Gå till innehållet

Stödtjänstmarknaden

Batterilager i hemmet blir alltmer populärt bland villaägare och företagare, inte bara för potentiella besparingar på elräkningen utan också för möjligheten till extra inkomst genom att ansluta det till ett energitjänsteföretag, exempelvis CheckWatt. Vi på Mälarenergi är kompatibla och möjliggör för våra kunder och resursägare att vara med på stödtjänstmarknaden.

imagekm8be.png

Stödtjänstmarknaden – så fungerar det

Genom att koppla ditt batteri till exempelvis CheckWatts virtuella kraftverk, Currently, kan du inte bara främja hållbar energi utan även få ekonomisk vinning och få ut mer av ditt batterilager. Currently fungerar som en gemensam aktör mot Svenska Kraftnät och tillhandahåller stödtjänster som frekvensreglering genom att samla kapaciteten från flera små batterilager. Med CheckWatt får du både ekonomiska fördelar och hjälper till att stabilisera elnätet i Sverige med effektiv elförsörjning.

Steg för steg-anslutning till stödtjänstmarknaden

Tre huvudkomponenter behövs för att ansluta ditt batterilager:

 1. En kompatibel växelriktare: Växelriktaren måste vara kompatibel med en aktör på stödtjänstmarknaden.
 2. Ett kompatibelt batterilager: Batterilagret ska vara kompatibelt med en aktör stödtjänstmarknaden. 
 3. En mätare från en aktör på stödtjänstmarknaden: Mätaren övervakar och mäter energiflöden i ditt system.

Din investeringsnivå bör baseras på dina specifika behov och ekonomiska förutsättningar. Ett mindre system kan vara lämpligt om du vill öka din självförbrukning och sänka elkostnaderna, medan en större investering kan erbjuda högre avkastning genom effektutjämning.

Läs mer hur du som privatperson bidra med stödtjänster

Läs mer stödtjänster och avhjälpande åtgärder 

Läs mer om anslutning till CheckWatt

Vill du veta mer?

Hör av dig till oss så kan vi berätta mer om hur du kan ansluta ditt batterilager till stödtjänstmarknaden.

Kontakta vår prisbelönta kundtjänst

Svar på vanliga frågor

 • Har Mälarenergi ett avtal med CheckWatt?

  Ja, Mälarenergi har ett avtal med CheckWatt. Tillsammans med nödvändiga avtal med Svenska kraftnät innebär det att Mälarenergis kunder kan sälja sin flexibilitet, från exempelvis batterier, på stödtjänstmarknaden.

   

 • Kan jag ansluta mig till CheckWatt via Mälarenergi?

  Du kan ansluta ditt batterilager till CheckWatt om du är kund hos Mälarenergi, eftersom vi har ett avtal som möjliggör detta. Observera att CheckWatt fungerar som en aggregator och ansvarar för sina egna tjänster och kunder. Mälarenergi stödjer dig genom att möjliggöra deltagande på de stödtjänstmarknader du använder via CheckWatt.

   

 • Vad är Currently?

  Svenska kraftnät använder olika stödtjänster för att hålla elnätet i balans. En sådan tjänst är Currently, ett virtuellt kraftverk bestående av aggregerade batterilager från olika ägare. CheckWatt erbjuder Currently och låter hushåll, företag och bostadsrättsföreningar ansluta sina batterier och få ersättning för att stödja elnätet. Genom att samla kapaciteten från många källor kan CheckWatt agera som en enhetlig aktör och leverera stödtjänster till Svenska kraftnät.

  Läs mer på CheckWatts hemsida