast pris binder du upp dig på det priset som är aktuellt just då och har det priset under den tid du valt. Du kan binda dig på olika lång tid. Hos oss kan du t.ex. välja bindningstider på allt från sex månader till fem år.

Bindningstider är inte aktuella när du har ett elavtal med rörligt pris, de löper månad för månad. Innan du tecknar ditt avtal är det bra att veta hur lång uppsägningstid du har. Det vanliga är att man har en månads uppsägningstid. Detta kan dock skilja sig mycket mellan olika elhandelsföretag och därför bör du alltid kolla upp det, så du vet om du binder upp dig under en längre period trots att du har ett rörligt pris.

Vissa elhandelsföretag har även bindningstider på sina rörliga avtal. Hos oss har du som privatkund ingen bindningstid när du väljer ett rörligt avtal, utan ditt rörliga elavtal löper på tills du själv väljer att göra någon förändring. Har du ett fast pris, det vill säga att du binder ditt avtal under en viss tid, gäller andra uppsägningsvillkor. Du blir bunden till avtalet under den tidsperiod du valt. Ibland finns möjlighet att bryta avtalet i förtid, men då mot en kostnad. Många elhandelsföretag ger kunderna även möjligheten att flytta med sitt elavtal till en ny bostad, men det kan även vara bra för dig att kolla.

Ett bra elavtal har tydliga och transparenta villkor

Att veta vad du tecknar för elavtal borde vare en självklarhet. Tyvärr är det inte alla elhandelsföretag som lever efter det. Idag finns en certifiering som heter Schysst Elhandel som är framtagen av branschorganisationen Energiföretagen Sverige. De elhandelsföretag som får den certifiering har som krav att ha tydliga och transparenta villkor. Så håll utkik efter den rosa loggan om du är osäker.

Ett bra elavtal har lokal anknytning

Brinner du för det lokala? Då kanske det är viktigt att ditt elhandelsföretag har en lokal anknytning. Du kanske tycker det är bra att företaget ger tillbaka till de lokala föreningarna. Många företag samarbetar idag med lokala föreningar för att hjälpa unga tjejer och killar att kunna syssla med det dem tycker är kul.

Logga på schyst elhandel

Schysst elhandel - tryggt för dig

När du väljer Mälarenergi kan du vara trygg. Vi är certifierade med ”Schysst elhandel”, en garanti för att vi är en öppen, transparent och pålitlig elhandlare.

Certifieringen har vi fått från branschorganisationen Energiföretagen Sverige.

Schysst elhandel
Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)