Gå till innehållet
Frostig väg i solnedgång

Sälj er solel till andra företag!

Nu kan ert företag sälja er egenproducerade solel till andra företag.
På Energitorget hittar andra företag er som vill köpa närproducerad el från förnybara källor. Vi hjälper till med all administration så ni slipper allt krångel.

Att sälja solel på Energitorget

För att sälja er solel på Energitorget är det några saker att ha koll på. Innan du läser vidare och tycker något låter krångligt - var inte orolig, vi hjälper till med all administration! Nummer ett är att ni behöver vara kund hos Mälarenergi och ha ett både förbrukning- och produktionsavtal hos oss. Ni behöver även ha ett Cesarkonto hos Energimyndigheten som utfärdar ursprungsgarantier för er produktion eftersom det är era ursprungsgarantier ni kommer sälja. Hör av er så svarar vi på alla era frågor och hjälper er bli en av våra producenter på Energitorget!

Vanliga frågor

 • Vad är Energitorget?

  Energitorget är vår helt nya produkt. Här kan företag köpa solel från andra företag i Sverige som har egen solelsproduktion. Perfekt för er som inte har möjlighet att ha egna solpaneler men ändå vill ha närproducerad förnybar el. På listan för producenter hittar ni olika företag, lantbrukare och bostadsrättsföreningar. De har alla egna anläggningar för produktion av solkraft. Ni kommer på så vis både veta exakt var elen kommer från och även att det är en producent i er närhet.

 • Vad krävs för att kunna köpa el på Energitorget?

  För att köpa el på Energitorget behöver ni vara ett företag och ha ett vanligt elavtal hos oss. Det ni köper är nämligen ursprungsgarantier till ert vanliga elavtal. Ni får alltså ett tilläggsavtal utöver ert vanliga elavtal. Har ni inget elavtal hos oss men vill ni reservera el på Energitorget? Kontakta oss så hjälper vi er!

 • Vad krävs för att kunna sälja el på Energitorget?

  För att sälja el på Energitorget behöver ert företag ha ett förbrukningsavtal för er el hos oss, har ni inte det ser vi till att teckna ett fördelaktigt elhandelsavtal med er. Ni behöver även sätta upp ett Cesarkonto hos Energimyndigheten, detta kan vi hjälpa er med.

 • Vad kostar det att köpa el på Energitorget?

  När ni köper el på Energitorget köper ni el med ursprungsgarantier från en eller fler specifika gårdar ni själva väljer. Kostnaden är elpriset plus ett tillägg på 5 öre per kWh för ursprungsgarantierna. Dessa är öronmärkta och ni är garanterade att få rätt ursprungsgarantier från de företag ni väljer. Vi sköter all administration, ni behöver bara välja producenter och skicka in er reservation.

 • Hur lång tid gäller elavtalet?

  Avtalet för elen/ursprungsgarantierna gäller så länge som du och säljaren kommer överens om. Oftast minst ett år, men det beror även på hur länge ditt vanliga elavtal gäller.

 • Finns det någon bindningstid?

  Ja, man tecknar upp sig på en viss tid. Se svaret om längt för elavtalet.

 • Hur mycket el behöver man köpa gentemot sin elförbrukning?

  Du måste köpa så mycket solel som du gör av med under ett år. Såklart vet man inte exakt vad den egna elförbrukningen kommer bli, men det går att uppskatta från tidigare år. Är ni osäkra på hur mycket el ni använder så hjälper vi er att titta på det.

 • Hur många producenter kan jag köpa el från?

  Du kan köpa el från 1 till 10 producenter.

 • Får vi berätta i vår marknadsföring att vi köpt el på Energitorget?

  Absolut! Vi hjälper även dig med text, logga och annat för att du ska kunna berätta att du hjälper till för en bättre miljö och hållbarhet.

 • Vad händer om man får högre eller lägre förbrukning än beräknat som köpare?

  Ingenting, om ni har angett ett rimligt värde vid tidpunkten för avtalstecknandet så kommer avvikelser hanteras av oss. Eftersom själva avtalet tecknas genom kontakt med säljare så bör inte avvikelserna bli allt för stora.

 • Vad händer om man får högre eller lägre överskottsproduktion än beräknat som producent?

  Ingenting, om du som producent har angett ett rimligt värde vid tidpunkten för avtalstecknandet så kommer avvikelser hanteras av oss.