Allt om elpriserna och elmarknadens utveckling
Att förstå hur elpriserna sätts är inte helt lätt. Elmarknaden är komplex och det är många olika faktorer som spelar in när elpriserna går upp och ner. Till det har vi två olika elbörser - på den ena sätts kortsiktiga spotpriser och på den andra långsiktiga priser.
OBS! Din totala kostnad för el är uppdelad i två delar – elnät och elhandel. Den här sidan handlar om elhandelspriset - alltså elpriset per kWh (kilowattimme). Läs mer om elmarknaden och hur allt fungerar.
Aktuella elpriser för elhandelsavtal
Här är elpriserna för våra olika elhandelsavtal. Priserna är för elområde 3 och är inklusive elcertifikat, ursprungskälla för elen (fossilfri elmix) och moms. Exakta priser och prisjämförelser ser du i vår digitala tjänst för att teckna elavtal. Läs om vad som påverkar elpriserna.
Det rörliga spotpriset timme för timme hittar du här!
- Förvaltad Elfond: 46,53 öre/kWh
(Priset som visas är för augusti).
Vill du ha ett elpris som förvaltas av våra fondförvaltare som kan ändras från månad till månad men som är mer stabilt och attraktivt över tid är Förvaltad Elfond elavtalet för dig!
Se tidigare elfondspriser. - Rörligt pris: 20,70 öre/kWh
(Priset som visas är medeltimpriset för augusti. Det rörliga timpriset består av Mälarenergis inköpspris (spotpris, elcertifikatsavgift och relaterade kostnader i samband med inköp av el). Medeltimpris beräknas på samma förbrukning varje timme hela månaden. Faktiskt elpris är högre eller lägre).
Det rörliga timpriset passar dig som vill kunna påverka din faktura genom att använda elen när den är som billigast. Exempelvis ladda elbilen eller köra tvättmaskinen på natten när elpriserna oftast är lägre.
Se tidigare månadspriser. - Vinterprissäkring: 114,38 öre/kWh
Har du rörligt timpris idag och vill känna en ökad trygghet? Med Vinterprissäkring kan du med ett rörligt timprisavtal ordna så att du betalar ett fastpris per kilowatt under vintermånaderna, 1 december till 31 mars. Från 1 april övergår vinterprissäkring åter till ett rörligt timpris. - Fast elprisavtal 3 år: 97,63 öre/kWh
- Fast elprisavtal 1 år: 90,25 öre/kWh
- Fast elprisavtal 6 månader: 103,38 öre/kWh
Vill du ha full trygghet med ett beständigt pris över tid är fast elpris det du ska välja, du får ett nytt pris först när det är dags att teckna nytt elavtal. - Mix 50/50: 54,92 öre/kWh
(Priset är ett ungefärligt pris där den rörliga delen är ett volymvägt snittpris för augusti).
Mix 50/50 är en kombination av rörligt pris och fast pris 1 år. (För ena halvan av din förbrukning betalar du priset för fast pris 1 år och andra halvan rörligt elpris.
Priserna är inklusive moms och baserade på elområde 3.
Vilket elpris gäller för just dig?
Tänk på att priset påverkas av var du bor och startdatum på ditt avtal. Vill du se de priser som gäller för just dig? Klicka på knapparna nedan för att se pris utifrån din ort och ditt önskade startdatum. Du kan då även se en beräknad månadskostnad baserad på just din förbrukning.
Rörliga elpriser per timme och dagens elprisutveckling
På den Nordiska elbörsen, Nord Pool Spot, går det att följa aktuella timpriser under dygnet. Priserna på Nord Pool Spot visar enbart spotpriset och inkluderar alltså inte vår elcertifikatsavgift, våra relaterade kostnader i samband med inköp av el, kostnader för ursprungsmärkning, vårt påslag eller moms. Morgondagens elpriser presenteras runt kl. 13.00 varje dag.
Faktorer som påverkar elpriset
Elmarknaden är komplex och vi har elpriser som sätts både på kort och lång sikt. Både de kortsiktiga rörliga spotpriserna och fasta elpriserna påverkas av många faktorer.
Läget just nu på elmarknaden
Augusti månad har till stor del präglats av varmt och blåsigt väder. Samtidigt har den hydrologiska balansen i Norden stärkts och vi har haft en god tillgänglighet i kärnkraften. Sammanfattningsvis har det varit mycket gynnsamma förhållanden för elproduktion och därmed låga elpriser.
I Sveriges nordliga och mellersta elområden blev månadspriset i augusti det lägsta på många år, endast cirka 8,5 öre/kWh i SE1-SE3. Elpriset i Sveriges sydligaste elområde, SE4, levererades dock på betydligt högre 45,9 öre/kWh. Den stora prisskillnaden förklaras framförallt av överföringsbegränsningar mellan SE3 och SE4, vilket gjort att SE4 kopplat mer mot kontinenten där priserna varit höga.
Tittar vi på terminsmarknaden och marknadens tro om de framtida elpriserna, har vi noterat nedgångar i månadskontrakten avseende resterande del av 2024. Nedgången förklaras bland annat av låga spotpriser, blöta väderprognoser och påfyllning i de nordiska vattenmagasinen.
I inledningen av augusti såg vi uppgångar i såväl gaspriser som priset på utsläppsrätter, men uppgången avtog under andra halvan av månaden och priserna avseende elterminskontrakten 2025–2027 är i stort sett oförändrade sedan förra månadsskiftet.
Det finns fortsatt en oro på bränslemarknaderna gällande utvecklingen i Mellanöstern och kriget mellan Ryssland och Ukraina. Flera gaskontrakt noterades på årshögsta i inledningen av augusti, där uppgången kan härledas till att ukrainska styrkor gick in i Ryssland. Detta skapade ytterligare geopolitisk osäkerhet och spädde på osäkerheten i marknaden.
Vi har dock haft stabila europeiska gasflöden under sommaren och gaslagernivåerna på kontinenten är fortsatt höga. Redan i augusti nåddes målnivån om 90 procents fyllnadsgrad i europeiska gaslager, i god tid före målet den 1 november. I kombination med ett överskott i vattenkraftstationerna är vår samlade bild är att det ser stabilt ut i elsystemet när vi går in i höstmånaderna.
Datum för analys och prognoser: 2024-09-04
Allmänna faktorer som påverkar elpriset på kort och lång sikt
Elpriserna styrs av utbud och efterfrågan. Alltså hur mycket el som kommer produceras gentemot hur mycket el som kommer användas. Utbud och efterfrågan påverkas i sin tur av en rad olika faktorer, så som:
- Det behöver regna på rätt ställen.
När det regnar lite och är torrt på de platser som vattenkraftverk finns blir det dåligt med vatten där. Vattenkraftsproducenter kör därför inte för fullt hela tiden utan sparar ibland på vattnet för att det inte ska bli helt tomt i magasinen. - Mycket vindkraft - men då krävs det att det blåser.
Det har aldrig förut funnits så många vindkraftverk, men om det inte blåser tillräckligt så gör de inte tillräckligt med nytta. Blåser det mycket går oftast elpriserna ner och blåser det lite går de upp. - Årstider.
När vi går mot vår minskar behovet av el vilket gör att läget inte blir lika ansträngt på el- och energimarknaderna som under en kall vintermånad. Detta kan påverka elpriserna positivt. Däremot om sommaren blir varm, torr och vindstilla går priserna upp. Normalt sett är elpriserna högre på vintern än sommaren, då efterfrågan på el är högre, men detta är ingen total sanning eftersom vi aldrig vet exakt vilket väder vi får under våra olika årstider. - Omvärldshändelser.
Kriget och oroligheterna i Europa skapar i sin tur oro för energitillgångarna i Europa under lång tid framåt. Det här påverkar även svenska el- och energimarknaden. - Elpriserna i Europa berör även oss i Sverige.
Vi har överföringsförbindelser för el med övriga Europa, därför påverkas vi även av när elpriserna i Europa stiger. - Utsläppsrätter.
Systemet för utsläppsrätter är ett politiskt beslutat system inom EU. En utsläppsrätt ger rätt att släppa ut 1 ton koldioxid eller motsvarande mängd av vissa andra växthusgaser. De elproducenter som släpper ut koldioxid måste köpa utsläppsrätter för sin produktion och därför påverkas elpriserna i Europa och Norden när priserna på utsläppsrätterna går upp eller ner. - Svenska kronans värde.
Kursen på den svenska kronan jämfört med Euron spelar in, eftersom vi som elhandelsföretag köper all el i Euro och sedan säljer den i svenska kronor. - Priser på gas, kol och olja påverkar.
Går råvarupriserna upp går även priserna på elen som tillverkats från dessa energikällor upp. Elpriserna från dessa källor – som utgör en stor del av Europas elproduktion, främst gaskraft – har ökat kraftigt senaste tiden. I Sverige produceras ingen eller en väldigt liten del el av gas, kol och olja – men vi påverkas ändå av detta då det nordiska elkraftssystemet är sammanlänkat med europeiska. - Mindre andel kärnkraft i Sverige.
Avvecklingen av kärnkraft som har skett de senaste åren bidrar till att utbudet av planerbar el har minskat i Sverige. Kärnkraften har ersatts med förnybar el, främst från vindkraft i norra Sverige.
Stora svängningar på elmarknaden - en verklighet?
2020 gick till historien som det billigaste elåret på många år. December 2021 däremot var det historiskt höga elpriser. Variationerna i elpriserna upplevs såklart därför som mer påtaglig för dig som kund och vår tro är att elmarknaden och elpriserna kommer vara fortsätta att vara volatila i framtiden. Vi kommer bli än mer beroende av el och samtidigt kommer vi alla bli tvungna att ta mer ansvar för hur och när vi använder el – vilket betyder att vi alla kommer att behöva vara flexibla. Allt för att nå de höga klimatmålen vi har för att kunna ha en hållbar värld för framtida generationer.
Skillnaden på rörliga och fasta elpriser
Det rörliga elpriset sätts efter Nord Pools spotpris, ett pris som sätts per timme. Fasta elpriser behöver däremot handlas upp som finasiella elkontrakt för att kunna sätta och säkra elpriser under en viss period. Elkontrakten handlas på den finansiella elbörsen Nasdaq och köps för olika tidsperioder – kvartal eller år. Handeln kan i många avseenden liknas med hur handeln med aktier sker. Ett fastprisavtal byggs sedan upp av kontrakt som täcker den avtalade tiden, allt från sex månader till tre år. Man kan alltså inte binda sig på ett rörligt elpris som baseras på Nord Pools spotpris utan våra fasta elpriser baseras på så kallade terminspriser som är för olika tidsperioder.
Kostnad för att få och främja förnybar el
El kommer från många olika energikällor och är något som produceras och förbrukas i princip samtidigt. Elen, eller elektronerna, tar alltid den närmaste vägen och går inte att särskilja. Därför kan ingen garantera att det exempelvis är just el från vattenkraft som kommer ut i ditt eluttag. Det vi som elhandelsföretag kan göra är att köpa ursprungsgarantier för förnybara och fossilfria energikällor. Då är du garanterad att så mycket el som du använder, så mycket el produceras från den energikälla du valt, exempelvis – vatten-, vind- eller solkraft. En annan del i elpriset är elcertifikat. Det är något som alla som använder el måste betala enligt lag. Elcertifikatet finns till som ett instrument för att främja elproduktionen från förnybara källor som vatten-, vind- och solkraft. Vi som elhandelsföretag har i uppdrag att köpa in elcertifikat för våra kunders räkning.
Skillnad på elpriser i Sverige
Sverige är indelat i fyra olika elområden; SE1, SE2, SE3 och SE4. (SE1 längst i norr och SE4 är södra Sverige.) Historiskt och även idag kan priserna skilja sig för de olika elområdena. Priserna för SE1 och SE2 är mycket lägre än SE3 och SE4, där priserna för SE4 är allra högst. Det beror mycket på att vårt sydligaste elområde är sammankopplat med Europa. Det beror även på att vi i södra Sverige haft mycket mer kärnkraft än i norra Sverige där vattenkraften dominerat. När man nu fasar ut kärnkraften och ersätts med vindkraft i stor utsträckning så får man inte samma stabila elleverans eftersom vinden varierar mycket mer. När det blåser lite blir utbudet på el i SE4 begränsat och får då svårare att möta förbrukningen. Och som vi vet leder lägre utbud till högre priser om utbudet är oförändrat.
Räkneexempel för elpriser
För att det ska bli lättare att förstå vad som händer med din elkostnad per månad när elhandelspriserna går upp har vi gjort ett räkneexempel. Tänk på att du som har fast elprisavtal inte rörs av prisförändringar förrens det är dags för dig att teckna nytt elavtal.
OBS! Vi utgår från att du haft priset 50 öre/kWh för din elförbrukning. Priset 50 öre inkluderar moms. Utöver priset per kWh tillkommer en fast avgift på 420 kr/år som är medräknad i vårt exempel. Priset är endast för elhandel, alltså tillkommer pris för elnätskostnader.
2000 kWh/år | 5000 kWh/år | 10 000 kWh/år | 20 000 kWh/år | |
---|---|---|---|---|
Kostnad per månad om priset är 50 öre/kWh | 118 kr | 243 kr | 452 kr | 868 kr |
Ökning per månad om priset stiger med 20 öre/kWh | 33 kr | 83 kr | 167 kr | 333 kr |
Ökning per månad om priset stiger med 40 öre/kWh | 67 kr | 167 kr | 333 kr | 667 kr |
Ökning per månad om priset stiger med 60 öre/kWh | 100 kr | 250 kr | 500 kr | 1 000 kr |
Bra att veta gällande elförbrukning och boendetyper
- Bor du i lägenhet använder du ungefär 1700-4000 kWh/år.
- Bor du i villa eller radhus använder du ungefär 5000-10000 kWh per/år (har du exempel elbil som du laddar hemma blir din elförbrukning högre).
- Bor du i eluppvärmd villa använder du från 20000 kWh/år.