Gå till innehållet

Fjärrvärme - enkel och trygg uppvärmning

Ungefär hälften av all uppvärmning i Sverige sker med fjärrvärme. Förutom att det är en av de vanligaste uppvärmningsformerna, är den både enkel och trygg för dig som kund. Dessutom är fjärrvärmen ett hållbart val för att vi kan ta tillvara på resurser som annars skulle ha gått till spillo – samtidigt som den avlastar elsystemet i Sverige.

De stora fördelarna med fjärrvärme

I Västerås produceras fjärrvärme, men även el, på Kraftvärmeverket. Det var under 1960- och 1970-talen som fjärrvärmen byggdes ut som mest i Sverige. Anledningen var att komma ifrån de enskilda pannorna i hemmen för att minska utsläppen och för att få en tryggare och mer stabil uppvärmningsform. Att fjärrvärmen är så pass utbyggd och används av så många gör att Sveriges elbehov hålls nere, vilket kommer bli än mer viktigt framåt.

Fjärrvärme – hållbart val ur flera perspektiv

Fjärrvärmen är den viktigaste förklaringen till att Sverige lyckats sänka koldioxidutsläppen historiskt. Den började byggas ut i Sverige just för att förbättra luften i våra städer och har verkligen gjort skillnad.

Fjärrvärmen: en förutsättning för elektrifieringen

Utan fjärrvärmen skulle elbehovet i Sverige vara avsevärt mycket större – vissa branschexperter menar att det skulle behövas en produktionsökning på 45 TWh el om året. Den summan motsvarar årsförbrukningen för cirka 2 miljoner eluppvärmda villor (20.000–25.000 kWh per år) eller, för att ge ett annat exempel, den el som Sveriges samlade kärnkraftsreaktorer producerar varje år. Så utan fjärrvärmen skulle vi behöva en rejäl ökning av elproduktionen – samtidigt som man skulle behöva förstärka och bygga ut elnätet.

Vi på Mälarenergi är i full gång med det vi kallar Resan mot noll – att nå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid. För att vi, Sverige och även världen ska nå de klimatmål som måste uppnås, så behövs mycket elektrifieras – allt från industrier till den egna personbilen. Ska vi klara elektrifieringen behöver fjärrvärmen fortsätta avlasta elsystemet. Vi behöver helt enkelt använda elen till andra saker än uppvärmning.

Fjärrvärme genom energiåtervinning

På Mälarenergi producerar vi både värme och el på Kraftvärmeverket genom att energiåtervinna avfall från samhället och spill från skogsindustrin. Material som annars bara hade lagts på deponi – alltså soptipp. Att energiåtervinna avfall ses idag som en samhällstjänst eftersom det är förbjudet att lägga avfall på deponi i Sverige. Tyvärr släpper själva förbränningen ut fossil koldioxid – utsläppen är dock mindre än om avfallet lagts på deponi. Som ett steg i att ta bort de fossila koldioxidutsläppen från Kraftvärmeverket testar vi nu att fånga in dessa. Vi utreder möjligheten för en fullskalig CCS eller CCU-anläggning – och testet för infångning och omvandling av koldioxid är en del i utredningen. Läs mer om koldioxidinfångning.

Tryggt och enkelt med fjärrvärme

För dig som kund är central värmeproduktion i Kraftvärmeverket ett tryggt och enkelt sätt att värma ditt hus. Du behöver inte vara expert eller ens engagera dig in din uppvärmning – den bara fungerar. För oss som leverantör gör fjärrvärme det möjligt att använda andra bränslen än vad man kan använda i små pannor hemma. Tack vare alla fjärrvärmekunder kan vi bygga stora effektiva produktionsanläggningar och ta vara på energi som annars skulle gått till spillo.

Flera fördelar med fjärrvärme

Tryggt och pålitligt
Fjärrvärme är väldigt pålitlig. Den levereras via ett välutvecklat distributionssystem som ofta är uppbyggt på ett annorlunda sätt, med säkerhetsfunktioner som minskar risken för avbrott jämfört med enskilda värmesystem.

Enkelt och bekvämt
När du använder fjärrvärme slipper du underhålla egna värmesystem som exempelvis pannor och får en stabil tillgång till värme – utan att behöva tänka på bränsleförsörjning eller överraskande underhållskostnader.

Framtidssäkert och flexibelt
När ett fjärrvärmesystem väl är installerat kan bränslen som används som energikällor bytas ut i framtiden utan att kunderna behöver göra några förändringar.

Resurseffektivt
På Kraftvämeverket i Västerås där vi producerar fjärrrvärme använder tre typer av bränslen: biobränsle, returträ och avfall. Vi tar alltså hand om avfallet som samhället kasserat.
Vi kan även producera både värme och el samtidigt vilket gör att vi använder bränslet mer effektivt.
Att samla produktionen är bättre ur miljösynpunkt jämfört med att ha många individuella oljepannor eller eluppvärmning. Vi har även bättre kontroll över utsläppen.
Sammanfattningsvis så är fjärrvärme resurseffektivt eftersom det återvinner energi, optimerar bränsleanvändning och minimerar onödig energiförlust.

Kostar fjärrvärme mer än annan uppvärmning?

Nej, prismässigt är fjärrvärme fortfarande ett konkurrenskraftigt uppvärmningsalternativ. Det finns även många fördelar med fjärrvärme, som exempelvis leveranssäkerhet och hållbar ur miljösynpunkt.

Genom att använda fjärrvärme för uppvärmning lämnas även möjlighet att använda el till annat, vilket är enormt viktigt kopplat till elektrifieringen som pågår i Sverige. Fjärrvärmepriserna är även förhållandevis stabila och vi jobbar långsiktigt med att hålla prisbilden stabil och konkurrenskraftig.