Gå till innehållet

Sälj din solel

Bidrar du till en hållbar framtid genom att producera egen solkraft? Glöm inte teckna ett avtal för att sälja överskottet av den el du producerar. Du får då betalt för den el som du själv inte använder. 

Erbjudande - mindre anläggningar:
20 öre/kWh utöver ordinare ersättning under år 1!

Tre enkla steg för att sälja din solel

 1. Ansluta din solcellsanläggning till elnätet. (På nätområden.se tar du lätt reda på vilket elnätsföretag du tillhör.
 2. Teckna ett elavtal för din förbrukning hos oss på Mälarenergi (om du inte redan har det) - Teckna elavtal!
 3. Teckna ett avtal för din solproduktion - Teckna produktionsavtal! 

Bra fakta för dig som har solceller

Vi köper din solel

För att börja sälja din överskottsel till oss behöver du ansluta din solcellsanläggning till elnätet och bli så kallad mikroproducent. När du har gjort det och har ett avtal för din elanvändning hos oss tecknar du ett extra avtal för din solelsproduktion - sedan kan du sälja din överskottsel till oss. Du får då ersättning för din överskottsel, men också en skattereduktion från Skatteverket på 60 öre per kWh, maximalt 18 000 kronor per år.

Ersättning för din överskottsel

Vare sig du har en liten eller en stor solcellsanläggning köper vi överskottet av den el du producerar. Vi har två olika erbjudanden beroende på hur stor anläggning du har:

 • Solcellsanläggningar som har installerad effekt på 10,0 kW eller lägre:
  För varje kWh (kilowattimme) erbjuder vi en ersättning på timspotpris. Som ny produktionskund får du även ett tillägg på 20 öre/kWh (exkl. moms) under de första 12 månaderna.
 • Solcellsanläggningar som har installerad effekt på 10,1 kW eller högre:
  För varje kWh (kilowattimme) erbjuder vi en ersättning på timspotpris.

Observera! Den produktionsdata du kommer att se på Mitt Mälarenergi när du är igång är enbart ditt överskott, vi kan inte visa din totala produktion. 

Vad är minuspriser?

De rörliga spotpriserna rör sig upp och ner och ändras från timme till timme. Sedan några år tillbaka har det blivit vanligare med minuspriser (även om det inte är jättevanligt). Minuspriser innebär att producenter betalar för att skicka ut elen på elnätet och de som använder elen får betalat för att använda den - väldigt enkelt förklarat eftersom det tillkommer vissa kostnader och påslag för konsumenter. Det är till exempel dagar när det blåser mycket och vi har mycket vindkraftsproduktion som detta sker. Då får vi ett stort överskott av el. 

Hur påverkar minuspriser mig som producent?

 • När det är minuspriser får du som producent betala för att skicka ut din överskottsel på elnätet.
 • Säljer du din överskottsel när det är minuspriser får du alltså inte betalt för den - utan tvärtom får en kostnad för att mata ut den.
 • För att undvika detta kan du som producent stänga av utmatningen av din överskottsel under dessa timmar. 

Håll koll på hur det rörliga spotpriset rör sig timme för timme här!

 

Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)