Gå till innehållet
Familj i bostadsrätt

11 tips för ett säkrare hem

El varken syns, hörs eller luktar. Det gör också att våra sinnen har svårt att upptäcka om elen är på villovägar. Därför måste vi vara försiktiga och ha säkerhetsmarginaler så kan vi undvika många utav de vanligaste elolyckorna i hemmet. 

Så gör du för att elsäkra ditt hem:

1. Välj CE-märkta produkter

Köp enbart produkter med CE-märkning. CE-märket innebär att varan uppfyller de säkerhetskrav som finns och hjälper dig på så sätt att välja tillförlitliga produkter. Om du till exempel gjort loppisfynd bör du låta en fackman kolla att produkten fungerar felfritt innan du använder den.

2. Lämna inte mobilladdaren i uttaget

Gör det till en vana att alltid dra ur sladden till mobilladdare och adaptrar. Kvarlämnade sladdar drar dels ström i onödan och kan dels ge stötar eller orsaka brand.

3. Täck inte för tv:n

Tänk på att din tv måste ha tillräcklig ventilation så att den inte överhettas.

4. Undvik sladdhärvor

Lösa sladdar kan lättare skadas eller bli leksaker. Fäst dem mot väggar eller sockellister, eller låt montera fler vägguttag.

5. Installera jordfelsbrytare

Jordfelsbrytaren upptäcker och bryter snabbt strömmen om det uppstår ett fel. I nyare hus finns en fast installerad jordfelsbrytare vid elcentralen. Om du bor i ett äldre hus bör du låta installera en jordfelsbrytare som extra skydd.

6. Var försiktig med elektriska verktyg ute

Elektriska häcksaxar och borrmaskiner har sällan fuktskydd. Undvik därför att jobba barfota och använd dem bara när det är torrt ute. Om du inte har en fast installerad jordfelsbrytare kan du använda en portabel mellan uttag och apparat. Använd aldrig produkter som är avsedda för inomhusbruk utomhus. Om du till exempel använder dammsugaren utomhus för att städa bilen eller har en brödrost på altanen, så kan det bli farligt om apparaterna utsätts för fukt och dagg.

7. Elsäkra för de minsta

Plocka undan handmixern, dra sladden ur kaffebryggaren och brödrosten när du inte ska använda dem. Använd spisens skyddsutrustning som spislås, tippskydd och spärr på ugnsluckan. Tänk efter vilka elektriska apparater som kan vara lockande för barnen och placera dem därefter. Se även till att inte husdjuren kommer åt att gnaga på sladdar.

8. Använd petskyddade eluttag

Eluttagen ska ha inbyggda petskydd eller förses med täckplattor. Tänk på att även skydda grenuttag och förlängningssladdar.

9. Undvik lösa eller skadade sladdar

Sladdar som ringlar över golvet kan bli oemotståndliga men farliga leksaker. Om isoleringen runt sladden skadas, till exempel genom att barn klipper i den eller att ett husdjur gnager på den, förvandlas sladden snabbt från leksak till dödsfälla. En sladd som delvis slitits loss ur en stickpropp eller apparat är också farlig. Ett sätt att undvika lösa, långa sladdar är att låta en elektriker installera fler vägguttag eller att placera sladden i kabelkanaler efter väggen.

10. Lämna aldrig lösa sladdar i vägguttaget

Kvarlämnade sladdar blir lätt farliga föremål för ett barns nyfikenhet. Det gäller även motorvärmarsladden som i stället för att hänga kvar i uttaget bör förvaras i bilen.

11. Undvik lampor som ser ut som leksaker

När du inreder barnets rum, undvik lampor som ser ut som leksaker. Det gäller även så kallade nattlampor som sitter direkt i eluttaget. Lampor som ser ut som sagofigurer eller djur bör stå så att barnet inte når dem.

Publicerad av: Mälarenergi Elnät AB