Johannisbergs vattenpark
Tillsammans med Västerås stad har vi anlagt en multifunktionell våtmarkspark vid Johannisberg, mellan kraftvärmeverket och Johannisbergs flygplats. Våtmarksparken invigdes hösten 2021 och har flera funktioner. Parken renar dagvatten från Kapellbäcken innan det når Mälaren, gynnar biologisk mångfald och är en plats för rekreation och lärande.
Renar dagvattnet innan det når Mälaren
Parken är främst till för att rena vattnet från Kapellbäcken som rinner från Västerås västra delar. Tidigare har dagvattnet i bäcken tagit med sig föroreningar från bland annat Erikslund och E18 ner i Mälaren. I den nya våtmarksparken renas nu dagvattnet naturligt från tungmetaller och andra gifter innan det når Mälaren.
Foto: Johan Hammar/LIFE IP Rich Waters.
Våtmarksparken är en plats för biologisk mångfald
Parken är inte bara tänkt att rena dagvatten innan det når Mälaren, utan även öka den biologiska mångfalden på platsen. I parken hittar du fågelholkar, fladdermusholkar, insektshotell i stockar, groddjur i vatten och förhoppningsvis en hel del andra djur och arter allt eftersom att parken utvecklas. När parken byggdes har den biologiska mångfalden alltid prioriterats. Det är bland annat därför parken inte har någon belysning, för att fladdermöss och ugglor ska trivas i området.
En plats för rekreation och lärande
För de som letar efter en plats för rekreation eller de som är nyfikna på att spana efter djur och insekter är Johannisbergs våtmarkspark en helt perfekt plats. Förutom att det finns ett fint gångstråk runt dammarna finns även flertalet bänkar, grönytor och en grillplats. Det finns även ett flertal broar och en brygga att spana ner i dammarna från.
Johan Hammar/LIFE IP Rich Waters.
Johannisbergs våtmarkspark - en del av Life IP Rich Waters
Johannisbergs våtmarkspark är en del i EU-projektet Life IP Rich Waters och har genomförts gemensamt av Mälarenergi och Västerås stad. Vi ansvarar för vattendelarna i projektet och staden för parkdelen.
Fotoutställning: Krafttag för bättre vatten
Efter sju års arbete med att förbättra vattenmiljön går EU-projektet Life IP Rich Waters mot sitt slut. För att ge exempel på resultat från de sju åren och sprida information om våra gemensamma vatten presenteras nu en fotoutställning med bilder av naturfotograf Johan Hammar, där bland annat Johannisbergs våtmarkspark fotograferats. Johan har stor erfarenhet av att fotografera vatten och har under flera år dokumenterat svenska vatten från norr till söder. Både från luften och under ytan. Johan har givit ut boken Sötvatten – en värld av liv och blev 2018 utsedd till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket.
Läs mer om utställningen och var du kan se den
Foto: Johan Hammar / LIFE IP Rich Waters för utställningen