Gå till innehållet

Energitorget - Närproducerad förnybar el

Bryr ni er om framtiden och miljön? Då har vi produkten för er! Nu kan ert företag köpa solel från lokala företag i Sverige som har egen solelsproduktion. Perfekt för er som inte har möjlighet att ha egna solpaneler men ändå vill ha närproducerad förnybar el. På listan för producenter hittar ni olika företag, lantbrukare och bostadsrättsföreningar som alla har egna anläggningar för produktion av solkraft. Ni kommer på så vis både veta exakt var elen kommer från och även att producenten finns lokalt. Perfekt för er som bryr er om miljön och framtiden!

Gård med en lada som har solceller på taket

Se Energitorgets producenter och reservera solel!

Gå in på sidan för att se listan över de företag som du kan köpa närproducerad solel från. Här väljer du producenter och gör din reservation.
Perfekt för dig som bryr dig om det lokala och hållbara!

Hitta en producent och reservera el
En frostig väg i solnedgången

Vill ni sälja er solel på Energitorget?

Vill ditt företag sälja el och ursprungsgarantier som ni själva producerar? På vår sida om sälja närproducerad el kan ni läsa mer om vad som krävs för att sälja el och hur ni går tillväga. Kom ihåg att vi hjälper till med all administration så ni slipper allt krångel.

Sälj din solkraft

Vad kostar det?

När ni köper el från en producent i vår lista får ni ett tilläggsavtal utöver ert vanliga elavtal. Ni betalar alltså det vanliga elpriset i det ordinarie elavtalet (exklusive ursprungsgarantier). Priset för tilläggsavtalet är 5 öre per kWh extra utöver det. Med andra ord betalar ni för ursprungsgarantierna från producenten. Dessa ursprungsgarantier är öronmärkta och ni är garanterade att få rätt ursprungsgarantier. Låter det krångligt? Oroa er inte, vi sköter all administration. Ni behöver bara välja producenter och skicka in er reservation. Resten sköter vi!
Observera att ni måste köpa så mycket el som ni tror att ni kommer använda.

Ursprungsgarantier - vad är det?

Urspungsgarnatier är elektroniska handlingar som utfärdas av Energimyndigheten för att visa vilken källa elen kommer ifrån. Ursprunget kan vara allt från exempelvis vattenkraft till kärnkraft. När man som elproducent blivit godkänd av Energimyndigheten kan man sälja sina ursprungsgarantier på marknaden för ursprungsgarantier till elhandelsföretag som sedan använder ursprungsgarantierna för att ursprungsmärka den sålda elen till sina kunder.

Läs mer om ursprungsgarantier

Vanliga frågor

 • Vad är Energitorget?

  Energitorget är vår helt nya produkt. Här kan företag köpa solel från andra företag i Sverige som har egen solelsproduktion. Perfekt för er som inte har möjlighet att ha egna solpaneler men ändå vill ha närproducerad förnybar el. På listan för producenter hittar ni olika företag, lantbrukare och bostadsrättsföreningar. De har alla egna anläggningar för produktion av solkraft. Ni kommer på så vis både veta exakt var elen kommer från och även att det är en producent i er närhet.

 • Vad krävs för att kunna köpa el på Energitorget?

  För att köpa el på Energitorget behöver ni vara ett företag och ha ett vanligt elavtal hos oss. Det ni köper är nämligen ursprungsgarantier till ert vanliga elavtal. Ni får alltså ett tilläggsavtal utöver ert vanliga elavtal. Har ni inget elavtal hos oss men vill ni reservera el på Energitorget? Kontakta oss så hjälper vi er!

 • Vad krävs för att kunna sälja el på Energitorget?

  För att sälja el på Energitorget behöver ert företag ha ett förbrukningsavtal för er el hos oss, har ni inte det ser vi till att teckna ett fördelaktigt elhandelsavtal med er. Ni behöver även sätta upp ett Cesarkonto hos Energimyndigheten, detta kan vi hjälpa er med.

 • Vad kostar det att köpa el på Energitorget?

  När ni köper el på Energitorget köper ni el med ursprungsgarantier från en eller fler specifika gårdar ni själva väljer. Kostnaden är elpriset plus ett tillägg på 5 öre per kWh för ursprungsgarantierna. Dessa är öronmärkta och ni är garanterade att få rätt ursprungsgarantier från de företag ni väljer. Vi sköter all administration, ni behöver bara välja producenter och skicka in er reservation.

 • Hur lång tid gäller elavtalet?

  Avtalet för elen/ursprungsgarantierna gäller så länge som du och säljaren kommer överens om. Oftast minst ett år, men det beror även på hur länge ditt vanliga elavtal gäller.

 • Finns det någon bindningstid?

  Ja, man tecknar upp sig på en viss tid. Se svaret om längt för elavtalet.

 • Hur mycket el behöver man köpa gentemot sin elförbrukning?

  Du måste köpa så mycket solel som du gör av med under ett år. Såklart vet man inte exakt vad den egna elförbrukningen kommer bli, men det går att uppskatta från tidigare år. Är ni osäkra på hur mycket el ni använder så hjälper vi er att titta på det.

 • Hur många producenter kan jag köpa el från?

  Du kan köpa el från 1 till 10 producenter.

 • Får vi berätta i vår marknadsföring att vi köpt el på Energitorget?

  Absolut! Vi hjälper även dig med text, logga och annat för att du ska kunna berätta att du hjälper till för en bättre miljö och hållbarhet.

 • Vad händer om man får högre eller lägre förbrukning än beräknat som köpare?

  Ingenting, om ni har angett ett rimligt värde vid tidpunkten för avtalstecknandet så kommer avvikelser hanteras av oss. Eftersom själva avtalet tecknas genom kontakt med säljare så bör inte avvikelserna bli allt för stora.

 • Vad händer om man får högre eller lägre överskottsproduktion än beräknat som producent?

  Ingenting, om du som producent har angett ett rimligt värde vid tidpunkten för avtalstecknandet så kommer avvikelser hanteras av oss.

 • Reservera solel - såhär gör du:


  1. Hitta till Energitorget

  Klicka in dig på sidan med producenterna. Titta vilken eller vilka producenter du skulle vilja köpa av.

  2. Välj producenter

  När du bestämt vilken eller vilka producenter du vill handla av klickar du i välj på producenterna. De blir då markerade.

  3. Reservera

  Efter att du valt producenter och du ser att de är markerade klickar du på reservera (knapp finns både högst upp och längst ner i listan).

  4. Berätta vem du är

  Efter du tryckt på reservera kommer du till en ny sida där du skriver i kontaktuppgifter.

  5. Hur mycket el vill du köpa?

  När du gått igenom stegen med kontaktuppgifter ska du ange hur mycket el du gör av med på ett år. Det är svårt att veta exakt hur mycket el man kommer att göra av med, därför kan du utgå från tidigare år och skriva in en uppskattad förbrukning. Du klickar sedan i hur mycket el du vill köpa av respektive producent. (Har du bara valt en blir detta förifyllt). Observera att du måste välja att köpa el för hela din elanvändning. Skriver du i mindre kommer ett felmeddelande upp.

  6. Skicka in!

  När du gått igenom alla dina steg trycker du på skicka in. Du har då gjort en reservation och vi kommer att kontakta dig för att stämma av alla uppgifter och teckna ett avtal för den el du vill köpa. Reservationen innebär alltså inte att du har tecknat ett avtal, däremot blir elen reserverad och dras bort från producenten för att det inte ska bli dubbelbokningar.

  Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)