Gå till innehållet

Sida 1

Början på vattnets kretslopp!

Vi människor klarar inte många dygn utan vatten. Vi på Mälarenergi ser till att du och din familj alltid har rent och friskt vatten i kranen hemma.
Av allt vatten på jorden är det en väldigt liten del som går att dricka. Det vatten du dricker är precis samma vatten som dinosaurierna drack och samma vatten som dina barn och barnbarn kommer att dricka. Därför är det viktigt att vi tillsammans är rädda om det!

Hur tror du man gör på ställen där man inte har en sådan fin sjö i närheten?

Det är ingen slump...

Det är inte turen som gör att vi har så gott vatten i Västerås. Men vad beror det på då? Se den här korta filmen så får du svar.

experiment1

Gör en kretsloppsburk

Oavsett vad vi människor gör med jordens vatten så kommer det alltid att gå runt, runt i sitt naturliga kretslopp. Genom att regna eller snöa och sedan dunsta från marken färdas vattnet fram och tillbaka i naturen, alldeles av sig själv. För att förstå hur det går till kan du testa vårt experiment och bygga ett alldeles eget kretslopp!

Ladda ner experiment nr 1

Snabba fakta 1

70 % av jordens yta är täckt av vatten. 97 % av allt vatten på jorden finns i oceanerna, världshaven.

Vi människor består av ungefär 70 procent vatten.

Snabba fakta 2

Vatten brukar kallas ”det universella lösningsmedlet”, eftersom så många olika ämnen och gaser kan lösas upp i vatten

Snabba fakta 3

Det finns vatten i rymden! Vattenånga, flytande vatten och is finns på och runtomkring flera av vårt solsystems planeter och månar.

Varje år ramlar 107 biljoner (107 000 000 000 000 eller en miljon miljon!) ton nederbörd – alltså regn, snö och hagel – ner på jorden.